bookblog.ro

Tender is the Night

Scris de • 9 October 2006 • in categoria

Titlu: Tender is the Night
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 1994
Numar pagini: 320
ISBN: 9781853260971

(ediţia în limba engleză)
De cărţile clasate mă apropii cu greu şi numai dacă apare un impuls din exterior. Tender is the Night (Blandetea noptii), de exemplu, este o carte clasată, clarificată, pusă în categoria sa. E adevărat că apariţia sa, în 1934, a fost întîmpinată de opinii diferite: personajele ar avea o notă de fals; ar fi o carte frivolă; ar fi, din contra, previzibilă şi plictisitoare; ar fi puternică şi elegantă. Momentan, s-a ajuns la opinia cum că acest volum despre nebunie, dragoste şi aceeaşi generaţie pierdută dintre războaie ar fi un portret liric al cuplului.

Impulsul exterior a fost - tocmai potrivit, urmărind părerile de mai sus - o biografie romanţată despre ultimii ani ai lui F. Scott Fitzgerald. Filmul se numeşte Last Call şi e bazat pe memoriile lui Frances Kroll, secretara scriitorului în ultimii ani de viaţă. Pus în faţa unei biografii, filmul se dovedeşte a fi realist, iar portretul personajului Fitzgerald oferă un alt fel de apropiere de romanele sale.

În ce mă priveşte, Tender is the Night este un roman despre maturizare, despre drumul spre normalitate al unora şi despre declinul altora. Aceste două curgeri formează un întreg pe care îl caracterizează mai puţin lirismul, cît claritatea şi potrivirea tonului. Prin potrivirea tonului înţeleg atenţia la detaliul psihologic, fineţurile în portretizare, marcate aproape de un fel de afectare. E poate necesară această afectare, deoarece romanul atinge zonele obscure şi tremurătoare ale schizofreniei, fără să pară că le explorează.

Pe scurt, doctorul Diver se îndrăgosteşte de Nicole, bolnavă psihic, şi rămîne să aibă grijă de ea, jucînd ambele roluri, de psihiatru şi soţ. Cuplul e vestit pentru rafinament şi dispoziţii, din Elveţia pînă în Franţa, însă Diver se îndrăgosteşte de Rosemary, o tînără actriţă, adică de un alt fel de personalitate fărîmiţată. În timp ce aceste două femei se cristalizează, devin tot mai sigure, Dick Diver cade, se risipeşte. Din bărbatul care lumina încăperea şi netezea conflictele, devine o cauză ironică şi amară a lor. E ca şi cum Nicole şi Rosemary îşi iau toată forţa din el, procesul fiind secundat de înălţările şi căderile celorlalte personaje.

S-ar spune că înălţările şi căderile formează un echilibru. Însă la baza acestui echilibru există excesul şi distrugerea, risipirea. Spre deosebire de cea din romanele lui Hemingway, de exemplu, generaţia pierdută a lui Fitzgerald nu e răvăşită şi lipsită de speranţă, ci mai mult copleşită, fără experienţă, complet nerezonabilă. Complet nerezonabilă aş fi şi eu să dau atenţiei pe care o are Diver pentru copilărie, copii, infantilism o tentă sexuală. Pare a fi mai degrabă o atenţie disperată, senzuală, o căutare a inocenţei cu toate simţurile. Poate o încercare de a cunoaşte instinctiv, de a potrivi şi ghici lumea în loc de a o gîndi cartezian.

În fine, ce ar putea aduce romanul Tender is the Night unui cititor trecut prin alte povestiri şi romane, experimentale, potenţiale, postmoderne? Punctez, pe rînd: o reţea de aluzii care face dintr-o poveste de amor particulară una generală şi din situaţia precisă a schizofrenicului una generală a omului; caractere şi situaţii credibile, vizuale, într-o lume departe temporal şi aproape emoţional; o formă fără fisuri şi fără ezitări, fraze care măsoară exact, fraze care se desfăşoară liric, fraze care spun ceva. În mod surprinzător, deşi unele realităţi i-au fost model, Fitzgerald e invizibil în structura romanului (în afară de mîna care dispune materialul şi numele de pe copertă), iar cartea nici nu stîrneşte curiozităţi în sensul biografic.

  Categorie: | Autor: | Editura:  Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Laura spune:

   Imi pare rau, aceasta carte nu mi-a provocat absolut nicio reactie. Mi s-a parut plictisitoare si prost scrisa. Iar review-ul tau, Mihaela, mi-a demonstrat ca oamenii vad lucruri diferite atunci cand citesc o carte. Daca ar fi fost ca nota sa fie pentru review, ti-as fi dat nota maxima, cum, insa se voteaza cartea… Este foarte interesant modul in care ai inteles-o tu, dar pentru mine a fost o dezamagire.

   raspunde

  2. aglaja spune:

   Eu cunosc doar cartea *clasica* a lui Fitzgerald: “Marele Gatsby” care mi-a placut f. mult. Iar aceasta recenzie ma face sa continui explorarea acestui autor.
   Mihaela, multumesc si pt. mentionarea filmului pe care nu-l cunosteam.

   raspunde

  3. Mihaela spune:

   Păi eu am fugit cît am putut de Fitzgerald :)pînă m-a prins filmul. La mine urmează “Marele Gatsby”, cum ne potrivim…

   raspunde

  4. Aytana spune:

   Am citit intamplator cartea si am fost cucerita fara sa constientizez ca autorul e atat de renumit.Pentru mine cartile sunt un fel de vacanta a sufletului.

   raspunde

  5. ana p spune:

   Desi mi-a fost recomandata ca fiind un roman de dragoste, eu nu consider relatiile conturate in aceasta carte ca fiind povesti de dragoste…ci mai degraba studii de caz…Asa-zisele “povesti de dragoste” inchipuite de Fitzgerald in jurul doctorului Diver mi se par doar un pretext de a critica societatea americana in perioada de dupa primul razboi mondial, in special lipsa de idealuri, superficialitatea,falsitatea,arivismul…

   raspunde

  6. Luca spune:

   Am citit si eu cartea…si nu m-a impresionat. Mi s-a parut extrem de lungita…chiar plictisitoare pe alocuri.Culmea e ca are o critica destul de buna, mai ales ca e considerata ultima carte a autorului.

   raspunde

  7. coolda spune:

   Tender is the Night m-a plictisit si pe mine , departe de Marele Gatsby. Mi-e cam groaza sa ma apuc de “Cei frumosi si blestemati”. Altfel FSF e OK in cele cateva short stories citite .E cool , da , in descrierea anilor nebuni ai Americii!

   raspunde

  Lasa un comentariu

  Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

  Citeste si

  Copyright ©2011 Bookblog.ro