bookblog.ro

SF&Fantasy și mainstream: căderea unei bariere

Scris de • 1 October 2013 • in categoria

Titlu: Antologia Nebula 2012
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 504
ISBN: 978-973-707-750-9
Cumpara cartea

Ar trebui să încercăm să demolăm zidurile dintre genuri, ori dintre gen și mainstream literar, sau asta ar însemna să întoarcem spatele misiunii noastre?

Iată una dintre întrebările prin care debutează Antologia Nebula 2012. Culegere de texte ce variază între fragmente de roman și poezie, cartea se delimitează ca o colecție eclectică de stiluri și scriituri, așa cum îi stă bine oricărei antologii de texte premiate cu una dintre cele mai importante distincții din lumea SF & Fantasy-ului. De ce este, însă, relevantă întrebarea pe care o adresează James Patrick Kelly, unul dintre editori? Ei bine, primul lucru pe care îl observă cititorul mai puțin obișnuit cu genul va fi numărul mare de texte ce se situează undeva într-un echilibru precar între SF&Fantasy și mainstream. De cele mai multe ori, elementele de fantasy sau science-fiction se limitează la câteva trimiteri mai mult sau mai puțin disparate, care au, în fond, un înțeles bine stabilit în economia narațiunii, însă nu infuzează întreaga scriere de atmosfera genului, ci păstrează, mai degrabă tonul literaturii mainstream. Fie că este o tendință ce bucură sau nemulțumește pe unii, apropierea dintre cele două sfere de literatură, până nu demult considerate a fi universuri separate de bariera valorică, nu poate fi tăgăduită. Literatura SF&F începe să înghită mainstreamul, îl prinde din urmă, așa cum progresul tehnologic a prins din urmă istoria. Astfel, îmbinarea celor două genuri dă naștere unor scriituri din ce în ce mai greu de categorisit.

Antologia nu duce, însă, lipsă de texte puternic marcate de științificitate, precum nuvela lui Geoff Landis, Sultanul norilor, unde relația amoroasă incertă dintre un cuplu de cercetători își găsește făgașul normal în orașele plutitoare de pe Venus. La fel este și VeRe, o poveste despre conceptele de viață, moarte și maternitate. Nici în ce privește poezia, SF-ul nu duce lipsă de reprezentanți, prin numele lui Kendall Evans și al Samanthei Henderson, Azilul astronauților reprezentând un imn dulce-amărui dedicat oamenilor spațiului. De remarcat în poem este relația ce se stabilește între cosmos și om, o legătură aproape bolnăvicioasă, ce infectează: ,,Undeva, dincolo de orbita lunii/ Se ivește nebunia –/ Încet, meticulos, pentru cei care se cred călătorind fără pericol,/ În siguranță, chibzuind anume –/ Uneori mor fără s-apuce boala să își înfigă bine rădăcina./ Crește în ei,/ Precum un ou din altă lume,”.

Textele fantasy ,,suferă” și ele de aceeași permutație. Nuvele precum cea a lui Chris Barzak, Harta celor șaptesprezece, construiesc o lume în care drama personajelor absolut obișnuite la o primă vedere, tinzând spre tiparul antieroului, acaparează lumea ficțională. Elementele de fantastic se pierd, deși nu fără ecou, într-o mare de considerații și situații mainstream. Contrar tendinței observate, farmecul Cărții vezi , proză scurtă de Amal El-Montar rezidă în violarea sentimentului de cunoscut, pe care celelalte proze de gen reușesc să-l impună. Metaficțională, povestirea farmecă prin narațiunea simplă, ce ascunde, totuși, precum copertele unei cărți, un univers literar bogat, în care iubirea găsește căi de expresie ce aduc aminte de dragostea dantescă.

Deși întâlnim în lista câștigătorilor premiilor Nebula din 2012 nume noi, printre scriitorii consacrați, ale căror lucrări au fost publicate în Antologie se numără Connie Willis sau Terry Pratchett.

Culegerea e un melanj interesant de texte contemporane, aparținând celor mai proaspeți autori de SF&F, iar dacă păcătuiește prin ceva, acela ar fi faptul că poate nemulțumi prin lipsa atmosferei sci-fi sau fantasy, pe care un fan al genurilor ar aștepta-o. Cu toate acestea, ea zugrăvește bine un val de scrieri și un nou stil, care, deși nu reprezintă un curent de actualitate, își face din ce în ce mai simțită prezența.

  • Plusuri

    Texte dintre cele mai diverse, aparținând autorilor timpului; se constituie astfel ca un material de investigație pentru cititorii ce ies din studiul clasicilor, pentru a-i întâmpina pe contemporani.

  • Minusuri

    Tendința multora dintre texte de a șterge granițele dintre mainstream și SF&F

  • Recomandari

    Pasionaților de literatură de gen, cunoscătorilor, dar nu numai.

Categorie: | Editura:



Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. doar eu spune:

    ;) FRUMOS

    raspunde

  2. ady spune:

    :) SF&Fantasy și mainstream: căderea unei bariere – discutii lungi pe tema …..

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro