bookblog.ro

Septembrie poate aştepta: În căutarea unei năluci

Scris de • 13 January 2020 • in categoria

Titlu: Septembrie poate aştepta
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2019
Traducere:
Numar pagini: 264
ISBN: 9786067795646
Cumpara cartea

Rebeca este altfel. Spre deosebire de sora ei, care face lucrurile ca la carte, ea le face… altfel. Nu se poate obişnui cu normalitatea şi cu ceea ce „trebuie făcut”. Poate tocmai de aceea va alege să scrie lucrarea de doctorat despre o scriitoare puţin cunoscută, Emily J. Parker, care avea doar două cărţi publicate şi care dispăruse în condiţii suspecte.

Informaţiile despre acest personaj enigmatic sunt puţine şi lacunare. Așa că Rebeca pleacă la Londra pe urmele acestei năluci, în speranţa că va scoate la lumină un adevăr greu de identificat.

Îşi lasă deoparte vechea viaţă şi se aruncă într-una nouă, cu vagi perspective de viitor. Îşi părăseşte iubitul, se cazează cu chirie într-un oraş mohorât şi singurul ei companion devine un motan. Motan care are nume şi prenume: Timothy Gordon.

„Pe uşă s-a ivit capul unui motan negru de dimensiuni considerabile şi maniere aristocratice, pe care mi l-a prezentat drept Timothy Gordon. Asta e altă chestie care mă încântă la britanici. Pisicile au nume şi prenume, au un statut privilegiat şi reprezintă un element esenţial în relaţiile de vecinătate. Dacă n-ar avea animale de companie, englezii n-ar vorbi între ei cu anii.

Pe Timothy Gordon l-a încântat pilota mea de puf de gâscă şi s-a culcuşit la capătul patului cu naturaleţea unui rege care-şi ia în posesie teritoriul. Admit că iniţial n-am prea apreciat gestul, dar am avut grijă să n-o arăt; nu era cazul la Londra. Mie mi-au plăcut dintotdeauna câinii, nu pisicile, dar în dragoste nu ai de ales aproape niciodată. În cele din urmă, aşa cum pofta vine mâncând, am ajuns la o antantă cordială, motanul a devenit companionul meu inseparabil de-a lungul serilor de iarnă pline de confuzii şi căutări.”

Pentru Rebeca începe o căutare oarbă a unui personaj aproape inexistent. Totul este neclar şi învăluit în mister, dar cu atât mai incitant. Deşi nu avem parte neapărat de prea multă acţiune, naraţiunea te ţine în suspans. Te întrebi dacă va găsi vreo pistă care să ducă undeva. Dacă lucrurile se vor lega la un moment dat într-o poveste bine închegată.

„Acesta era misterul care mă preocupa. Un mister cu nume şi prenume. Emily J. Parker. O scriitoare engleză de după război, necunoscută marelui public, dar considerată drept una dintre romancierele cele mai enigmatice şi promiţătoare din epoca sa, care în primăvara anului 1955 a dispărut din plin centru al Londrei, unde se întretaie Charing Cross cu Trafalgar Square, fără ca nimeni să mai ştie ceva de ea. Ăsta nu putea fi mersul vieţii. Trebuia să fie ceva mult mai complicat.”

În demersul ei de a afla adevărul i se alătură profesorul britanic Robert Whelan. Ieşit la pensie, manifestă un interes deosebit în a o ajuta să îşi scrie această lucrare de doctorat, lucru care îţi dă de bănuit. Se emoţionează atunci când vine vorba de scriitoare, face pauze lungi de tăcere şi recunoaşte treptat faptul că a cunoscut-o personal.

Astfel, Rebeca simte că are un aliat în căutările ei, însă acesta este unul ezitant pe de o parte, iar pe de altă parte, nici el nu deţinea prea multe informaţii, astfel că Emily rămâne în continuare o enigmă pentru amândoi.

Vor fi zile întregi în care Rebeca simte că bate pasul pe loc şi îşi pune la îndoială propriul raţionament de a scrie despre un personaj cu atât de multe necunoscute. Romanul merge însă mai departe şi lucrurile vor începe să prindă contur. Iar povestea este cu atât mai incitantă cu cât elementele puzzle-ului se pun cap la cap treptat.

Toată această căutare a unui adevăr străin de ea o ajută totodată şi într-o căutare a sinelui. Romanul este impregnat cu poveşti personale din viaţa Rebecăi. Practic, prin dezvăluirea vieţii şi sufletului unei alte femei, Rebeca se dezvăluie şi pe sine. Este interesantă de urmărit nu doar dezlegarea enigmei scriitoarei dispărute, ci şi prezentarea propriului sine. Avem două vieţi de urmărit în paralel, vieţi cu care poate fiecare din noi se va identifica într-un punct sau altul.

 • Plusuri

  O lectură incitantă, care te ţine curios până la ultima pagină.

 • Recomandari

  Perfectă pentru iubitorii de mister şi pentru cei cărora le plac poveştile de viaţă.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  Mulțumesc pentru recomandare! Mi-a trezit interesul și voi căuta cartea.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro