bookblog.ro

Reîntoarcere în Westeros

Scris de • 14 October 2015 • in categoria

Articol oferit de EMAG

Titlu: Cavalerul celor șapte regate
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 368
ISBN: 978‑606‑579‑808‑3

Ah, Westeros! Tărâm al cruzimii și intrigilor ce au fascinat cititorii încă din primul volum al seriei Cântec de gheață și foc (sau de la primul episod al serialului Game of Thrones). De fiecare dată te revizitez cu teamă, pentru că știu cât de înșelător ești și că nu dai doi bani pe viețile personajelor de care am ajuns să ne atașăm. Dar tot te ador și abia aștept să te cunosc mai bine (și să te urăsc mai mult, sunt convins de asta) la a șasea noastră întâlnire, intitulată The Winds of Winter. Până atunci, însă, mă mulțumesc să văd cum erai în trecutul nu foarte îndepărtat, atunci când Dunk și Egg îți traversau ținuturile.

cavalerul-celor-sapte-regate1

Cu o sută de ani înainte de evenimentele din Urzeala tronurilor, Westeros-ul era un loc mult mai... eh, să nu zicem pașnic, dar cu ceva mai puține comploturi de nivel monumental. Cele trei povestiri adunate sub forma unui companion al seriei principale (Cavalerul rătăcitor, Sabia jurată și Cavalerul misterios) îi aduc în prim-plan pe Dunk, un bărbat mătăhălos, cam încet la gândire, dar cu o inimă gigantică de cavaler începător și Egg, băiatul cam ciudățel și cu gură mare pe care Dunk îl ia drept scutier în serviciul său. Cei doi cutreieră Westeros-ul în lung și-n lat, având parte de niște aventuri pe cinste în tot acest timp.

Așa cum ne-a obișnuit Martin, personajele dau savoare poveștilor din Cavalerul celor șapte regate. În special Dunk și Egg, care mi-au amintit într-o foarte mare măsură de Brienne din Tarth și Podrick Payne, în sensul că ambele „cupluri” au personalități extrem de asemănătoare: atât Brienne cât și Dunk sunt firi încăpățânate, care nu acceptă nici în ruptul capului refuzuri și stau destul de prost la capitolul simț al umorului; Egg și Podrick, în afară de faptul că ambii își doresc să fie scutierii unor cavaleri de onoare, sunt niște „fini cunoscători” ai marilor case din Westeros (cu tot cu istoriile și sigiliile lor). Dunk și Egg sunt genul acela de personaje pe care le îndrăgești din prima clipă și de care îți pasă cu adevărat. Iar relația ce se dezvoltă între cei doi este cu atât mai fermecătoare din cauza diferențelor majore de personalitate. Am râs cu poftă de fiecare dată când Dunk îl amenința pe Egg că îi dă o scaltoacă peste ureche.

cavalerul-celor-sapte-regate2

Mi-a plăcut foarte mult și schimbarea de ton din cele trei nuvele. După atâtea comploturi, trădări, măceluri și câte și mai câte, să citești o poveste plasată în Westeros, dar care să nu aibă legătură cu ițele Războiului prin care ținutul trece în prezent este o alternanță mai mult decât binevenită. Nu spun că scenele șocante sau brutale lipsesc din acest volum, dar parcă sunt ceva mai puțin scoase în evidență. Poate că de vină a fost și lipsa maeștrilor manipulatori din familia Lannister (*mhm*Cersei*mhm*).

Un must-read pentru orice fan GoT, Cavalerul celor șapte regate mi-a reamintit de ce George R.R. Martin este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori de fantasy ai tuturor timpurilor: lumea și personajele pe care acesta le-a creat de la zero sunt uimitor de complexe, de vii și de reale, iar în cele trei nuvele avem ocazia să descoperim o altă latură a Westeros-ului: una mai luminoasă, mai voioasă, mai... lipsită de griji.

 • Plusuri

  Personajele pe care le îndrăgești din prima clipă și lumea exemplar construită.

 • Recomandari

  Fanilor GoT și iubitorilor de fantasy.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Adrian spune:

  Multam de review. Nu stiam de aceasta carte, must read it asap!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro