bookblog.ro

Stoicismul, între Antichitate și Star Trek

Scris de • 8 March 2021 • in categoria

Titlu: Stoicismul azi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 270
ISBN: 9786068847238

Ca multe lucruri devenite populare în ultimii ani și stoicismul și-a atras de partea sa un soi de vâlvă, justificată de altfel de tendința tot mai mare de a ne simplifica viața, dar mai ales de a prelua controlul asupra ei prin asumare. Evident că ajută și când găsești lecturi stoice pe lista oamenilor celebri pe care îi admiri sau urmărești în social media, dar fenomenul trece dincolo de asta pentru că, în urma lecturii curente, mi-am dat seama cât de multe dintre elementele filosofiei acesteia au pătruns în mai multe arii ale vieții, unde poate nu te așteptai să le găsești.

Ce m-a atras pe mine a fost tocmai încercarea de a epura ceea ce trăiam, dar mai ales aveam nevoie de o perspectivă față de problemele mele.

Dacă ar fi să rezum o parte din lucrurile cu care am rămas, acestea ar fi legate de cele trei concepte stoice fundamentale:

 1. Să ne cultivăm gândirea independentă
 2. Să gestionăm emoționalul cu raționalul
 3. Să înțelegem cu ce anume avem de-a face

Și cele patru calități de cultivat din perspectivă stoică:

 1. Înțelepciunea, cunoașterea binelui, răului și a celor fără importanță
 2. Curajul, înțelepciunea care ține de perseverență
 3. Cumpătarea, înțelepciunea care ține de dobândirea lucrurilor
 4. Dreptatea, înțelepciunea care ține de împărțirea lucrurilor

 

Cărora le-aș mai adăuga amintește-ți că ești muritor și că (ar trebui să) trăiești în și pentru prezent, că nu poți controla mereu ce ți se întâmplă, dar poți controla cum te raportezi la asta și că gândurile tale îți creează realitatea, alege pe care dintre ele să le hrănești.

Ce e plăcut în carte este că îți arată din perspectiva mai multor oameni și domenii cum se poate aplica stoicismul în viața de zi cu zi pornind de la profesii (doctor, avocat), la sport (antrenori și viziunea despre ce înseamnă a câștiga), la a fi un bun părinte, la a ghida adolescenții și elevii pe drumul lor, la terapie (CBT) și reabilitate socială, cum să ieși din cercuri vicioase și multe altele.

Tocmai pentru că avem o delimitare pe opt părți care aranjează aceste concepte, senzația pe care ți-o lasă e că îți redau aceleași trei idei încontinuu, aranjate diferit, ceea ce nu e plăcut și nici nu ajută cu ritmul cărții care dobândește pe alocuri valențe mocirloase, indiferent cât de multe ar fi pepitele pe care te lasă să le scoți la iveală.

În apărarea ei, pentru a obține acea imagine de ansamblu pe care am pomenit-o e nevoie ca ideile și principiile să fie trecute prin mai multe filtre tocmai pentru a le proba rezistența și aplicabilitatea universală.

În concluzie, Stoicismul azi de Patrick Ussher merită o lectură care face pentru minte ceea ce facem noi pentru garderobă la schimbarea de sezon – o triere și rearanjare a gândurilor și a perspectivei noastre asupra lor și asupra vieții pe care o ducem, unde lăsăm să ne ducă atenția și cui dăm putere în alegerile pe care le facem. Partea bună este că stoicismul e asemenea unui sacou negru – se asortează cu orice și nu se va demoda niciodată! Deci rămâne mereu prezent în șifonier. Așa că vă invit să vă îmbrăcați în ideile care au aparținut uneia dintre cele mai celebre școli de filosofie și să le puneți în practică în toate ariile vieții voastre.

 • Plusuri

  Abordarea multi-fațetată care trece stoicismul atât prin teorie cât și prin exemple concrete de viață, și chiar prin aplicabilitate în terapie sau raportarea la pop culture prin Star Trek.

 • Minusuri

  Abordarea oarecum academică a subiectului cuplată cu sincopele create de delimitarea dintre secțiuni știrbesc din fluiditatea lecturii și-ți lasă impresia că ai mai citit asta deja acum treizeci de pagini.

 • Recomandari

  Celor ce vor să-și simplifice felul de a privi și aborda viața în așa fel încât energia și atenția să se ducă spre lucrurile cu adevărat benefice.

Categorie: | Autor: | Editura:Comentariile sunt inchise.

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro