bookblog.ro

Spre ce s-ar fi îndreptat România ?

Scris de • 9 February 2013 • in categoria

Titlu: Coreea de Nord. Un lagăr cât o țară
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 140
ISBN: 978-973-46-3139-1
Cumpara cartea

O țară în care individul nu înseamnă nimic. Asta mi-a evocat albumul de fotografii din Coreea de Nord al jurnalistului Adelin Petrișor. Sunt imagini cu sute de fețe anonime utile doar pentru a fi de față la manifestațiile gigantice dedicate conducătorului iubit. Partea cea mai înfiorătoare este aceea că îmi pot imagina un trecut românesc asemănător.

Adelin Petrișor a vizitat Coreea de Nord în calitate de jurnalist TVR cu ocazia celebrării centenarului de la nașterea lui Kim Ir Sen , conducătorul care a pus bazele comunismului. Cred că o țară atât de închisă reprezintă o curiozitate pentru mulți jurnaliști, politologi, sociologi și chiar pentru oamenii de rând, cei cărora li se adresează albumul de fotografii ce a rezultat din această vizită.

Chiar dacă cei primiți în țară cu această ocazie au fost escortați mereu de un translator care a cenzurat imaginile înregistrate, iar Adelin și echipa lui au avut acces mai mult la amplasamentele de protocol, în album se găsesc în continuare imagini foarte grăitoare.

E adevărat că lipsesc cozile la alimente și mizeria muncitorului obișnuit, dar se pot vedea demonstrații gigantice, clădiri megalomanice rămase goale pentru că de fapt nivelul de trai nu le permite cetățenilor să le locuiască, limuzine luxoase ce contrastează cu decorul și figurile celor care au condus țara spre această stare de fapt amplasate în toate locurile publice.

Calitatea imaginilor este pe măsura așteptărilor, iar anumite aspecte par atât de familiare că te transportă cu 20 de ani în urmă. Doar că, în cazul Coreei, la putere se află cel de-al treilea conducător comunist, puterea transmițându-se din tată în fiu, o adevărată dinastie care a făcut ca generații de nord-coreeni să nu cunoască libertatea.

Cum spuneam, cel mai mult m-au impresionat fotografiile cu cei din mulțime. Fețe anonime, nevoite să fie prezente la marea celebrare. Uniformitatea lor era dată mai mult decât de trăsăturile asiatice, de hainele identice și atitudinea trasă la indigo.

 • Plusuri

  Calitatea fotografiilor

 • Minusuri

  Oferă doar o privire fugară asupra unei realități dificile, comentariile lasă de dorit

 • Recomandari

  Celor interesați de politică, jurnalism , celor curioși și celor care sunt impresionați mai ales de imagini

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ovidiu Leonte spune:

  Superb album.

  raspunde

 2. Lorinne spune:

  Recomand albumul (achizitionat, de altfel, tot la recomandarea site-ului vostru). Calitatea imaginilor este exceptionala. Intr-adevar, ar fi mers mai mult text, insa astept cu nerabdare cartea promisa de Adelin Petrisor pe aceeasi tema.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro