bookblog.ro

Sub conul de umbră, aproape de centrul atenției

Scris de • 13 September 2016 • in categoria

Titlu: Interesanții
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 600
ISBN: 978-606-719-300-8

Nici nu mai știu de ce am vrut să citesc Interesanții lui Meg Wolitzer. Nu ținea de copertă sau de autoarea despre care nu știam mai nimic, nici de recomandările altor prieteni, deși trebuie să recunosc că am văzut aprecieri ale cunoscuților pe Goodreads ceea ce mi-a întărit puțin convingerea că nu e o alegere greșită. Și totuși cartea nu e ceea ce mă așteptam să fie.

Ei bine, m-am cam înșelat și la modul bun și la modul rău. Interesanții e un fel de Wet Hot American Summer dar fără atât de mult umor și scene cu tentă sexuală, un fel de Friends dezgolit de stereotipuri, care își compune personajele din mai mult de o trăsătură definitorie. E o poveste de viață și despre viață, despre talentul găsit prea devreme sau niciodată, despre limitări, despre cât de verde e iarba în grădina altuia și cât de seacă e viața din grădina proprie. E un drum al descoperirii și o palmă dată ideii că totul va fi bine sau că există vreo ordine predefinită a lucrurilor în care cei frumoși și bogați sunt feriți de suferință.

Interesanții sunt de fapt șase puștani care se întâlnesc într-o vară în tabără și formează o gașcă ce va rămâne unită de-a lungul anilor - Jules Jacobson, tânăra roșcată cu freză de pudel și aspirații artistice mai mari decât talentul nativ sau muncit, Ethan Figman, urâtul cu mult talent și simț al umorului care va da peste cornul abundenței la maturitate, Cathy Kiplinger, dansatoarea cu un destin măreț dar ratat de două ori, Johan Bay, fiul unei muziciene faimoase, cu aspirații artistice pe care le abandonează pentru ceva mai practic, și frații Wolf, Ash frumoasa și eterica actriță/feministă și fratele său Goodman, zis și brânză bună în burduf de câine.

Romanul începe cu adolescența lor și convergența drumurilor personale și se sfârșește atunci când cei șase ajung pe la jumătatea vieții. Având o întindere temporală amplă, viețile personajelor sunt creionate cu generozitate, lăsând loc atât întâmplărilor propriu-zise cât și introspecției și reflexiei personale. Poate că de aceea e obositor pe alocuri pentru că nu vezi sensul în a ști atât de multe detalii, mai ales atunci când ele nu sunt relevante pentru a împinge acțiunea mai departe.

Ce mi-a plăcut în schimb ține de același lucru care a încetinit lectura – detaliile. Detaliile despre adolescență, despre familii, despre prieteni, aspirații, viața de colegiu, relații amoroase, copii, joburi, vise, depresii, amintiri reprimate, acțiuni greșite. Puse cap la cap și privite cu detașare de la distanță, Interesanții își pierde momentele de lălăială în favoarea celor de claritate. Pentru că în fond acesta este tabloul de ansamblu pe care ni-l prezintă – viața cu suișuri și coborâșuri, cu lucruri mai bune și mai proaste.

E un drum al descoperirii și redescoperirii care inevitabil aruncă ecouri și în cititor pentru că cele șase personaje conțin suficiente trăsături încât fiecare să fie capabil să se regăsească pe sine într-o combinație sau alta și să rezoneze cu dramele prezentate.

Romanul e un exercițiu de răbdare dar și unul reflexie din care eu cred că veți ieși mai câștigați decât ați intrat.

 • Plusuri

  Construcția personajelor care par a fi prinse între granița dintre individualitate și stereotipie.

 • Minusuri

  Întinderea și abundența detaliilor care te fac să-ți pierzi interesul pe alocuri

 • Recomandari

  Reflexivilor. Introvertiților. Celor ce au avut cândva oareșce talent artistic și care au renunțat la el silit sau nu.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Monique spune:

  Nu m-a impresionat nimic din descrierea ta! O sa zic pas la aceasta carte!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro