bookblog.ro

Sfîrşit de capitol -În aşteptare

Scris de • 11 December 2009 • in categoria

0Sfîrşit de capitol -În aşteptare recenzie
Autor: John Galsworthy
Rating: Sfîrşit de capitol -În aşteptare rating - recenzii carti
Editura: All
Anul apariţiei: 2009
Traducător: Antoaneta Ralian
443 pagini
ISBN: 978-973-724-252-5

Pentru mine, volumele din celebra saga a lui John Galsworthy reprezintă una din amintirile din biblioteca părinţilor şi, în acelaşi timp, mister nedescoperit (adică necitit) pînă acum. Deşi primul volum din Sfîrşit de capitol nu se referă la familia Forsyte, cred că este un reper bun pentru tehnica şi temele preferate de Galsworthy.

Imaginea autorului, cel puţin cea văzută acum printre rînduri, este cea a unui domn onorabil, contrariat de lumea în care trăieşte, încercînd să găsească în descrierea trecutului un refugiu. Oricum, sfîrşitul secolului al XIX-lea este, pentru Galsworthy, un termen de comparaţie faţă de care anii 1920 (pe care noi îi privim cu admiraţie, de exemplu) nu rezistă. Prin urmare, acolo unde este vizibilă, vocea auctorială este cea a unui nostalgic.

Sfîrşit de capitol urmăreşte decăderea unei familii aristocrate, cu valori clare şi stabile, precum proprietatea şi conduita socială. Primul volum din această trilogie, În aşteptare..., prezintă personajele şi istoriile lor, accentuînd figura energică a lui Dinny Cherrell. Ea îşi foloseşte inteligenţa pentru a ieşi din limitele rolului social fără ca restul lumii să îşi dea seama: altfel spus, îndrăzneşte mult şi i se iartă încălcările codului care guvernează relaţiile între clase sociale.

Galsworthy este un bun portretist, construieşte personajele din mers, în timp ce acţiunea se desfăşoară, şi astfel dă impresia de evoluţie. Cred că mare parte din succesul stilului său se bazează pe faptul că poate atrage o varietate mare de cititori, de la cei care caută intrigi şi pasiuni pînă la cei care doresc o ilustrare din toate unghiurile a spiritului unei epoci. În romanul de faţă se pot găsi atît mici comploturi, căsătorii pripite, întrevederi cu funcţionari alunecoşi, lupte pentru onoare, mostre de ipocrizie şi bune maniere, dar şi o ilustrare a opiniei generale despre boala psihică, stereotipuri ale personajelor referitoare la americani şi alte delicatese de epocă.

Chiar dacă fluviul său de romane poate fi privit ca un prototip pentru telenovelă, John Galsworthy este o figură interesantă pentru începutul secolului al XX-lea. S-ar putea să aveţi surprize citindu-l.

Scris de Mihaela Butnaru

Categorie: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Razvan spune:

  Oare mai sunt actuale acele idei prezentate in carte. Societatea s-a schimbat ca si mentalitate sau doar ca imbracaminte…

  raspunde

 2. Dacă sunt întrebări în comentariul tău, nu pot să răspund decît că depinde :)

  raspunde

 3. C.SÎRB spune:

  ”Ca și mentalitate”.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro