bookblog.ro

Prințesa modernă

Scris de • 6 March 2015 • in categoria

Titlu: Grace de Monaco - Povestea unei prințese
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 256
ISBN: 978-606-8623-10-8
Cumpara cartea

Înainte ca Prințul William să se însoare și Kate Middleton să devină ducesa de Cambridge a existat o alta care a făcut furori în jurul lumii, atât cu frumusețea sa cât și, într-o oarecare măsură, cu faptul că nu era de viță nobilă.

Cunoscută publicului larg mai întâi ca Grace Kelly, muza regizorului Alfred Hitchcock și una dintre cele mai apreciate actrițe ale epocii de aur a Hollywoodului, și mai apoi ca Grace de Monaco, aceasta ajunge să fie prima prințesă care cucerește inimile supușilor săi, înainte de Diana.

În „Grace de Monaco - Povestea unei prințese” Jean de Cars relatează viața lui Grace din momentul în care se decide cu tenacitatea tipică să devină actriță și până în clipa în care serpentinele de pe dealurile Monacoului îi vor provoca fatidicul accident.

Cartea cuprinde cele două ipostaze majore – cea de actriță și cea de prințesă – ambele în egală măsură de fascinante. De la marele ecran cucerit cu trudă, răbdare dar și o doză puternică de încăpățânare și rebeliune contra sistemului de fabricat staruri tipic holliwoodian la coducerea unui principat aflat în mare nevoie de modernizare și de un suflu nou, destinul lui Grace pare a fi deopotrivă marcat de mâna destinului dar și ghidat de propria mână sigură, fie că vorbim de rolul dintr-un film, de acceptarea avansurilor unui coleg de breaslă sau de alegerea celui care avea să-i devină soț - Prințui Rainier de Monaco.
Grace 2

Basmul modern continuă să farmece chiar și la atâția ani distanța de la stingerea sa, acum prin intermediul biografiei, permițând accesul și spatele scenei care arată că nu totul a mers mereu ca pe roate - turbulențele politice cauzate de relația încordată dintre Principat și Franța sau lipsa de intimitate de la Palat și retragerea îndrăgostiților la o casă numai a lor - sau că întâlnirea celor doi care nu a fost asemeni unei scene desprinse dintr-un film ci mai degrabă a ținut de regizarea momentului printr-o ședință foto pentru Paris Match.

Dincolo de cronologie și urmărirea firului istoric, cartea farmecă prin izul de bârfă care transpare prin unele capitole și care pune pe tapet relația cuplului princiar cu omul de afaceri Aristotel Onasis și cu Maria Callas, întâlnirile și glumele dintre Grace și colegii ei de platou – Cary Grant, Frank Sinatra, Gary Cooper, Ray Milland, trecutul amoros al acesteia și tensiunile iscate la nivelul familiei pentru că pretendenții nu erau de cele mai multe ori pe gustul tatălui autoritar.

Așa că, de vă doriți o poveste cel puțin interesantă, biografia lui Grace Kelly este în măsură să vă satisfacă gusturile.

 • Plusuri

  Viața fascinantă a lui Grace atât în regatul cinematografiei cât și în cel situat pe Coasta de Azur.

 • Minusuri

  Nu le-aș numi minusuri pe de-a-ntregul, dar stilul scriiturii taie din elanul celor relatate, iar politețea excesivă îi subminează ritmul prin baterea pasului pe loc. Pe de altă parte, s-ar putea să fie de vină doar diferența de abordare, Jean de Cars fiind un jurnalist european și, deci, mult prea puțin interesat de aspectul senzaționalului sau de stilul tabloidizat, tipic americanilor.

 • Recomandari

  Celor aflați în căutarea unui basm modern.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. green spune:

  o carte foarte interesanta, multe repere istorice, chestiuni politice. arata viata e dincolo de glamour-ul de fatada, intr-adevar stilul e putin greoi pentru cine se asteapta la o poveste cu printese, dar cartea e in primul rand o biografie, jean des cars fiind recunoscut pentru biografiile mai multor figuri din regalitatea europeana.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro