Suntem ochii universului care se privește pe sine
Scris de Elena Potocean • 17 February 2015 • in categoria Dezvoltare personala
Autor: Dr. Deepak Chopra si Dr. David Simon
Rating:

Editura: Curtea Veche Publishing
Anul aparitiei: 2012
Traducere: Iustina Cojocaru
Numar pagini: 240
ISBN: 978-606-588-400-7

„You cannot do yoga. Yoga is your natural state. What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.” Sharon Gannon
Atâta timp cât nevăzutul ține de fapt universul laolaltă, datoria noastră este de a ne trezi, și ce altă cale mai bună dacă nu yoga, această rugăciune a omului adresată lui însuși? Yoga este curiozitatea față de sine practicată la un nivel avansat, o ieșire din zona de confort plonjând în locul în care omul se întâlnește cu sine fără măștile rutinei cotidiene, un exercițiu pentru care singurul echipament necesar conține mintea și trupul. Este spațiul dintre cauză și efect, stimul și răspuns, adică locul în care ai posibilitatea de a alege și de a vedea toate ramificațiile alegerii tale. A practica yoga e ca și cum ți-ai compune propria poezie a gesturilor.
Cuvântul „yoga“ derivă din rădăcina sanscrită yuj, care înseamnă „uniune“. Yoga este latura practică a unei înțelepciuni milenare, o componentă centrală a sistemului complex de filozofie indiană cunoscut sub numele de știința vedică. Pentru că în fond suntem membrii unei comunități globale, tradițiile înțelepciunii vedice și yoghice au o valoare universală, putând deveni cu ușurință integrate în viața oricărui om. Nu este nevoie să credeți într-un set de principii pentru a vă bucura de avantajele ei, deși această practică fără îndoială vă va modela sistemul de credințe.
Yoga este livrată cu promisiunea de a veni în sprijinul omului pentru ca acesta să-și poată găsi echilibrul chiar și în mijlocul tumultului specific vieții moderne prin unificarea tuturor straturilor existenței - ambiental, fizic, emoțional, psihologic, spiritual. În mod tradițional există patru forme de yoga: Gyan, Bhakti, Karma și Raja. Cartea de față se concentrează asupra celei din urmă, Raja, calea desăvârșirii unității. Autorii ei, Deepak Chopra şi David Simon, prin programul celor șapte legi spirituale din yoga își propun să îmbunătățească nivelul vitalității fizice a practicantului, să elimine blocajele emoționale și să-i stimuleze bucuria de a trăi, provocând schimbări subtile în conștiință, schimbări ce devin catalizatori în procesul de transformare sau vindecare.
Nu știu care sunt cifrele la noi, dar peste 15 milioane de americani practică yoga, deși majoritatea numai pentru beneficiile asupra corpului (flexibiltate, tonus muscular). Însă această disciplină a început ca filozofie, termenul yoga fiind menționat în textul sacru indian Rig Veda, în jurul anului 500 Î.Hr. și unde singura postură descrisă fiind cea tradițională cu picioarele încrucișate. Abia 300 de ani mai târziu Patanjali a compus sutrele yoga. Tocmai de aceea, în prima parte ne este prezentat cadrul teoretic și aflăm că legendarul Maharishi Patanjali a elaborat cele opt ramuri ale yoga pentru a ne ajuta să schimbăm propriul punct de referință (interior) de la o conștiință comprimată la una extinsă: „Pe măsură ce vom trece de la o atenție focalizată local la una non-locală, punctul nostru intern de referință se transformă automat din ego în spirit. În acest fel, vom deveni capabili să vedem imaginea de ansamblu în cazul oricărei provocări cu care ne vom confrunta.”
Fiindcă teoria nu e un instrument suficient de puternic pentru a provoca o schimbare, în completarea celor șapte legi spirituale din yoga (pura potenţialitate, dăruirea, karma, cel mai mic efort, intenţia şi dorinţa, detaşarea, dharma), restul cărții ne propune o serie de exerciții de respirație, mantre și posturi yoga (însoțite de imagini).
Scrisă cu claritate și sensibilitate, Cele șapte legi spirituale din yoga este cartea în care Deepak Chopra şi David Simon explică impactul pe care această disciplină îl poate avea atât asupra dimensiunii materiale, cât și a universului interior. Chopra, scriitorul pe care l-am descoperit cu mulți ani în urmă, cam în același timp cu Mircea Eliade și poate chiar datorită fascinației pe care acesta mi-a trezit-o față de cultura estică, este autorul a peste 50 de cărți (21 dintre ele fiind desemnate „New York Times bestsellers”, traduse în 35 de limbi). Deepak Chopra este văzut drept un guru controversat al mișcării de tip New Age, cel pe care Mihail Gorbaciov l-a numit „unul dintre cei mai lucizi și inspirați filozofi ai vremurilor noastre”. Atras la începutul carierei de studiul endocrinologiei, mai exact neuroendocrinologia, cu scopul de a găsi o bază biologică pentru influența gândurilor și emoților, Chopra consideră că omul nu e o simplă mașinărie ce a învățat cumva să gândească, ci mai degrabă gândul care a învățat să-și creeze un vehicul, iar evoluția specilor este evoluția conștiinței căutând să se exprime pe sine ca multiplu observator.
Chiar dacă pentru cunoscătorii culturii estice o astfel de lucrare pare doar o reambalare a principiilor yoga într-o variantă americanizată/vestică, nu trebuie să-i negăm meritul de a pune accentul pe dimensiunea teoretică, în timp ce majoritatea cărților despre acest subiect se concentrează mai mult asupra părții practice (asane). Adesea, atunci când suntem în căutarea unui lucru, se întâmplă să descoperim un alt lucru important, spunea Neem Karoli Baba. Întocmai asta se poate întâmpla și citind această carte sau practicând yoga, te poți „pierde” în interiorul tău, uitând scopul inițial și descoperind o mulțime de alte lucruri neașteptate, dar la fel de esențiale cunoașterii de sine sau evoluției.
„Nimic din ce există aici, pe pământ, nu este profan pentru aceia care știu să privească. Dimpotrivă, totul este sacru.” Pierre Teilhard de Chardin
-
Plusuri
Îmbinarea în același volum a părții teoretice și practice, claritatea și simplitatea stilului.
-
Minusuri
Cei care sunt familiari cu ideile lui Deepak Chopra și restul cărților lui e posibil să fie un pic dezamăgiți de aceasta, care pare a fi parțial o repetiție a unor principii anterioare.
-
Recomandari
Celor curioși de latura teoretică și practică din yoga.