bookblog.ro

Steaua Pandorei

Scris de • 9 March 2010 • in categoria

0Autor: Peter F. Hamilton
882 pagini
Editura: Pan Macmillan
Anul apariţiei: 2004
ISBN: 0330493310

La începutul anului am făcut o mică excursie peste hotare în interes de serviciu şi normal am avut nevoie de un taxi până la aeroport. Discuţia cu şoferul în timpul (surprinzător de scurt!) cât a durat drumul a ajuns inevitabil la subiectul deplasării mele în străinătate. Destinaţia mea dintotdeauna, Germania, a fost criticată pentru preocuparea excesivă cu cariera şi viaţa profesională a locuitorilor ei, moment în care şoferul a făcut o afirmaţie care mi-a atras atenţia: "dacă ai avea aşa vreo 6-7 vieţi s-ar merita să tragi la greu într-una din ele". Ea m-a dus imediat cu gândul la cartea pe care o aveam cu mine ca provizie pentru orele de zbor şi cele două seri lipsite de acces la Internet şi de programe TV interesante, volumul II din "Steaua Pandorei" de Peter F. Hamilton.

Aceasta e una dintre cele două mari idei pe care se bazează universul autorului: ce-ar fi dacă ştiinţa medicală a viitorului, combinată cu cibernetica, ne-ar oferi "tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte"? Pe de o parte tratamente periodice de reîntinerire rezolvă orice boală, cauzată de bătrâneţe sau chiar de ereditate, iar de moarte se ocupă implanturi cerebrale care stochează amintirile şi personalitatea fiecăruia, pentru a le transfera într-un nou corp clonat în eventualitatea unui accident nefericit. Chiar dacă corpul original e pierdut definitiv, copii de siguranţă suficient de dese asigură că un "reviat" nu pierde mai mult de câteva zile din existenţa lui anterioară. Şi astfel fiecare individ are la dispoziţie un număr teoretic nelimitat de noi începuturi şi oportunităţi, de la o nouă slujbă la o viaţă de relaxare completă, de la un nou partener de viaţă la mutarea pe o altă planetă. Iar moartea "adevărată" e limitată la lumile încă nedezvoltate de la marginile Commonwealth-ului uman.

Cealaltă premisă este o adevărată revoluţie în domeniul fizicii elementare, care permite omenirii să se extindă val după val în galaxie prin intermediul călătoriilor prin găuri de vierme. Descoperirea lor la începutul secolului XXI e detaliată într-un mod original în capitolul introductiv, lăsând temporar cititorului impresia că povestea se îndreaptă într-o altă direcţie. Găurile de vierme joacă un rol crucial în desfăşurarea acţiunii, aducând omenirea faţă în faţă cu cel mai de neînduplecat duşman întâlnit în decursul istoriei ei, dar şi cu cel mai viclean.

Din fundalul general al societăţii Commonwealth-ului mai fac parte câteva rase de extratereştrii misterioşi, de la Silfenii cu înfăţişare demonică şi filozofie aproape budistă la o gigantică Arcă spaţială dotată cu conştiinţă, plus o inteligenţă artificială de origine umană, care s-a retras de bună voie din societate, dar păstrează contactul cu evoluţia oamenilor prin câţiva indivizi aleşi special.

Toate aceste elemente se îmbină natural, creând între paginile cărţii un univers credibil şi consistent care lasă cititorului impresia că este o urmare logică a lumii actuale după trecerea câtorva secole. Nu lipsesc nici măcar intrigile politice din Senat şi actele de terorism. Iar urmaşul Internetului din zilele noastre, Unisfera, e integrat în aproape toate aspectele vieţii cotidiene, intrându-le oamenilor pe sub piele (la propriu!), aşa cum ne-am şi aştepta de la o lume a viitorului. De altfel, Hamilton pare să-şi manifeste acest talent pentru detalii şi integrarea lor într-o imagine clară de ansamblu şi în alte lucrări, cum ar fi trilogia "Night's Dawn". Ca şi autorul acestei recenzii, aş clasa fără prea mari îndoieli "Steaua Pandorei" aproape de ciclul "Dune" din punct de vedere al realismului viitorului alternativ imaginat de autor.

Până şi planetele prezentate sunt construite cu atâta minuţiozitate încât aproape ajung personaje de prim rang ale povestirii. Spectrul lor variază de la lumi hiper-industrializate (The BIG15) până la adevărate rezervaţii ecologice destinate uzului personal al unei singure Dinastii. Hamilton prezintă şi informaţii istorice despre colonizarea şi dezvoltarea lor, în multe dintre ele putând fi recunoscute extensii ale ţărilor sau popoarelor de acum de pe Pământ.

În ciuda complexităţii romanului, acţiunea poate fi încadrată fără mari probleme în genul "space opera". În mod paradoxal, la început oamenii nu deţin nici o navă spaţială cu echipaj uman, nici măcar în scopul explorării. Legăturile fizice şi informatice între planete se fac exclusiv prin intermediul găurilor de vierme, traversate de căi ferate! Pe de altă parte, în stilul SF-ului "hard", autorul oferă mai multe viziuni fantastice ale unor structuri artificiale, construite de oameni, dar şi de extratereştri, unii dintre ei necunoscuţi sau dispăruţi între timp din galaxie. Una dintre acestea constituie chiar intriga romanului, şi anume "cutia" care a închis cu mulţi ani în urmă "Steaua Pandorei". Pentru investigarea acestui mister umanitatea îşi asumă riscul unei expediţii de explorare a zonei cu o navă "clasică", în cursul căreia "cutia" se deschide, cu consecinţe deloc faste pentru Commonwealth. De aici acţiunea accelerează până la sfârşit şi prefer să las cititorii să descopere singuri cele mai incitante părţi. Ba chiar le-o recomand!

de George Moga

Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si


    Warning: Undefined array key 0 in /home/bookblog/public_html/wp-content/themes/bookblog2.0/parts/single-recenzie-sidebar.php on line 6

Copyright ©2011 Bookblog.ro