bookblog.ro

Small World

Scris de • 27 March 2012 • in categoria

Titlu: Small World
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 264
ISBN: 978-973-689-452-7

Un thriller psihologic în care memoria are rolul principal.

Sexagenarul Konrad Lang trăiește de pe urma generozității unei femei de afaceri, fiind o persoană tolerată în cercurile bogatei familii Koch - un amestec de „ruda săracă” și „omul bun la toate”. Un pic distrat, spiritual, alcoolic, decide să-și schimbe viața cînd o întîlnește pe Rosemarie Haug. Se căsătoresc și de aici pare a începe a doua tinerețe a lui Konrad.

Totuși, scurtele momente de uitare pe care le avea devin tot mai grave, iar viața lui capătă o notă bizară: boala Alzheimer își urmează cursul. În același timp, în memorie îi revin scene din copilăria lui, în special cele petrecute cu prietenul lui din copilărie, Thomas Koch. Konrad nu reuește să găsească un sens pentru aceste amintiri, iar ele se adaugă la confuzia și ridicolul pe care le simte. Soția lui îl duce la un medic, iar din acest punct începe călătoria lui Konrad în ținutul Alzheimer, pe de o parte, și călătoria cititorilor într-un roman de familie.

Pe parcurs, Konrad ajunge să locuiască în casa copilăriei lui, sub supravegherea atentă a familiei Koch, membrii acesteia avînd, fiecare, cîte un interes în ceea ce îl privește. Lucrurile se complică cînd istoria lui atrage atenția nurorii lui Thomas Koch, care pornește, ca într-un roman polițist, reconstituirea vieții lui Konrad.

Mai interesantă decît dezvăluirea misterului din amintirile lui Konrad mi s-a părut ideea de a utiliza pierderea memoriei pentru regăsirea identității. Se consideră că demența Alzheimer înseamnă pierderea identității, totuși pentru Konrad este o șansă de a se regăsi. Desigur, nu lipsește finalul fericit în care el este chiar recuperat din lumea uitării și a degradării (Lumea reală încă mai lucrează la un leac pentru Alzheimer).

Am reținut și stilul autorului, relaxat, spiritual, fără a dramatiza, dar și fără a ridiculiza, precum și unele momente emoționante frumos conturate. Small World este un roman pentru cei care vor o perspectivă literară asupra demenței, un pic de idealism și optimism și o poveste cu suspans.

  • Plusuri

    stilul echilibrat, limpede, fără excese, care evidențiază povestea și personajul

  • Minusuri

    Rezolvarea acțiunii din roman mi-a lăsat impresia unei caricaturi, dacă pînă atunci personajele erau complexe, deodată taberele s-au împărțit în buni și răi, albi și negri.

  • Recomandari

    Ar fi interesant, de asemenea, de urmărit ecranizarea acestui roman: Je n'ai rien oublié, cu Gérard Depardieu, Alexandra Maria Lara și Françoise Fabian.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro