Războiul ambițiilor
Scris de Calina Matei • 23 April 2021 • in categoria Roman istoric
Autor: Jane Mackin
Rating:

Editura: Corint
Anul aparitiei: 2020
Traducere: Loredana Voicila
Numar pagini: 448
ISBN: 9786067937756
Nu cred că mai e vreun secret pasiunea mea pentru ficțiune istorică pe care am ajuns să o devorez asemeni unei tablete de ciocolată, pentru că da, sunt genul „ăla” de om care nu se oprește la una-două pătrățele. De aceea, n-am putut lăsa să-mi scape necitită cartea lui Jeanne Mackin intitulată Rivalele, carte care prezintă competitivitatea dintre Elsa Schiaparelli și Coco Chanel pe o scenă mai mare unde ne sunt prezentate sacrificii, pierderi și ce a reprezentat al Doilea Război Mondial pentru lumea modei pariziene.
Pentru a mine a fost suficient doar să aud menționate numele celor două creatoare, pentru că ele au revoluționat moda pentru femei și au atins apogeul între două evenimente marcante ale secolului XX. Dar nu asta mi se pare cel mai interesant lucru în romanul de față, ci faptul că ele au mai reprezentat și cei doi poli ai modei feminine scindate între clasic/rafinament și vioiciune/îndrăzneală, de parcă nu se puteau construi poduri de legătură. Iar încercarea de a apropia cele două concepte era un butoi cu pulbere mai volatil decât amenințarea nazistă.
Acțiunea începe în Parisul lui 1938 când americana Lily Sutter pășește accidental în buticul Elsei și chiar ajunge să interacționeze cu aceasta. Mai mult, datorită ei creatoarea atrage de partea sa o clientă foarte influentă pe scena pariziană, care până atunci îi era fidelă creațiilor Chanel. În semn de recunoștință, Schiaparelli îi oferă lui Lily Sutter o reducere substanțială pentru una dintre rochiile sale, creație ce ajunge să fie remarcată de rivala Coco Chanel cu ocazia unei petreceri și îi oferă prilejul de a o cunoaște.
Faptul că Lily ajunge să fie angajată drept creatoare de decoruri pentru vitrina magazinului Schiaparelli nu face decât să îi cimenteze prezența în lumea modei și să aibă de partea ei fix femeile care îi scriau regulile.
Jocul de echilibristică între cele două laturi ale pieței Vandome e oglindit de scena politică, unde sub lumina reflectorului ajung naziștii care amenință pacea Europei și afilierile pe care le nutresc cele două doamne, una pentru nazism și alta pentru comunism. Dar romanul nu e axat doar pe asta, deși, sincer vorbind, fundalul creat din viața lui Lily, dramele ei legate de pierderea soțului și depășirea traumei sau aventurile fratelui ei, nu au destulă forță și culoare ca să concureze cu flăcările vii ce sunt Coco și Elsa.
Mai degrabă Lily e un vehicul care circulă prin timp și spațiu ca fir de legătură ce mijlocește relatarea fricilor, gândurilor, poveștilor de succes sau eșec, măsurilor uneori extreme de a-și asigura sau cimenta locul pe care îl ocupă în societate sau pe firmamentul modei. E fascinantă această ciocnire de caractere, de abordări diferite, de creativitate ce se desparte în două ramuri ale aceluiași copac și asta practic ține și ritmul cărții, cât și atenția la ceea ce contează – rivalitatea dintre cele două și valul subțire de prietenie și admirație care le potențează genialitatea.
Ficțiunea istorică surprinde în câteva pasaje și agitația și acalmia de dinaintea războiului, exagerarea vieții și a petrecerilor pentru că în aer deja plutea amenințarea ce va destabiliza pacea. Aici mi se pare important cum accentul cade pe subiect, dar privit prin lupa privilegiaților – amanta unui mare ofițer nazist care încearcă să se sustragă războiului fără succes, o mamă capabilă să facă orice ca să-și știe fiica în siguranță și pe care poziția socială nu o scutește de același cumul de griji pe care le încearcă și omul de rând, o femeie trecută de prima tinerețe care știe că se poate baza doar pe sine însăși și care trebuie să-și calculeze mișcările cu o precizie de șahist, unde orgoliul trebuie ignorat cu desăvârșire dacă nu vrea să-și vadă imperiul mărunțit de roțile războiului.
Așa că, de ar fi să trag o concluzie la final de lectură, aceasta ar fi că nimeni nu e imun în fața tragediilor colective și că oricât de aurită și fascinantă e lumea modei, sacrificiile care o mențin, de multe ori sunt amețitoare. Deci de vrei să îi treci pragul trebuie să fii dispus să plătești prețul.
-
Plusuri
Dinamica Chanel – Schiaparelli care pune într-un con de umbră orice alt plan narativ sau fir de poveste.
-
Minusuri
Nu știu dacă aș zice neapărat că e un minus având în vedere genul romanului, dar per total scriitura este ușoară și pare că abia atinge suprafața apei. În funcție de așteptări, asta poate duce la o lectură relaxantă sau la una căreia îi lipsește miezul.
-
Recomandari
Pasionaților de modă și istoria modei pentru că, la urma urmei, în acest roman războiul e mai degrabă ascuns într-un con de umbră decât cel ce dirijează acțiunea.