bookblog.ro

Soţia călătorului în timp

Scris de • 1 February 2008 • in categoria

0Autor: Audrey Niffenegger
Rating: Audrey Niffenegger - Soţia călătorului în timp rating - recenzii carti
Editura: Tritonic

(ediţia în limba engleză)

Audrey Niffenegger - Soţia călătorului în timp - recenzie cartiSoţia călătorului în timp este o poveste atipică de dragoste dintre un bibliotecar (Henry), ce suferă de o afecţiune genetică care-l face să călătorească în timp, şi soţia lui (Clare), nevoită să se obişnuiască cu plecările bruşte şi absenţele îndelungate. Henry nu poate controla momentul plecărilor lui şi nici nu are cum să ştie când se va întoarce; pentru a-şi păstra calmul, aleargă.

Când călătoreşte, Henry nu poate lua nimic cu el. Astfel, se trezeşte gol şi înfometat şi este nevoit să înveţe diverse şiretlicuri pentru a face rost de îmbrăcăminte şi hrană. Toate aceste trucuri le învaţă de la sinele lui mai vârstnic. Clare este o artistă catolică ce-l cunoaşte pe Henry practic dintotdeauna, deşi ei nu s-au întâlnit în timp real decât la vârstă adultă.

Relaţia dintre cei doi poate părea la început nebunească, aproape ca o glumă. Plecările lui Henry nu sunt în niciun caz garanţii ale durabilităţii maritale. Aşteptarea este, poate, una din ideile centrale ale acestui roman. Ambele personaje aşteaptă câte ceva: Clare, Penelopă contemporană, îşi petrece timpul visând la soţul ei plecat în timp, iar Henry nutreşte dorinţa unui tratament, a unei confirmări că boala lui are un leac. Năzuinţa acestuia ultim de a trăi ca un om normal îl face capabil de a susţine o familie din care, de cele mai multe ori, lipseşte.

O serie de accidente se naşte din nevoia lui Clare de a iubi pe cineva care să rămână lângă ea, o fărâmă din Henry care să n-o mai las pustiită, "o asigurare în caz de incendiu, inundaţie, voinţă divină".

Spusă din ambele puncte de vedere, povestea dezvăluie efectele călătoriei în timp asupra dragostei necondiţionate dintre cei doi şi asupra mariajului lor. Personajele nu ni se descoperă gradual pentru că nu există o cromologie propriu-zisă a evenimentelor. De asemenea, discuţiile pe care le au o Clare adolescentă şi un Henry ajuns la vârsta maturităţii sunt aproape neverosimile. Mai mult, sentimentul dragostei este parcă mai mult spus, decât sugerat, iar întâmplările sunt evidenţiate în mod mecanic. Ceea ce dă farmec romanului, într-un final, este credinţa personajelor că sunt meniţi unul altuia, că dragostea este mai presus de orice fel de limitări şi chiar dincolo de moarte.

Scrisă de Ioana Ristea

Categorie: | Autor: | Editura:



Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. andres spune:

  Pare a fi o poveste desprinsa dintr-un SF gen Zona crepusculara… insa dincolo de partea fantastica e iubirea care ii leaga pe cei doi, frumoasa poveste ;)

  raspunde

 2. Silpheed spune:

  as vrea sa citesc romanul desi nu prea citesc romane de dragoste dar cred ca o sa fie foarte bun

  raspunde

 3. Cami spune:

  O carte foarte frumoasa intr-adevar… credeti sau nu, cu 10 pagini inainte de final plangeam…

  raspunde

 4. maducu spune:

  numai cu 10, cand am aflat ca el moare eu deja boceam:))… o carte care merita citita:X:X:X:X

  raspunde

 5. adi spune:

  Se pare ca multa lume mi-a luat-o inainte cu cititul, ce pot spune e ca eu am descoperit-o acum cateva zile si astazi am terminat de citit. E cum s-a spus si in recenzie, despre asteptare, poate chiar mai mult, rabdare si vointa. Puterea de a trece si a lupta impotriva, de ce nu chiar, impotriva lui Dumnezeu si a legilor sale.
  Ein jeder Engel ist schreklich – asta nu pot uita, poate insemna multe, frumosul care te atrage si care te distruge, sau ma rog o iau pe aratura si nu mai par logic.
  Mie mi s-a parut mult mai buna decat 3 stele, poate ca e atipica, dar trebuie si tinut cont de faptul ca autoare a putut sa construiasca doua mentalitati diferite care sa gandeasca si sa actioneze diferit fara ca stilul ei de scriere sa faca mintile personajelor sa aibe asemanari prea mari, si cel mai mult trebuie vazut si faptul ca pe parcurs Henry se maturizeaza, adica cel de 28 de ani de la mijlocul cartii ajunge pe sfarsit sa fie spre sfarsit cel de la inceput.

  Ca idee personala care e complet rautacioasa trebuie sa recunosc si sa spun ca ea nu il merita pe cineva ca el pentru ca l-a inselat >:P

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro