bookblog.ro

Pe urmele banilor, între crimă şi politică

Scris de • 2 May 2011 • in categoria

Titlu: Secretul Samariteanului
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 366
ISBN: 978-973-748-509-0

Încărcat de un mister declarat încă din titlu, Secretul Samariteanului este un roman poliţist construit în jurul particularitătilor culturale palestiniene, a fanatismului religios şi al grupărilor teroriste, pe tărâmul în care adevărul poate însemna tăcere sau moarte.

Am fost curioasă cine este scriitorul Matt Beynon Rees şi de ce a scris acest roman, si am aflat ca este un jurnalist stabilit în Ierusalim încă din anul 1996 când a venit acolo din dragoste, aşa cum singur declară. Din dorinţa de a-şi împărtăşi experienţa câştigată în Orientul Mijlociu, pe care o consideră drept o descoperire de sine, a început să scrie literatură de ficţiune, fiind premiat pentru scrierile sale poliţiste.

Secretul Samariteanului este o carte oarecum previzibilă, primele semne primindu-le odată cu titlul, apoi cu toată înşiruirea de evenimente ce urmează. Scrisă într-o manieră lejeră şi studiată, povestea este destul de blândă şi deloc violentă, în ciuda conţinutului său.

Secretul începe să se destăinuie puţin câte puţin, cu fiecare pagină citită. Începe în timpul călatoriei profesorului Omar Yussef, când dispariţia vechii scrieri cu valoare religioasă este urmată imediat de crima asupra tânarului samaritean Ishaq, care deţinea informaţii importante despre conturile bancare ale fostului preşedinte.

Pe baza acestor evenimente, Matt Rees construieşte un tablou complex dar în acelaşi timp şi foarte subiectiv, al societăţii palestiniene, din care nu lipsesc interesele grupărilor extremiste, interesele politice internaţionale, dogmele religioase, fanatismul şi corupţia şi moartea. Cu toate acestea mi-ar fi plăcut ca stilul de a ilustra toate aceste aspecte să fie unul mai intuitiv, scriitorul având mereu tendinţa de a demasca prematur anumite elemente de substrat pe care m-aş fi bucurat sa le descopăr singură.

În ansamblu Secretul Samariteanului este o lectură plăcută, uşoară, potrivită unei după-amieze de duminică. Calitatea de jurnalist a lui Matt Rees se transmite în scrisul lejer şi curat, concentrat pe informaţie, chiar dacă uneori aceasta fuge puţin înaintea gândului.

  • Plusuri

    Stilul narativ clar, povestea credibilă încadrată în tabloul cultural palestinian.

  • Minusuri

    Evenimentele previzibile, lectura lipsită de emoţie.

  • Recomandari

    O lectură uşoară, nesolicitantă, potrivită unei zile de relaxare, în ciuda temei abordate.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro