bookblog.ro

Și… n-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți

Scris de • 26 April 2013 • in categoria

Titlu: Orașul Îngerilor Căzuți
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 384
ISBN: 978-973-102-566-7
Cumpara cartea

Primele trei volume ale seriei Instrumente Mortale m-au purtat printr-o lume magică, m-au ținut în suspans și mi-au crescut interesul de la o pagină la alta. Povestea inițială are un final grandios, aș putea spune că deja tipic Cassandrei Clare dacă ținem cont și de modul în care s-a încheiat cealaltă serie a autoarei. Începând de la volumul 4, începe o nouă serie de aventuri, de data aceasta mai sumbră, mai întunecată și care va pune personajele în primejdii chiar mai mari decât cele anterioare.

Cumpără titlul în engleză

Sunt încă indecisă asupra celei de-a patra cărți din serie. Deznodământul din al treilea volum a fost desăvârșit, așa că înainte să încep următorul roman mă temeam că seria va intra în zona aceea a continuărilor ce par a fi scrise mai mult pentru beneficiile materiale decât din pasiune. M-am bucurat să descopăr așadar un nou set de intrigi care demonstrează că aventurile nefilimilor pot fi în continuare la fel de captivante, însă mi-e greu să trec peste faptul că per ansamblu, scenariul pare puțin exagerat. Este cu adevărat palpitant și te ține cu ochii lipiți de pagini până la final, însă îi lipsește realismul primelor trei volume. Totuși, finalul care te lasă cu respirația tăiată salvează povestea ștergând aproape total impresiile incerte lăsate de unele aspecte ale firului narativ.

Odată cu ieșirea din scenă a lui Valentine, lucrurile ar trebui să fie de acum mai liniștite și mai senine pentru protagoniști. Cel puțin, așa ne-au învățat basmele copilăriei în care personajele trăiau fericite până la adânci bătrâneți, iar influența acestor finaluri optimiste ne face să ne imaginăm că eroii noilor povești vor avea parte de aceeași soartă odată ce și-au învins adversarii și și-au clarificat restul problemelor. Cassandra Clare însă decide să răstoarne vechile stereotipii și își aruncă personajele în situații mult mai teribile. Nu mai avem parte de data aceasta de inamici umani, cu vise grandioase de supremație și putere nemărginită, ale căror motivații să le înțelegem ușor, chiar dacă nu suntem de acord cu ele. Complotul este unul mai înfiorător, inamicul antic, incredibil de puternic și lipsit de orice însușire omenească ce ar putea servi drept slăbiciune într-o luptă. Într-adevăr, motivația antieroului poate fi înțeleasă, căci un blestem de mii de ani lasă urme chiar și asupra unui demon de neînvins, însă aici se opresc orice asemănări cu o ființă de pe acest pământ. Așa că protagoniștii se trezesc față în față cu un coșmar pe care nici măcar nu și l-ar fi putut imagina și cu niște forțe pe care nu le anticipau, iar toată pregătirea lor pare să nu le fie aproape de nici un ajutor.

Partea slabă a poveștii este aceea că atenția e focusată în special pe dramele adolescentine și nu pe intriga propriu-zisă. Protagoniștii au adesea atitudini de neînțeles, uneori complet lipsite de logică, iar progresul pe care îl făcuseră de-a lungul primelor volume pare să fie anulat în acesta. Iar dacă din partea lui Clary poate că nu ești cu adevărat surprins, întrucât nu a fost niciodată un model de înțelepciune, transformarea lui Jace este incredibilă, în sensul negativ. La fel cea a lui Alec, în puținele momente în care apare. În jurul personajelor este o adevărată ploaie de indicii care sugerează clar că se întâmplă ceva de-a dreptul înfiorător, însă ele sunt prea ocupate să își deplângă soarta pentru a mai observa orice altceva. Iar aspectul cel mai agasant este faptul că de data aceasta, cele mai multe probleme pe care susțin că le au sunt cu adevărat nesemnificative, iar puținele chestiuni cu adevărat îngrijorătoare sunt tratate în cel mai nefericit mod, ducând în cele din urmă la dezastrul din încheiere.

Povestea se formează din mai multe fire, intrigile se separă și fiecare personaj central își are până la un punct, propriul drum. Abia spre final puzzle-ul pare să se reîntregească și misterele până atunci separate încep să se lege între ele. Mi s-au părut interesante schimbările prin care trec toate personajele secundare de-a lungul capitolelor. Dacă până la acest volum aveam o imagine foarte clară a fiecărui personaj, în Orașul Îngerilor Căzuți, lucrurile devin mai tulburi. Fiecare persoană se transformă, unele se maturizează, unele devin mai simpatice, altele te surprind în mod neplăcut, unele regresează până la limita dezamăgirii. Însă per ansamblu, se face simțită ideea că dramele prin care au trecut, deși acum rezolvate, au lăsat totuși urme adânci asupra lor. Mi-a plăcut faptul că atenția este distribuită spre personajele care deși nu sunt principale, au roluri extrem de importante de-a lungul seriei. Avem ocazia acum să le cunoaștem mai bine, să privim lumea și prin ochii lor și să descoperim o perspectivă uneori surprinzătoare. Oricât de neașteptat ar fi, exact unul dintre personajele secundare este cel care joacă rolul de erou în acest volum.

Finalul pare să aducă un moment de respiro, o rezolvare aparentă a noilor probleme, iar cititorul ajunge treptat să se simtă din nou relaxat. Așa că ultimele pagini, cele care aruncă în aer liniștea abia obținută șochează cu adevărat și cresc tensiunea la cote de neînchipuit.

 • Plusuri

  Deznodământul total neașteptat și portretele frumos creionate ale personajelor secundare.

 • Minusuri

  Intriga destul de slab construită, regresul protagoniștilor și lipsa realismului cu care eram obișnuiți în primele trei volume.

 • Recomandari

  Fanilor care au parcurs cu plăcere cărțile anterioare din serie.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Anca spune:

  Misto, gasim si audiobook !

  raspunde

 2. roxtao spune:

  Da, se gaseste si in formatul acesta ;)

  raspunde

 3. Cristina spune:

  Foarte frumoasa si precisa recenzie. Mi-a placut ca ai fost la obiect. Felicitari!!!! Si eu am citit cartea si pot sa spun ca am fost cam dezamagita de atitudinea unor personaje si placut surprinsa de ponderea altor personaje ce in primele trei volume erau cam in umbra personajelor principale. A fost un volum ok si atat. Se putea mai mult lucrat la unele chestii, precum problemele copilaresti de atitudine si poate ca asa s-ar fi putut ridica la nivelul primelor trei volume. Imi pare rau sa spun ca aceasta continuare ramane in umbra celor trei volume si mai ales ca urmatoarea carte va fi umbra umbrei. :|

  raspunde

 4. roxtao spune:

  Multumesc, Cristina! Da, si eu sunt putin ingrijorata cu privire la evolutia seriei. Finalul volumului 3 fusese perfect, tocmai pentru ca in momentul in care autoarea il scria, inca nu stia ca se va decide continuarea seriei.. Probabil de asta si impresiile ca volumul urmator e mai slab.. Eu am citit si volumul 5 si exact cum spuneai si tu.. chiar ca e umbra umbrei. Imi pun toate sperantele acum in 6, care va fi ultimul din serie si care poate, poate va reusi sa readuca seria pe linia cea buna..

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro