bookblog.ro

Și au mai rămas doar șase

Scris de • 25 April 2016 • in categoria ,

Titlu: Elita
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 352
ISBN: 978-606-8623-20-7

Despre Alegerea, prima carte a trilogiei-devenite-serii cu același nume scrisă de Kiera Cass, mi-am dat cu părerea acum mai bine de un an și, cu toate că am fost puțin sceptic la început, atât acținea cât și personajele au ajuns să-mi fie tare dragi și am citit romanul cu sufletul la gură. De la Elita aveam așteptări foarte mari și m-am bucurat nespus când am văzut că Editura Leda nu numai că nu a renunțat la serie – pauza dintre primul și al doilea volum a fost destul de mare –, dar și că au păstrat coperta originală – una dintre nemulțumirile mele legate de Alegerea a fost că s-a optat pentru o copertă destul de... nepotrivită, ca să spun așa. Nu am putut să încep cartea imediat după ce mi-a picat în mâini, cu toate că îmi doream nespus să fac asta, și a trebuit să aștept câteva zile, timp în care am citit altceva. Oare a meritat așteptarea?

Cumpără titlul în engleză

Doar șase fete au mai rămas în competiția pentru inima prințului Maxon, printre ele aflându-se, bineînțeles, și America Singer. Rivalitățile de la palat ating noi cote, în timp ce fetele rămase în joc își dispută clipe prețioase din timpul lui Maxon și fiecare încearcă să-i intre în grații prin propriile-i metode. În tot acest timp, la poarta ținutului Illéa stă să izbucnească o revoltă care ar putea degenera în ceva mult mai cumplit.

elita-1

Îmi pare rău că o spun, pentru că  mi-am dorit enorm de mult să-mi placă Elita, dar acest al doilea volum al seriei nu are absolut niciun rost – nici măcar nu poți spune că este o „punte” acceptabilă între prima și a treia carte (era să zic ultima, pentru că inițial Alegerea a fost o trilogie, dar între timp autoarea a mai scos un volum), pentru că nu se întâmplă absolut nimic relevant pentru ca povestea să continue. Dacă The One ar fi apărut imediat după Alegerea, nu cred că ar fi observat cineva vreo neregulă. Personajele sunt enervante (în special America, despre care am impresia că ar merita o mamă de bătaie ca să se trezească odată la realitate), acțiunea aproape că lipsește, iar triunghiul amoros este atât de forțat și atât de prost executat încât... ugh! Practic, Elita e o carte de peste 300 de pagini în care America ba îl iubește la nebunie pe Maxon și ar face orice ca să fie împreună, ba se întâlnește cu Aspen și realizează, brusc, că există o șansă ca relația lor să funcționeze și că încă îl mai iubește, numai pentru a da nas în nas cu Maxon peste 10-20 de pagini și să-și schimbe din nou „preferințele”.

Totuși, au fost câteva lucruri care mi-au plăcut la carte: povestea lui Marlee, una dintre participante și prietena cea mai bună a protagonistei, mi s-a părut foarte interesantă și nu mi-a venit să cred că autoarea a avut curajul să meargă unde a mers cu ea; având în vedere că seria este una destul de roz și fluffy și mereu ai impresia că știi încotro se va îndrepta povestea, o astfel de întorsătură de situație a fost chiar foarte plăcută. Momentele în care și-au făcut apariția rebelii au fost și ele o gură de aer proaspăt, adăugând un strop de adrenalină într-o poveste care avea teribilă nevoie de ea. Dar cireașa de pe tort a reprezentat, pentru mine, jurnalul lui Gregory Illéa, primul rege al ținutului cunoscut odată drept America, prin intermediul căruia aflăm mai multe despre istoria țării și cum s-a ajuns la conceptul de „Alegere”. Am apreciat foarte mult că autoarea a încercat pe cât de mult posibil să explice cum de s-a ajuns la situația actuală prezentată în cărțile ei și că nu a lăsat totul în ceață, cum a fost cazul cu Jocurile foamei.

Dacă v-a plăcut Alegerea, există o șansă să găsiți ceva interesant și în Elita. Eu sper din tot sufletul ca al treilea volum să spele din păcatele predecesorului său, deoarece potențial există din plin, doar că de această dată nu a fost exploatat cum se cuvine, autoarea preferând să scoată prea mult în evidență aspectele de telenovelă de doi lei ale poveștii.

The One, te rog din suflet, nu mă dezamăgi!

 • Plusuri

  Cartea se citește foarte ușor, iar coperta este superbă.

 • Minusuri

  America și modul în care „pendulează” constant între Aspen și Maxon este al naibii de enervant, plus că nimic din ce s-a întâmplat în carte nu a părut să aibă un impact asupra seriei ca un total.

 • Recomandari

  Celor care au îndrăgit Alegerea

Categorie: , | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Monique spune:

  Nu le-am citit. Sa vedem vara asta cu ce noutati vine si poate incep… cu Jocurile foamei. Chiar imi propusesem sa o citesc la un moment dat.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro