Sadie și Ella. O poveste despre prietenie și sacrificiu
Scris de bookblog.ro • 11 November 2022 • in categoria Roman istoric
Autor: Pam Jenoff
Rating:

Editura: Litera
Anul aparitiei: 2022
Traducere: Anca Irina Ionescu
Numar pagini: 392
ISBN: 978-606-33-9231-3
Pam Jenoff este una dintre autoarele preferate atunci când am nevoie de “comfort reading”.
Când suntem obosiți, triști, plictisiți, copleșiți, ne gândim la „comfort food”, care poate fi aproape orice... de la piure-ul de cartofi din copilărie, la ciocolata cu alune și iaurtul cu afine. Eu, uneori, simt nevoia de „comfort reading”, adică genul acela de cărți care îți oferă povestea pe care nu doar o citești, ci o și trăiești, luând o pauză (de multe ori, binemeritată și necesară) de la stress-ul cotidian și problemele pe care viața ni le servește pe tavă, în mod inevitabil.
Cărțile lui Pam Jenoff (Iubita Comandantului, Soția Diplomatului, Fetele dispărute din Paris, Povestea unui orfan) au această mare calitate de a te duce într-o altă lume, de a te face să trăiești, pentru câteva ore, poveștile altor oameni, din alte timpuri, oferind istorie, personaje bine conturate, atmosferă locală și o claritate absolut minunată a stilului narativ.
Nu am reușit niciodată să încep o carte scrisă de Pam Jenoff și să nu o termin într-o singură sesiune de citit, indiferent de momentul zilei sau al nopții, în care mă aflam. Asta poate și pentru că autoarea abordează subiecte din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, eu fiind pasionată de acest moment istoric. Dar mai mult decât atât, Pam Jenoff, fostă diplomată și avocată, scrie despre povești de iubire, uneori, imposibile, despre speranță, despre sacrificiu și curaj, și despre oameni care sunt prinși în capcana unei istorii crude și care încearcă nu numai să supraviețuiască vitregiilor timpurilor, dar să și construiască vieți cu sens.
În Fata cu stea alboastră, Sadie Gault și Ella Stepanek sunt două tinere femei, despărțite de diferențe sociale, religioase, de rasă, în contextul persecuțiilor naziste și genocidului evreilor din Polonia anilor 1940. Sadie este evreică și trăiește alături de părinții ei, în ghetoul din Cracovia. Mama ei este însărcinată și sunt nevoite să se ascundă în tunelurile periculoase de sub oraș, pentru a evita o moarte sigură în lagărele de concentrare. Ella este o poloneză de familie bună, a cărei mamă vitregă are relații cu ocupanții germani și beneficiază de toate avantajele pe care acestea le aduc, într-un moment în care populația poloneză suferă de foamete și persecuții.
Finalul cărții este total neașteptat, iar structura narativă construită cu măiestrie pentru a nu dezvălui prematur elementele-surpriză.
Autoarea mărturisește în postfața cărții că a fost parțial inspirată în scrierea ei de istoria adevărată a unui mic grup de evrei care au supraviețuit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în canalele subterane din orașul Lvov, în Polonia.
Povestea prieteniei dintre cele două personaje, riscurile și pericolele pe care și le asumă, puterea de sacrificiu, dorința de a ajuta și de a salva vieți omenești, sunt absolut emoționante și o mărturie a forței binelui într-o lume marcată de rasism, răutate și dezumanizare.
Text scris de Raluca Elgyar.
-
Plusuri
Personaje frumos conturate, care emoționează și fascinează.
Stilul narativ care captează culoarea locală și ne face să trăim pentru câteva ore în Polonia anilor 1940. -
Recomandari
O carte minunată despre prietenie, dragoste și curajul de a spera la o lume mai bună.