bookblog.ro

Soarta lumii depinde de cărţi

Scris de • 12 June 2012 • in categoria

Titlu: Psihologia superstiţiei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 406
ISBN: 978-973-707-580-2

Primul citat pe care mi l-am notat din Psihologia Superstiţiei a fost „Scrieţi ca şi cum soarta lumii ar depinde de asta – căci depinde.” Atunci când auzi asta de la profesorul tău, îţi dai seama probabil că eşti în locul potrivit şi îţi este mai uşor să scrii o carte. :)

Psihologia superstiției nu începe aşa cum m-am aşteptat eu – cu numeroase explicaţii revelatoare, tehnici de eliberare de credinţe iraţionale şi exerciţii de acest gen. Dimpotrivă, începe cu poveşti incredibile ale profesioniştilor contemporani, sportivi sau actori, care deţin un palmares impresionant de obiceiuri şi credinţe pe care le cred responsabile de reuşitele lor.

Astfel am aflat că 10% dintre sportivi poartă şosete pe dos pentru noroc la meciuri, 76% bat mingea în acelaşi fel înaintea unei lovituri libere, şi 93% ţin foarte mult să bată palma cu cel care tocmai a marcat un punct, pentru ca totul să meargă bine.

Poate părea incredibil, mai ales dacă cei citaţi pot fi idolii noştri, oameni care merită să fie menţionaţi în Outliers, şi care au muncit incredibil de mult ca să ajungă profesionişti.

Dar dacă citiţi că „doamna Reagan insista să fie înştiinţată cu privire la momentul fiecărei apariţii publice şi al fiecărei acţiuni ale preşedintelui, ca ea s-o poată consulta pe prietena ei din San Francisco în privinţa factorului astroloigic”?!

Pe măsură ce toate informaţiile devin din ce în ce mai interesante, citim mai multe despre magie şi ocultism şi credinţa care vine odată cu acestea, diferenţa dintre superstiţii şi coincidenţe, lucrurile nebuneşti care s-au întâmplat în lume datorită (sau din cauza) unor superstiţii, şi cum ne afectează să creştem într-un mediu devotat superstiţiilor.

Anormalitate, iraţionalitate, concepţie magică, jocuri de noroc, caracteristice demografice ale superstiţioşilor – toate în carte. Mai mult decât mă aşteptam.

  • Plusuri

    Informaţii inedite despre profesionişti şi obiceiurile lor

  • Minusuri

    Aduce mai mult o sintetizare a subiectului, nu neapărat revelaţii pe temă

  • Recomandari

    Celor interesaţi de dezvoltare personală, de aspectele culturale ale magiei, superstiţiilor sau obiceiurilor.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro