bookblog.ro

Tăiţei chinezeşti

Scris de • 30 April 2010 • in categoria

Titlu: Tăiţei chinezeşti
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 231
ISBN: 978-973-669-759-3

(ediţia în limba engleză)

Se spune că cu cât stai mai departe de munte, cu atât acesta se vede mai bine. Cărţile fiindu-i interzise mult timp în China natală, Ma Jian continuă să scrie şi din Hong Kong şi, mai recent, şi din Londra adoptivă, pentru că, spune el, scriitorii chinezi au responsabilitatea de a se revolta împotriva represiunii libertăţii de exprimare a opiniilor.

Acţiunea din Tăiţei chinezeşti se întâmplă în China moralei comuniste, şi se învârte în jurul a doi prieteni, un scriitor de propagandă şi un donator de sânge profesionist. Scriitorului i s-a dat misiunea de a scrie o nuvelă despre un Lei Feng (soldat în armata comunistă chineză, simbol al lealităţii şi modestiei) modern, dar scriitorul nu numai că nu are nici cea mai vagă idee cine ar putea să-i fie punct de plecare, dar mai mult, el nu se poate gândi decât la poveşti ale oamenilor pe care-i cunoaşte şi pe care i-ar descrie dacă ar avea libertatea artistică să o facă.

Tăiţei chinezeşti conţine astfel toate poveştile pe care scriitorul le-ar spune în scris: tânărul de 30 de ani, care cumpărase un cuptor de la secţia de ceramică şi încropise o frumoasă şi satisfăcătoare îndeletnicire: "cu minunatul lui cuptor putea reduce un număr de o sută nouă cadavre la o grămăjoară de cenuşă". Crematoriul Delectarea oferea o mulţime de servicii (o maşină era trimisă să ridice cadavrul de la locuinţă, incinerarea era făcută în aceeaşi zi) dar, mai ales, "în timp ce te preschimba în cenuşă, aveai ocazia să te delectezi cu armoniile melodiilor tale preferate", fie că era vorba de muzici deşănţate, interzise de Partid, sau cântece decadente din anii "™30, nocturna de Chopin sau muzică disco erotică din Franţa.

O altă poveste are în centru o actriţă ratată care îşi aranjează propria sinucidere, lăsându-se devorată de un tigru în public, o femeie a cărei sâni prea mari o ruinează social sau un pictor care locuieşte cu un câine vorbitor şi foarte filozof.

Personajele lui Ma Jian sunt absurde şi alienante, niciunul nu are o constituţie sănătoasă, acţiunile lor sunt groteşti, vorbele lor hilare şi sarcastice: "Eu nu sunt sclav, până şi constituţia garantează egalitatea între oameni, de ce să fiu eu mai prejos, adică de ce să fiu altruist?", lumea în care respiră ei este bizară şi eliptică. Vieţile tuturor personajelor se întrepătrund dar formează şi poveşti de sine stătătoare. La fel ca tăiţeii din titlu, au consistenţă şi separat. Împreună sunt o comunitate de indivizi care fac referinţă crudă unei societăţi cu prea multe reguli, de cele mai multe ori fără niciun înţeles, o bravă lume nouă care se amuză controlând fiecare detaliu al existenţei intime a supuşilor ei.

Ma Jian are un umor negru care violentează şi întristează în acelaşi timp, o manieră înteresantă de a prezenta ironiile vieţii şi ale condiţiei umane ce transcende China comunistă absurdă, de sorginte kafkiană.

 

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Sora Daniel spune:

   Frumos discurs! Mai sunt si fructele goji foarte sanatoase . Aceste fructe iti clarifica vederea , indeparteaza celulele canceroase si multe altele!

   raspunde

  2. XiaoShu spune:

   Imi cer scuze, n-am inteles indicatia legata de editia in limba engleza… Asta inseamna ca ati citit cartea in engleza? Poate parea “beside the point”, dar, dat fiind ca ma indeletnicesc cu traducerile, sa spunem ca e o curiozitate profesionala :)

   raspunde

   • Roxana Ribu spune:

    din moment ce s-a ales cuvintul `Delectarea`, tocmai acesta, inseamna ca lectura s-a facut in romana. Cine stie la ce se refera indicatia legata de `editia in limba engleza`?

    raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro