bookblog.ro

Tinerii unui prezent perpetuu

Scris de • 11 February 2011 • in categoria

0Scrisoare deschisă către un tânăr recenzie
Titlu: Scrisoare deschisă către un tânăr
Autor: Andre Maurois
Rating: rating - recenzii carti
Editura: Niculescu
Anul apariţiei: 2008
Traducere: Mihaela Niculescu
207 pagini
ISBN: 978-973-748-336-2

O colecție de sfaturi, amintiri și filosofie, la care se adaugă idei vizionare și numeroase citate din marii gânditori ai lumii – astfel poate fi rezumată într-o frază scrierea lui Andre Maurois.

Citind Scrisoare deschisă către un tânăr am avut parte de revelații succesive, întrucât Andre Maurois atinge numeroase subiecte filosofice, pornind de la viața de zi cu zi a secolului XX, în intenția candidă de a contura un ”ghid” al conduitei unui tânăr din vremurile sale, însă reușind să ofere ”sfaturi” care trec dincolo de valorile temporale. O scriitură sinceră și relativ ușor de parcurs, cu o profunzime ce naște întrebări în sufletul unui tânăr cititor și nu numai, cartea se construiește în jurul unor capitole tematice.

Andre Maurois apelează la adresarea liberă și directă, vorbindu-ne la persoana a II-a, în intenția de a crea o intimitate mentor-învățăcel (pe care, de altfel, reușește să o creeze cu naturalețe), concentrându-se pe aspectele importante ale vieții ce dau și numele capitolelor precum Obstacolele, Femeile, Căsătoria, A scrie, Adevărata viață etc., presărând în toate acestea vorbe înțelepte proprii sau citate din autori precum Goethe, Shaw sau Plutarh. Vi s-a spus că vechile valori morale s-au perimat. Este fals. Dacă veți decoji umanitatea prezentă de cuvintele care o maschează, veți regăsi omul etern. (...) Nu, eu nu văd în trecutul nostru vârsta de aur. De fapt, nu cred deloc în vârsta de aur; oamenii vor rămâne oameni, adică un amestec de eroi și animale feroce , astfel construiește Maurois discursul educaționalo-savant, într-o manieră diplomatică, dar neiertătoare în adevăr.

De altfel, eseul prevede, până la un punct, evoluția tehnologică și influențele pe care aceasta le va avea asupra generațiilor tinere, însă păstrează un ton optimist atunci când vine vorba despre automatizare, mecanizare, hedonism și consumerism, aducând în discuție avantajele unor astfel de resorturi sociale, dar și utopiile aferente: Răgazurile își trag plăcerea esențială din contrastul între muncă și odihnă. A abandona mașina-unealtă sau contabilitatea pentru jocuri, arte sau călătorii ne pare astăzi ceva delicios. În ziua în care nici o muncă nu va mai întrerupe răgazul, se va instala plictisul. .

În cele din urmă, însă, Maurois creionează acest ghid pentru a scoate la iveală valorile esențiale ale umanității – cunoașterea de sine, dragostea, fomarea profesională, politica în sens idealist, moderația și buna credință, amintind de meseria de scriitor și de sacrificiile acesteia, de cultura generală fără de care nu te poți desăvârși, de gustul pentru frumos și de nevoia de a învăța din experiență, fără a renunța, însă, de la primul eșec.

Vi s-a spus că trăim deasupra unui abis și că în momentul în care luăm cunoștință de acest pericol nu mai suntem decât amețeală. Dar oamenii au trăit întotdeauna deasupra unui abis și au iubit, au trăit, au creat. Ce vă împiedică să faceți la fel?

Plusuri: abundența referirilor culturale, actualitatea textului, scriitura ușor de parcurs și de înțeles
Minusuri: modul în care Maurois insistă asupra scrierii maestrului său, Alain și concentrarea pe spațiul cultural francez pentru exemple ilustratoare de ideologii
Recomandare: pentru pseudofilosofare și filosofare intensă, profundă.

Scris de Alice Teodorescu

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Toate bune şi interesante până la ultimul rând ! Ori pentru pseudofilosofare, ori pentru filosofare intensă, profundă…

    raspunde

  2. Alice spune:

    Si,si…pentru ca eseul lasa loc atat pentru o privire superficiala,cat si pentru revelatii. Este un crescendo de la pseudofilosofare si pana la filosofie profunda, intrucat el face doar inceputul, ofera numai punctul de pornire, pe care il poti prelua ca atare sau il poti dezvolta prin introspectie :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro