bookblog.ro

Se lasă noaptea

Scris de • 4 July 2014 • in categoria

Titlu: Se lasă noaptea
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 288
ISBN: 978-606-600-888-4
Cumpara cartea

„Cum poate să vină astfel, fără avertisment? E tot așa de brutal ca o împușcătură! Moartea fără fraze, Binkie, moartea vie! Într-un an, cu condiția încă de a fi foarte prudent în acest timp, vom fi cufundați în întuneric, nu vom mai vedea pe nimeni și nu vom mai avea nimic din ceea ce am dori... de-ar fi să trăim o sută de ani!”

Cumpără cartea în engleză

Am fost impresionată de această carte prin povestea ei, dar și prin stilul total diferit pe care Rudyard Kipling îl abordează. Se spune că romanul este povestea lui, a autorului. Personajul principal Dick îl reprezintă pe Kipling în a sa tinerețe, iar Maisie nu este nimeni altcineva decât Flo Garrard, o pictoriță pe care acesta o întâlnește în Anglia și de care se îndrăgostește.

Povestea lui Dick este una tristă, emoționantă și începe cu copilăria sa de orfan crescut de niște rude ale părinților. Viața în această familie este destul de grea, iar singurul lucru care îl face fericit este să petreacă timp cu micuța Maisie, cea care, copii fiind, îi jură iubire veșnică.

După ceva timp în care cei doi au stat despărțiți din cauza studiilor lui Maisie, Dick o reîntâlnește pe aceasta pe străzile Londrei. Dick devenise pictor și desena pentru un ziar care îl plătea destul de prost, iar Maisie devenise o adevărată femeie de care Dick se reîndrăgostește. Dragostea lui Dick pentru ea este o dragoste aproape obsesivă, ar face orice pentru un zâmbet din partea ei sau măcar o vorbă bună. Partea dureroasă este că Maisie este o persoană foarte rece, o artistă mândră ce nu acceptă sfaturi sau ajutor și nu concepe să fie iubita lui Dick pentru că este convinsă că acesta nu i-ar oferi libertatea de care are nevoie ca artist. Pot spune că este cea mai rece persoană pe care mi-o puteam imagina, sau poate răceala ei este accentuată de contrastul cu iubirea sufocantă pe care Dick i-o poartă.

Ca și cum nu era suficient, soarta lui Dick ia o turnură și mai tristă. Cea mai mare frică a sa, aceea de a orbi într-o zi, ceea ce i-ar afecta munca, se adeverește. De aici și titlul romanului Se lasă noaptea... de aici și frumusețea acestui roman.

Tot ce aș vrea să mai spun este că romanul este mult mai mult de atât și că merită să îl citiți!

 • Plusuri

  Povestea, emoțiile transmise.

 • Recomandari

  Celor pasionați de Kipling, veți descoperi un cu totul alt stil al său.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Ador nuvelele lui Kipling și mi-au plăcut mult și ”Cărțile Junglei”, așa că voi căuta această carte. M-ai incitat să aflu cum a scris ”altfel”.

  raspunde

 2. Renata spune:

  Ma bucur foarte mult ca ti-am starnit curiozitatea, intr-adevar Kipling ocupa un loc special in clasamentul scriitorilor preferati si pentru mine. Sper sa schimbam pareri dupa ce o sa citesti Se lasa noaptea.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro