bookblog.ro

Propovăduind cuvântul lui Dumnezeu unor extratereștri

Scris de • 25 April 2018 • in categoria , ,

Titlu: Cartea lucrurilor noi și ciudate
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2018
Traducere:
Numar pagini: 608
ISBN: 978-606-33-2471-0
Cumpara cartea

Am citit lucruri frumoase despre această carte; o parte dintre prietenii de pe Goodreads au scris despre ea că ar fi una dintre cele mai interesante apariții ale anului 2014 (da, au trecut deja patru ani până să apară și la noi), dar, cumva, am trecut pe lângă ea la momentul apariției; studiourile Amazon au făcut un episod-pilot după acest volum, pe care am impresia că l-au transformat, așa cum se procedează de cele mai multe ori în cazul ecranizărilor, în ceva doar vag inspirat din cartea originală (sper totuși să mă înșel, căci încă n-am văzut episodul, deși faptul că au schimbat numele a mare parte din personaje, transformând inclusiv un personaj masculin într-unul feminin, că așa dă bine din punctul de vedere al corectitudinii politice, mă face să mă gândesc la ce-i mai rău). PS: pentru cei interesați, episodul-pilot în cauză se numește Oasis.

Peter Leigh a fost înainte un personaj de toată jena: drogat, alcoolic, dependent, hoț, infractor nemilos. Într-o zi și-a rupt gleznele sărind un gard în timp ce era fugărit de poliție și a ajuns la urgențe, unde a întâlnit o asistentă miloasă pe nume Bea, care a izbutit să-i schimbe viața. S-au îndrăgostit unul de altul, dar Bea și-a pierdut postul din cauza idilei cu infractorul Peter. Însă experiența și descoperirea cuvântului Domnului i-au transformat pe amândoi. În bine. Pe ei și comunitatea în sânul căreia trăiau, în mijlocul orașului Watford (pe care l-am vizitat anul trecut, împreună cu soția, deși n-am zăbovit decât o singură seară și n-am apucat să văd mare lucru din el; am mers în schimb la un magazin Tesco, și amintesc acest lucru pentru că tocmai gigantul acesta comercial ajunge să dea faliment în povestea imaginată de Michel Faber; dar să n-o iau înainte cu povestea).

Și cum trăiesc ei fericiți, doar împreună cu motanul lor, căci au decis să mai amâne nițel conceperea unui copil, la un moment dat primesc o ofertă de nerefuzat: un conglomerat cu zeci de miliarde de dolari în cont a descoperit o planetă destul de asemănătoare cu Pământul, pe care a trimis deja câțiva savanți aleși pe sprânceană, cu scopul de-a întemeia acolo o colonie gata să primească viitori exploratori, în număr cât mai mare. Numai că acea planetă este deja locuită. Dar stați liniștiți (sau neliniștiți, voi, cei în căutare de aventuri nonstop), pentru că acești băștinași sunt mai mult decât pașnici și nicidecum fiare gata să-i alunge pe oameni, ținând cu dinții și ghearele de bogățiile lor, ci creștini cu frica lui Dumnezeu, care în schimbul plantelor cu care fac troc cu noii coloniști, nu vor decât să li se citească din „Cartea lucrurilor noi și ciudate”. Și, așa cum îl mustră și soția de la un miliard de kilometri distanță, Peter ar trebui să se simtă norocos că are enoriași atât de dornici să afle mai multe despre Dumnezeu.

Însă acasă, pe Pământ, unde-a rămas soția lui Peter, situația nu e deloc roz: tsunamiuri uriașe mătură insule întregi, lăsând în urmă sute de mii de cadavre, vulcani se trezesc la viață și rad orașe de pe fața pământului, cutremure devastatoare provoacă dezaste de neimaginat, clima întreagă pare că a luat-o razna, iar omenirea începe, încet, încet, să fie cuprinsă de haos. Și uite așa, intriga începe să se complice. Iar viața lui Peter să devină din ce în ce mai grea. Nu din cauza misiunii sale de pe planeta oazanilor - căci locuitorii acestei planete, destul de asemănători cu oamenii, numai că ceva mai firavi și cu niște chipuri... greu de descris, sunt enoriașii de vis din tot universul, - ci pentru că soția rămasă pe Pământ începe să scrie chestii din ce în ce mai grave în mesajele pe care le schimbă între ei.

Este o poveste despre transformare, despre iubire și despre hăurile pe care le cască o distanță nou apărută între doi oameni care, până acum, au făcut totul împreună. Ruptura este grea, o știu din propria experiență. Acum trei ani, tot pe un aeroport, mi-am lăsat soția în urmă, în brațe cu un copil de doar opt luni. Am fost plecat aproape patru luni, dar mi s-au părut patruzeci de ani. Poate de-aceea scena de început a cărții mi s-a părut atât de cunoscută, atât de înduioșătoare, pentru că știu cum e. În fine, nu despre asta e vorba aici, ci despre povestea unui misionar a cărui misiune este mai grea decât pare, în ciuda brațelor deschise cu care este întâmpinat de către noii săi drept-credincioşi. Este o misiune grea pentru că și-a lăsat iubita acasă, în ghearele primejdiei, unde lumea întreagă se destramă, unde amenințările pândesc la orice pas, în timp ce el se bronzează și cele mai mari pericole care-l pândesc sunt insolația sau deshidratarea, pe o planetă unde este privit ca un zeu de către enoriași, pe o planetă care îl transformă atunci când nu credea că va mai fi transformat.

  • Plusuri

    O poveste duioasă, spusă cu har de un povestitor care știe cum să aștearnă cu măiestrie cuvinte pe pagină, îmbrăcând idei despre credință, iertare și transformare în haine noi și destul de surprinzător de proaspete, de actuale. Pare o carte destul de ușoară, când citești rând după rând, dar nu e chiar așa, căci te face să-ți pui întrebări despre credință, iubire, responsabilitate și spirit de sacrificiu chiar și pe cei mai credincioși dintre credincioși (cum e și cazul personajului principal, Peter Leigh).

  • Minusuri

    Prea lungă povestea, prea mică satisfacția de la final pentru un volum de șase sute de pagini. Cum nu sunt prea credincios din fire, nu mă pot declara satisfăcut de o astfel de poveste, mai ales că mă așteptam la mult mai multe de la ea. Personajele inventate de autor de la un anumit număr de pagini încolo cred că aveau nevoie de o legendă, de o explicație, pentru a le putea înțelege.

  • Recomandari

    Iubitorilor de science-fiction soft, pe care nu-i deranjează desele citate din Biblie pe care autorul olandez ce trăiește acum în Scoția le-a presărat cu mare dărnicie prin toată povestea. Nu știu care e publicul țintă al acestei povești, deși sunt sigur că a atras deja atenția unui număr însemnat de cititori (bonus pentru coperta foarte reușită).

Categorie: , , | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro