bookblog.ro

Screw It, Let’s Do It

Scris de • 18 May 2009 • in categoria

0Screw It, Let's Do It - lecţii din şcoala vieţii
Autor: Richard Branson
Rating: Screw It, Let's Do It - lecţii din şcoala vieţii
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Ioana Rotaru
204 pagini
ISBN: 978-973-1931-01-2

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)

Ce înseamnă, de fapt, a fi antreprenor?

"Antreprenor" e un termen care, cel puţin prima dată când îl auzi, sună foarte pompos. Şi dacă în România, în cazul în care nu îl ştii, te poţi gândi repede la antreprenor în construcţii sau, varianta mai puţin fericită, antreprenor de pompe funebre, termenul american "entrepreneur" sună şi mai pretenţios. În online însă, avem mai mulţi antreprenori declaraţi sau auto-declaraţi decât în alte industrii, e un termen pe care l-am împrumutat foarte rapid de la americani.

Ceea ce nu e rău. Rău este faptul că majoritatea oamenilor încă nu ştiu că esenţa antreprenoriatului nu ţine nici de bani, nici de câte firme sau angajaţi ai şi nici măcar de programul de lucru flexibil sau de a fi propriul şef. Sigur că toatea astea sunt elemente pe care le veţi găsi la majoritatea antreprenorilor, însă nu reprezintă esenţa. A fi antreprenor înseamnă să vrei să schimbi ceva, să crezi că se poate. Sau, aşa cum reieşea dintr-un filmuleţ scurt pe care vi-l recomand cu căldură, să te maturizezi din atât de multe puncte de vedere şi, totuşi, să reuşeşti să crezi în copilul din tine. Acel copil care crede că orice e posibil.

Richard Branson este modelul antreprenorului. Dacă cei care se înscriu în tiparele antreprenoriatului sunt, aşa cum bine ştim, foarte puţini, şi mai puţini sunt cei care ar putea defini tiparul. Branson, fondatorul Virgin, este unul dintre ei.

S-ar putea scrie zeci de cărţi despre Richard Branson, despre cum a fondat 360 de companii, despre cum a început şi cum nu avea nimic (o ipoteză care stă, de altfel, la baza succesului multor antreprenori), despre curajul de a risca totul de atât de multe ori... Există o carte scrisă tot de Branson ce nu a apărut încă în limba română, însă care înţeleg că va fi scoasă în curând tot de editura Publică. Se numeşte "Losing My Virginity" şi v-o recomand cu căldură. Vorbeşte despre toate cele enumerate mai sus.

Screw It, Let's Do It vorbeşte însă despre acea parte a antreprenoriatului care are cea mai mică legătură cu banii şi companiile: dorinţă de a dovedi că se poate, nevoia de a face lucruri care să conteze şi hotărârea de a îţi trăi viaţă cât de intens poţi.

În 1991, Branson intră în cartea recordurilor pentru traversarea Oceanului Pacific într-un balon. Câţiva ani mai târziu are două încercări de a face inconjorul lumii în balon. Balonul se prăbuşeşte de două ori, şi Branson aproape moare. Este doar unul dintre multele exemple de "nebunii" făcute de cunoscutul antreprenor, membru al Forbes 500, însă e relevant fiindcă transmite un mesaj important, atât de întâlnit în lumea antreprenorilor: it's the journey, not the destination. Cu alte cuvinte, deşi contează să ţinteşti cât mai sus, ceea ce e mult mai important decât să ajungi acolo, este să te simţi bine pe drumul către acea ţintă.

Despre toate aceste lucruri scrie Branson şi scrie bine pentru un om care n-a fost niciodată foarte preocupat de şcoală. Ca o paranteză însă, deşi în ceea ce îl priveşte şcoala n-a fost un catalizator decât prin prisma faptului că acolo, la 16 ani, şi-a pornit primul business, unul dintre multele lucruri extraordinare făcute de Branson este punerea pe picioare a unei şcoli care îşi propune să identifice şi să ajute tineri antreprenori în Africa de Sud.

Capitalismul Gaia

Înainte de a vă recomanda un filmuleţ scurt cu Richard Branson (înregistrat pe una dintre insulele proprietate personală), ţin să mai menţionez un concept pe care l-am găsit extrem de interesant, Capitalismul Gaia. Este "sloganul şi doctrina companiilor Virgin", rezultatul unei revelaţii avute de antreprenor în urmă cu câţiva ani. Pe scurt, ideea este următoarea: planeta suferă, în primul rând din cauza emisiilor dioxidului de carbon. Proprietarii de companii mari, în special cele din domeniul transporturilor, sunt mai mult sau mai puţin direct responsabili pentru asta. Fiindcă fac bani, făcând rău. Eu nu sunt un mare ecologist, însă ideea că cineva a găsit o formă de a face business-uri cu mii de angajaţi, chiar şi în transporturi şi, în acelaşi timp, să lupte pentru protejarea mediului, mi se pare genial.

[filmul promis, aici]

Scris de Andrei Roşca

Categorie: | Editura:Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Gia spune:

  felicitari pentru recenzia cu numarul 100 :)

  suna foarte bine titlul: Screw It, Let’s Do It e cam esenta antreprenoriatului, hm? :)

  raspunde

 2. Razvan spune:

  Zeci de carti despre Richard Branson? De ce, una nu-i destul de plicticoasa?

  Omul asta e probabil foarte interesant si agreabil in viata personala, dar o carte despre el, ca mai toate cele “luate din viata”, e probabil FOARTE PLICTICOASA…

  Nu vreau sa fiu nepoliticos, ci doar sa protestez impotriva tendintei suparatoare a societatii noastre de a exagera importanta realului in detrimentul fictiunii. Eu unul cred sincer ca o minciuna frumoasa e de preferat unui adevar urat/plicticos. :)

  raspunde

 3. daniel spune:

  @Andrei: Cred ca Razvan vrea sa semnaleze un lucru pe care ar trebui sa vi-l asumati – apar pe piata o gramada de carti literary fiction, si noi si foarte bine cotate, iar voi nu prea scrieti despre ele. Observ si eu, ca si altii dealtfel, ca in ultima vreme, rupt de traditia blogului, aproape ca v-ati specializat pe non fiction. Sa inteleg ca e o noua orientare in politica voastra?

  raspunde

  • Andrei Rosca spune:

   nu, n-are nicio treaba cu vreo politica. Pur si simplu s-a nimerit ca mare parte dintre noi sa citim non-fiction, in aceeasi perioada.

   Eu, de exemplu, desi citesc destul de multa fictiune, nu prea scriu decat despre cartile non-fiction.

   raspunde

 4. taz spune:

  “Loosing my virginity” a aparut de cativa ani buni tradusa intr-o editie scoasa de cei de la Ziarul Financiar. Este placuta la citit si
  povesteste despre aparitia si evolutia imperiului Virgin

  raspunde

 5. taz spune:

  Comentariul pe care l-am facut acum cateva ore a disparut. Trebuie cumva sa ma inregistrez inainte de a lasa un comentariu ?

  raspunde

 6. Pingback: Irina Şubredu » Blog Archive » snobisme

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro