bookblog.ro

Schimbare de perspectivă asupra donatorilor

Scris de • 4 June 2013 • in categoria

Titlu: A da și a lua
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 434
ISBN: 978-606-8360-40-9
Cumpara cartea

A da = un stil de viață care îți poate aduce succesul, în timp ce contribui la schimbarea în bine a unei bucăți mai mici sau mai mari de lume.

Cumpără titlul în engleză

Băieții buni termină pe primul loc , un tagline potrivit pentru cartea/studiul semnată de Adam Grant, A da și a lua . Crezând cu tăria argumentelor psiho-sociologice, economice și chiar politice că donatorii sunt cei care obțin succesul relevant în viață, Grant analizează numeroase domenii de activitate, de la IT, la consultanță de risc, contabilitate, management, medicină sau educație, pentru a înțelege care sunt mecanismele din spatele atitudinii dezinteresate de donator și de ce aceștia sunt predispuși la succes pe termen lung. Împărțind oamenii în profitori (cei care urmăresc interesul propriu înainte de orice), negustori (cei care construiesc schimburi echitabile, win-win, quid pro quo) și donatori (cei cărora le face plăcere să îi ajute pe ceilalți, fără a aștepta ceva în schimb), Adam Grant analizează figuri celebre precum Abraham Lincoln, Ken Lay (Enron), Adam Rifkin sau David Hornik, clafisicându-i în funcție de tendința dominantă pe scala a da – a lua, făcând parelele cu descoperiri recente în cercetare.

Ne petrecem majoritatea orelor de trezie la muncă. Asta înseamnă că tot ceea ce facem la serviciu devine o parte fundamentală din ceea ce suntem. Dacă rezervăm valorile de donator vieții personale, ce ne va lipsi în viața noastră profesională? se întreabă, pe bună dreptate, Grant. Prin folosirea unor principii precum pronoia (credința că toată lumea conspiră spre binele tău), job crafting, Cercul de Reciprocitate și așa mai departe, Grant ne convinge de faptul că o nouă perspectivă asupra ideii de donator, indiferent de natura profesională, ar trebui să devină o constantă de business și nu numai. Depășirea fricii inițiale de a te comporta ca un donator în viața profesională naturalizează socializarea, lucrul în echipă, generarea de idei originale etc. Bineînțeles că există riscuri și că de multe ori donatorii pierd mai mult decât câștigă, însă, pe termen lung, exemplele analizate de Grant subliniază faptul că succesul este un rezultat la fel de natural, dacă donatorii acceptă aceste riscuri și învață cum să le folosească. De altfel, capitolul „Transfigurarea fraierului. Înfrângerea efectului de preș pentru șters picioarele.” tratează pe larg această problematică a donatorului și modului în care poate transforma așa-zisele puncte slabe (încrederea, onestitatea, empatia) în atuuri. În timp ce donatorii altruiști fac greșeala de a avea tot timpul încredere în ceilalți, donatorii alteriști încep prin a avea încredere ca presupoziție standard, dar sunt gata să-și adapteze stilurile de reciprocitate în schimburile cu cineva care se dovedește a fi un profitor, prin acțiuni și reputație., consideră Grant. Mai mult decât atât, el face și un profil ideal al celor trei tipuri, astfel încât să îi poți recunoaște în interacțiunile de zi cu zi sau conform profilului de social media (poți afla și tu ce tip ești, în chestionarul dezvoltat de autor pe site-ul său, aici).

Așadar, de la gesturi simple, precum „favorul de 5 minute” la conectarea oamenilor potriviți, luarea unor decizii mai altruiste în practicarea meseriei, înființarea unor practici organizaționale de donator (și nu, nu vorbim de CSR aici) și înțelegerea faptului că efectul de „pay it forward” funcționează – toate sunt adunate în studiul lui Adam Grant sub o singură umbrelă, pentru a schimba o perspectivă deseori naivă ori sumbră asupra celor „fraieri și buni”. Cred că este o carte ce merită citită de oricine, măcar pentru a adopta un gest de donator cât de mic, pentru că, așa cum afirmă și Grant, pentru grupurile de donatori, întregul este mai mare decât suma părților . Să asculți cu adevărat și să dai un sfat, să îți ajuți un coleg sau să cumperi o cafea în așteptare, sunt lucruri simple care pot schimba „fața” lumii.

  • Plusuri

    Multitudinea exemplelor, sfaturile practice și perspectivele noi asupra donatorilor

  • Recomandari

    Tuturor celor care vor să facă o schimbare în abordarea/înțelegerea succesului

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro