Teatru, intrigi de provincie și polițiști perseverenți. Joël Dicker ne oferă un nou roman captivant
Scris de Teodora Graur • 17 April 2019 • in categoria Roman politist
Autor: Jöel Dicker
Rating:

Editura: Trei
Anul aparitiei: 2018
Traducere: Doru Mares
Numar pagini: 688
ISBN: 978-606-400-571-7

Am citit Adevărul despre cazul Harry Quebert pe nerăsuflate, deși are peste 600 de pagini. Recunosc, mi-a plăcut mult construcția de poveste în poveste și suspansul impregnat în fiecare pagină, care mi-a satisfăcut atracția pentru genul thriller - polițist. Așa că am așteptat cu interes următoarele romane ale elvețianului Joël Dicker, care, pe lângă o imaginație bogată, are talentul de a portretiza foarte realist societatea americană. În mod firesc, după ce am aflat de publicarea celui mai recent titlu, Dispariția lui Stephanie Mailer, m-am apucat imediat de lectură.
În iunie 2014, tânărul căpitan de poliție Jesse Rosenberg își serbează ieșirea la pensie și cei douăzeci și trei de ani în serviciul legii, încheiați cu recordul de a fi rezolvat toate anchetele la care a participat. Petrecerea îi este însă întreruptă de jurnalista Stephanie Mailer, care vine să îi pună la îndoială reușita primului mare caz rezolvat, o crimă cvadruplă, întâmplată cu 20 de ani în urmă în orășelul Orphea. La foarte scurt timp după întâlnirea celor doi, Stephanie nu mai este de găsit. Dispariția jurnalistei îl determină pe Jesse să facă din nou echipă cu vechiul său partener, Derek Scott, pentru a afla ce s-a întâmplat cu Stephanie, dar și să redeschidă cazul cvadruplei omucideri, pe care tânăra îl cerceta pe cont propriu.
Acțiunea romanului este stufoasă și se desfășoară pe mai multe planuri, urmând în paralel cele două investigații, din 1994 și 2014. În centrul tuturor întâmplărilor se află Festivalul de Teatru din Orphea, motiv de mândrie locală, dar și una din cele mai importante surse de venit ale orașului, de care se leagă multe elemente cruciale pentru anchetă. În plus, romanul e foarte bogat în personaje, iar Dicker pune reflectorul pe fiecare în parte. Perspectiva narațiunii se schimbă frecvent, alternând între planuri temporale, personaje și povești. Ritmul e alert și povestea curge, personal apreciez modul acesta de construcție narativă, dar multitudinea planurilor poate face lectura greoaie pe alocuri.
Pentru mine, punctul forte al romanului rămâne suspansul: curiozitatea de a afla rezolvarea cazurilor m-a ținut lipită de carte, în condițiile în care mi-am schimbat impresiile despre cine e făptașul de la capitol la capitol. Dicker presară indicii, dar apoi te aruncă pe niște piste greșite, chiar și în ultimele pagini ale romanului.
Un alt plus este personajul feminin, Anna Kanner, polițist local în Orphea. Anna îl sprijină pe Jesse în anchetarea dispariției lui Stephanie, dar prezența ei în carte e un bun prilej pentru a afla cum arată viața unei femei polițist într-o secție cu personal exclusiv masculin. De la lipsa unei toalete sau a unui vestiar dedicate exclusiv femeilor, la jocurile de putere din secție, la o discuție mai personală despre ce fel de sacrificii presupune dorința ei de a se dedica unei cariere cu grad mare de risc, Dicker include detalii care ne aduc mai aproape de realitatea vieții unei femei polițist.
Ca în toate romanele sale, Joël Dicker surprinde foarte bine tensiunile vieții într-un orășel american de provincie. De la intrigile din politică locală, la micile bârfe de cartier, apar o mulțime de detalii care pot face diferența într-o anchetă, dar pe care oamenii sunt reticenți să le împărtășească, sau pe care nu le consideră relevante. Bonus, includerea unui personaj pentru a aduce în discuție efectele bullying-ului în perioada delicată a adolescenței.
Joël Dicker a creat o formulă de roman care funcționează - au fost iar peste 600 de pagini pe care le-am parcurs în ritm alert, care mi-au hrănit curiozitatea de a desluși povești cu făptași și polițiști perseverenți. Vă recomand să citiți cartea într-o perioadă de vacanță, tot se apropie vacanța prelungită, pentru a vă salva de nopți nedormite sau stații de metrou la care uitați să coborâți :-)
-
Plusuri
Intrigă interesantă, suspans bine dozat, integrarea în povestea principală a unei diversități de teme sociale (integrarea femeilor în poliție, bullying, realitățile vieții într-un mic oraș de provincie).
-
Minusuri
Aglomerarea prea mare de personaje, cu propriile povești, care nu aduc o contribuție majoră poveștii principale.
-
Recomandari
Fanilor lui Joël Dicker, amatorilor de literatură polițistă și genului thriller.