bookblog.ro

Regina neîncoronată a arabilor

Scris de • 19 April 2018 • in categoria

Titlu: Regina deșertului. O femeie în Arabia
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 384
Traducere:
Numar pagini: 9786068723938
ISBN: 2016
Cumpara cartea

„Acolo se afla Gertrude, căreia ei îi spuneau “Khatun” (“regină” în persană și “nobila doamnă” în arabă” sau “Umm al-Muminin” (Mama credincioșilor). Ea îi saluta, apoi îi invita în sala de așteptare a lui Sir Percy, unde intra cu o notă în care specifica cine erau, de unde veneau și ce doleanțe aveau.”

Gertrude Bell este un personaj atipic și aparte. A fost o femeie de o inteligență superioară, care fie trezea invidia bărbaților, fie îi îndepărta. Era o apariție admirată la dineuri, când se îmbrăca în rochii somptuoase și purta bijuterii opulente. Totodată nu se temea să cutreiere deșertul, „călărind bărbătește, fără scară de șa, sărind peste ziduri de piatră și chiuind de bucurie în timp ce cu o mână își ținea pe cap pălăria de fetru gri cu panglică neagră, de catifea.”

Gertrude dă dovadă deseori de un curaj nebun, uneori chiar inconștient. Provenind dintr-o familie britanică bogată, primește finanțare de acasă pentru expedițiile pe care și le propune, fiind mânată permanent de nevoia de nou și libertate. Din scrisorile ei emană o energie debordantă și o vitalitate pe care nu mulți o au. Ea își trăiește viața la superlativ, face doar ce vrea ea, cum vrea ea, nu poate sta locului, o omoară monotonia și vede frumusețea în sălbăticia naturii.

Epistolele trimise către familie și prieteni sunt încărcate de sentimente, trăiri și emoții. Fiind singura modalitate de comunicare în vremea respectivă, Gertrude își pune sufletul în ceea ce scrie. Astfel, ca cititor simți că o cunoști atât de personal, încât ajungi să empatizezi cu ea.

Păcat că nu și-a scris niciodată autobiografia... Stilul de a scrie pe care îl regăsim în scrisori, modul în care relata peripețiile prin care trecea sau reda pe hârtie stările pe care le avea, toate acestea mi-au părut caracteristicile unei potențiale scriitoare de succes. Sau poate tocmai stilul epistolar, în care nu se temea să își aștearnă sufletul pe hârtie, o face să fie atât de autentică în relatări.

Gertrude va trece prin mai multe stadii ale nevoii de cunoaștere și de autocunoaștere. Mai întâi va porni în expediții montane, unde își pune deseori viața în pericol din cauza naturii vitrege și a condițiilor precare de escaladat existente la vremea respectivă.

Ulterior va porni pe calea deșertului, pe trasee sălbatice, rar străbătute de picior de om. Se va ocupa de activități de cartografiere, văzând frumusețea deșertului acolo unde mulți vedeau doar lipsă de resurse, monotonie și moarte…

Însă ceea ce a definit-o pe Gertrude și a făcut-o să rămână în istorie a fost implicarea politică în lumea Orientului Mijlociu. Ea a avut un rol important în delimitarea granițelor Irakului de astăzi și a contribuit la instaurarea regelui Faisal.

Cartea dedică un capitol şi vieții amoroase a lui Gertrude. Îl va iubi pe Frank Swettenham, însă proasta reputație de împătimit al jocurilor de noroc îl determină pe bunicul ei să nu îi aprobe căsătoria. Relația se destramă, iar femeia se dedică din ce în ce mai mult expedițiilor.

Ulterior, se va îndrăgosti iremediabil de un bărbat însurat, ofițerul Charles Doughty-Wylie, văzând în el singurul om capabil să fie la aceeași înălțime intelectuală și culturală cu ea. Mărturiile epistolare ne prezintă o Gertrude sensibilă și vulnerabilă, conștientă de statutul pe care îl avea. O vreme îndelungată formulează scrisorile în așa fel încât să poată fi citite de ambii soți, însă la un moment dat renunță la discreție și nu mai ține cont de faptul că ar putea fi surprinsă și criticată.

Deși în cea mai mare parte a timpului, cei doi s-au aflat la mare distanță, nici unul nu va reuși să se desprindă complet de celălalt. Iar Gertrude va suferi cumplit atunci când Charles va muri în război. În acel moment moare și o parte din ea, începând anii de suferință, boală și depresie.

Viața lui Gertrude Bell a fost ecranizată în filmul Queen of The Desert (2017), cu Nicole Kidman în rolul principal.

  • Plusuri

    Redarea în carte a multor scrisori, care au ajutat la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a personajului, a gândurilor, trăirilor şi intenţiilor pe care Gertrude le-a avut.

  • Recomandari

    Celor fascinaţi de lumea arabă şi celor care iubesc sentimentul de a fi transpuşi în călătorie alături de narator, prin relatările sale.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro