bookblog.ro

Romanul care a detronat 50 Shades of Grey

Scris de • 30 May 2013 • in categoria

Titlu: Adevărul despre cazul Harry Quebert
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 656
ISBN: 978-973-707-753-0
Cumpara cartea

În ultima vreme avem parte de o mulțime de surprize literare ce ne fac să ne punem constant întrebarea „ce înseamnă un roman bun?”. Credeam cu toții că „mămica” lui Harry Potter deține rețeta secretă a producerii unui bestseller, dar cu ultima carte, cea destinată publicului adult, ne-a dovedit că nu e chiar așa. Apoi bomba a venit cu numele de 50 Shades of Grey, o carte despre care nu cred că mai e cazul să zic nimic. Ei bine, o altă surpriză se ivește acum din partea lui Jöel Dicker prin romanul său, nu mai puțin controversat, Adevărul despre cazul Harry Quebert (cel care a detronat 50 Shades pe Amazonul francez).

Avem un cadru politic (povestea are loc în 2008, pe coasta de est a Statelor Unite, în timpul campaniei prezidențiale în urma căreia Barack Obama va fi ales președintele țării), o iubire imposibilă, o crimă și multe lecții de scriere creativă. Prin toate aceste aspecte Jöel ne oferă o reflecție asupra Americii, eșecurilor societății moderne, justiției, mass-mediei și lumii literare, creând o poveste care manipulează cititorul, naște confuzie, uimire, contradicții, dar și pasiune.

citat1

Inedit la acest roman este felul în care se construiește precum o păpușă rusească, ceva mai mult decât un roman în roman: Harry Quebert are 34 de ani când se îndrăgostește de Nola, o nimfetă blonduță care dansa în ploaie şi-avea numai jumătate din vârsta acestuia. Inspirat de iubirea lor, Harry îi va scrie o carte prin care devine faimos, în timp ce fata dispare în mod misterios în august 1975. Mult mai târziu, în 2008, Marcus Goldman, un alt tânăr scriitor de success, din New York, se luptă cu inspirația, nereușind să livreze la timp un nou roman așa cum îi promisese editorului său.

Marcus și Harry se cunosc, cel din urmă i-a fost profesor tânărului, dar și mentor și părinte spiritual. Aceștia se reapropie când, după 33 de ani de la dispariție, cadavrul Nolei Kellergan este găsit în curtea lui Harry Quebert. Marcus se hotărăște să plece în Aurora pentru a-și salva prietenul acum arestat și acuzat de crimă, ajutând cu investigațiile. În plus, ar putea profita de situație pentru un nou roman cu care să dea lovitura. Și chiar va face asta, va scrie un roman despre Harry și Nola, intitulat chiar așa - Adevărul despre cazul Harry Quebert- deci romanul scris de Jöel Dicker, cel despre care vorbim aici. Sau altfel spus: în cele din urmă, povestea lui Dicker este despre un scriitor care ajunge scris, în beneficiul altui scriitor.

citat2Acest roman american/succes francez are o construcție inteligentă (ping-pongul între trecut și prezent este bine realizat, la fel și începerea fiecărui capitol cu un sfat despre scris se dovedește o manevră atrăgătoare), suspansul este bine gestionat, scriitura fluidă cu un suflu prietenos și captivant, iar intriga de-a dreptul labirintică. Aceste puncte forte creează un vertij în ambele sensuri, atât negativ cât și pozitiv: o amețeală plăcută ca o beție de care te lași dus, dar și un soi de dezechilibru, ceva care te tulbură.

De ce spuneam mai devreme că este un roman controversat? Dacă la noi, până acum, s-a bucurat de recenzii pozitive, nu la fel se întâmplă și în afară, unde cititorii se declară fie extaziați, fie șocați de faptul că un astfel de roman a putut fi premiat. Pentru un cititor mai pretențios poate fi deranjantă avalanșa de clișee, dialogurile naive și pline de dulcegării banale, platitudinea unor personaje sau vocabularul sărac scos parcă dintr-un supermarket stilistic. Dar…nu cred că e întâmplător faptul că pe coperta ediției franceze este reprodusă o lucrare a pictorului Edward Hooper. Poate că l-am putea numi pe Jöel Dicker un fel de Hooper al literaturii fiindcă, la fel ca și acesta, nu excelează la tehnica folosită în realizarea texturii poveștii sale, însă tocmai prin asta reușește (la fel ca și pictorul) să surprinsă spiritul acelor vremuri dintr-un orășel american, cu toate dedesubturile lui.

citat3

Și totuși, ținând cont de aceste, destul de numeroase stângăcii, cum de a câștigat două premii literare și s-a vândut în peste 100.000 de exemplare? Explicația ar putea fi simplă, revenind la momentul în care spuneam că Jöel reflectează asupra Americii și a eșecurilor societății moderne. Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la SUA primul cuvânt care îmi vine în minte este superficialitate. Cum ar fi putut surprinde această latură dacă ar fi folosit un stil savant, poetic, complex, profund? A vrut un roman realist, iar realismul imită viața. Defectele pe care i le putem reproșa romanului pot fi datorate faptului că acesta este de fapt o parodie, o parodie a mecanismelor ficțiunii în special. Sau o demistificare a lumii literare. Iar dacă vreți cea mai simplă explicație, această se regăsește printre rândurile cărții:

citat4

 

A scrie un roman complex într-un mod așa simplist e ceva. Cred că Jöel Dicker este un tânăr promițător, mai ales dacă ținem cont de ambiția sa care pe mine m-a uimit și m-a făcut să-l apreciez și mai mult. Pe lângă faptul că acest roman l-a scris în 30 de versiuni diferite până să fie mulțumit, a mai scris încă alte 5 cărți ce i-au fost respinse de edituri. Și nimic din toate astea nu l-a descurajat. Un scriitor bun nu înseamnă doar talent, ci și multă, multă muncă, iar Jöel dovedește că nu renunță ușor.

citat5

Interviu cu autorul

 • Plusuri

  Suspansul, intriga labirintică și captivantă, stilul simplu, relația dintre Harry și Marcus, pasajele despre arta ficțiunii

 • Minusuri

  Vocabularul sărac, abundența de clișee, dialogurile naive/mieroase

 • Recomandari

  Dacă ai încredere în premiile literare și te-ai întrebat cum se scrie un roman bun, dacă ai aspirații scriitoricești sau ai visat vreodată în secret să devii eroina unei cărți, cu siguranță vei adora această carte.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Simona Ioana spune:

  Recenzia este minunata chiar mi-ar placea sa citesc aceasta carte, doar ca nu prea sunt atrasa de politica, chiar deloc asa ca o sa-mi fie relativ greu sa trec peste acest aspect.

  raspunde

 2. Elena Potocean spune:

  Simona, nu ai de ce să îți faci griji. Îmi cer scuze dacă am lăsat o impresie greșită, cartea nu se axează pe politică. Acțiunea e plasată în perioada alegerilor și mai sunt câteva discuții răzlețe despre asta între personaje, dar cam atât.
  Sunt sigură că o să-ți placă, nu degeaba a câștigat atât premiul pentru roman al Academiei Franceze cât și premiul Goncourt al liceenilor.

  raspunde

 3. dan spune:

  Excelenta recenzie!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro