bookblog.ro

Sângele apă nu se face

Scris de • 28 April 2013 • in categoria

Titlu: Fărâme de viață
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 475
ISBN: 978-973-46-2888-9
Cumpara cartea

Ni se prezintă o familie, mai exact firele emoționale care îi leagă pe membri și cum doar evenimentele importante îi atrag împreună. În umbra apropiatei morți a mamei, durerile mai vechi par să renască, dar acum, la jumătatea vieții, ele dau naștere la decizii surprinzătoare.

Care sunt momentele care ne marchează cel mai mult în viață ? Dragostea sau indiferența părinților noștri sunt printre lucrurile care ne influențează cel mai mult existența, iar odată ajunși adulți, dorim să le arătam pe proprii noștri copii „cum se face”.

Avni, acum bărbat matur, și Dina, o femeie ajunsă aproape de menopauză se văd nevoiți să se reîntâlnească din cauza bolii mamei lor. Ambii mustesc de resentimente: ea pentru că nu a fost copilul preferat și s-a simțit ignorată, el pentru că dragostea sufocantă a mamei sale l-a ținut în loc. Cei doi copii au dus cu ei aceste sentimente mai departe, iar deciziile pe care le-au luat au fost, conștient sau nu, influențate de asta.

Iar acum se află amândoi la mijlocul vieții, într-un punct de cotitură și reîntorcerea în casa părintească îi face să realizeze asta. Romanul ne prezintă mai întâi peisajul static, după care toate personajele evoluează.

Dina și-a dedicat întreaga viață creșterii fetiței ei, unicul ei copil, pentru a-i oferi tot ce ea n-a avut. Dar acum aceasta este adolescentă și are mai puțină nevoie de ajutor matern. Femeia nu se poate baza pe ajutorul soțului ei, bărbatul care a fascinat-o, dar care a fost mereu rece și închis pentru ea.

Avni a crescut ocrotit peste măsură și nu a avut tăria de a se smulge dintre fustele mamei. Astfel a ajuns să se căsătorească cu prima lui prietenă pentru că nu a îndrăznit să facă pasul spre despărțire. Acum este alături de o femeie pe care nu o mai iubește și pe care nu o recunoaște, are doi copii, dar nu le poate fi cu adevărat tată.

Care este soluția pentru cei doi ? Dina vrea să înfieze un copil, chiar acum, la o vârstă la care femeile nu se mai gândesc la copii. Iar Avni vrea să-și părăsească soția și să plece de acasă. Ambele decizii nasc valuri de emoții și crize, toți refugiindu-se lângă patul mamei senile care acum pare să le ofere consolare. Cititorul are parte de ambele fațete ale problemelor și se simte atras într-o tabără sau alta. Dar oare care este decizia corectă ?

Cartea este o broderie complicată și migăloasă de emoții, fiecare personaj dezvoltă o mică dramă în paralel. Iar autoarea a dat dovadă de o măiestrie rară prin felul în care a ilustrat în tușe fine schimbările subtile de atitudine ale personajelor. Acțiunea este plasată într-o zonă de conflict, în Palestina, dar acest lucru rămâne în fundal, focusul fiind pe emoțiile din viața unei familii obișnuite, iar dramele personale acaparând prim planul față de drama colectivă.

Chiar dacă romanul are un ton general pesimist, până la final personajele par a găsi calea unele către altele. Membrii aceleiași familii își amintesc ce i-a legat și descoperă că împărtășesc lucruri neștiute până atunci.

 • Plusuri

  Măiestria cu care este urmărită evluția psihologică a personajului

 • Minusuri

  Cartea este gravă și greu de digerat

 • Recomandari

  Celor fascinați de romane care se construiesc greu și care îți dau de gândit.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Anca spune:

  Gasim si un audiobook ?

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro