bookblog.ro

Revenirea lui Danny Torrance

Scris de • 30 October 2014 • in categoria

Titlu: Doctor Sleep
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 608
ISBN: 9786065798625
Cumpara cartea

Dacă tot suntem în săptămâna de Halloween, cu ce altceva am putea sărbatori mai bine, dacă nu cu o carte scrisă de Stephen King? În momentul în care am auzit că The Shining, una dintre cărţile mele preferate, va avea o continuare, şi anume Doctor Sleep, gândul mi-a zburat imediat la Danny. Oh, Danny!! Dacă atunci când am terminat primul volum mă întrebam ce se va alege de viaţa micului băiat înzestrat cu strălucire, dacă va păşi sau nu pe urmele tatălui său, acum am avut şansa să aflu.

Cumpără titlul în engleză

doctor-sleep_abra

M-am apucat de Doctor Sleep cu o oarecare reticenţă, datorată părerilor împărţite ale cititorilor: este sau nu o carte bună? Şi am învăţat un lucru: nu ar fi trebuit să compar cele două cărţi între ele şi acelaşi lucru vă îndemn şi pe voi să faceţi. The Shining – primul best seller al lui King - a fost scris într-o perioadă în care acesta se lupta cu demonii săi interiori, personajele fiind influenţate de experienţa sa personală şi lupta cu alcoolismul. Doctor Sleep însă, a fost scrisă după mulţi ani de la lansarea primului volum, ca un răspuns la întrebarea: Ce s-a întamplat cu Danny Torrance? În timpul lecturii am avut senzaţia că această carte a fost scrisă de un alt autor. De un Stephen King diferit de cel care a scris The Shining. De un Stephen King mai calculat, mai.... temperat. După cum însuşi King afirmă la sfârşitul acesti cărţi: „plus că oamenii se mai schimbă. Iar cel care a scris Doctor Sleep este mult diferit de alcoolicul bine intenţionat care a scris Shining, deşi amândoi rămân motivaţi de aceeaşi ambiţie: să scrie o poveste cu adevărat excepţională.”

M-am bucurat de reîntâlnirea cu Danny Torrance, în prezent Dan Torrance, şi de evenimentele pe care le-am savurat cu extuziasm în trecut. M-au trecut fiorii când mi-am reamintit de drama petrecută în Hotelul Overlook, de Camera 217, de doamna Massey şi Jack Torrance. article-2433875-184AD02000000578-511_468x308

Dan, acum adult în toată firea, ia calea tatălui său încercând să înece fantomele trecutului în băutură. Ajuns într-o stare deplorabilă şi fără un loc de muncă, Dan sosește în New Hampshire, unde îl va întâlni pe Billy şi îşi va găsi un loc de muncă la un azil de muribunzi. Aici îşi va căpăta titlul de Doctor Sleep deoarece, alături de bătrânul motan Azzie, va ajuta persoanele aflate în fază terminală să treacă în lumea de dincolo. Totul se schimbă însă, atunci când în joc apare Abra şi Clanul Legitim. Imaginaţi-vă o fetiţă înzestrată cu o strălucire puternică şi un grup de persoane odioase, violente, aflate pe urmele ei. Iar singurul care o poate salva, este bineînţeles – Dan. De aici totul o ia la vale, iar acţiunea nu întârzie să apară. Ritmul este alert, apar răsturnări de situaţie şi elemente surpriză neîngăduind cititorului să se plictisească. Însă, cu toată această stare dinamică şi intensă, acţiunea parcă nu atinge apogeul, nu izbucneşte. Tensiunea creşte rapid cu cât ne apropiem mai mult de punctul critic, şi scade la fel de repede după consumul acestuia. Finalul l-am prevăzut din timp, şi poate din această cauză aşteptam ceva mai mult. Şi am rămas cu această senzaţie până la sfârşitul cărţii.

Doctor Sleep este o lectură antrenantă, cu un subiect care prinde cititorul în mrejele sale, cu personaje pe care le îndrăgeşti şi de care te ataşezi. Veţi iubi acest volum dacă l-aţi simpatizat pe Danny, dacă aţi fost nerăbdători să aflaţi cum a decurs viaţa lui, dacă şi-a învins sau nu demonii interiori.

O lectură perfectă pentru Halloween. Tocmai bună să te bage în sperieţi!

*Te așteptăm la evenimentul de lansare a cărții Doctor Sleep, vineri, 31 octombrie, ora 19:00, în Eden. Detalii aici.

 • Plusuri

  Doctor Sleep este o lectură minunată pentru un anotimp ploios, alături de o cană de ceai cald. Chiar dacă stilul lui King este puţin schimbat, volumul este antrenant, îţi stimulează simţurile şi îţi creează emoţii intense. La fel ca şi în Shining, sau în celelalte romane ale autorului, cadrul de desfăşurare al acţiunii este autentic, cititorul putând vizualiza cu uşurinţă evenimentele la care ia parte Danny.

 • Minusuri

  -Chiar dacă regăsim pe parcursul volumului scene şocante, per total romanul nu este înfricoşător. Şi cum Stephen King este maestrul genului Horror, mă aşteptam ca şi acest volum să atingă nivelul lui Shining. Dar, vorba autorului: oamenii se mai schimbă.

  Am mai considerat un minus şi finalul. Este previzibil. E posibil totuşi să fiu influenţată de restul romanelor pe care le-am citit în această perioadă, în care, ultima pagină reprezenta o răsturnare de situaţie. Aşteptam cumva să se întâmple acest lucru şi în Doctor Sleep.

 • Recomandari

  Îl recomand cititorilor care l-au îndrăgit pe Danny. Va fi o plăcere să îşi readucă aminte de evenimentele triste şi ciudate de la Hotelul Overlook. De asemenea, îl recomand cititorilor care doresc să ia parte la evenimente intense, învăluite într-o atmosferă sinistră.

Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


  Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro