bookblog.ro

Teroare în zăpadă

Scris de • 29 January 2021 • in categoria

Titlu: Fără ieșire
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2020
Traducere:
Numar pagini: 286
ISBN: 978-606-9000-43-4

Este lucru știut că minciunile cele mai ușor de rostit sunt cele adevărate, iar frica îmbracă cele mai nebănuite forme. Probabil, în fața morții există un moment în care rațiunea se deconectează și devine doar o parte din supraviețuire, subminată de emoții abundente și de furie. Anume cu acest postulat am încheiat lectura volumului Fără ieșire, semnat de tânărul prozator Taylor Adams și tradus în 2020, la editura Paladin, în colecția Crime Masters.

Darby este o tânără non-conformistă, ușor deziluzionată de realitatea în care trăiește și dezamăgită de faptul că așteptările sale nu s-au îndeplinit. Este prinsă într-o menghină formată din propria sa libertate și dorința de a-și salva relația cu mama, iar vestea că cea din urmă are cancer, o ia prin surprindere. Lasă totul și pornește, în plină furtună și viscol, spre patul de moarte al acesteia, încercând cumva să-și revanșeze vina sau măcar să o prindă în viață.

Soarta, fortuna sau ironia existenței o fac să rămână împotmolită la o margine de drum, într-un adăpost destinat drumeților, unde cunoaște alte 4 persoane și găsește, închisă într-o camionetă, o fetiță răpită. Din acel moment, viața sa nu va mai fi la fel.

Taylor Adams ne aduce în prim plan un roman de suspans de cea mai înaltă calitate. Fiind scenarist de profesie, se observă cum cartea este regizată, texturile și acțiunile se împletesc formând o veritabilă peliculă cinematografică, pe care cititorul o vizualizează ușor, păstrând, mult timp după final, amintirea cadrelor înglobate. Este un roman gândit, construit și structurat într-o schemă logică. Avem personaje bine definite, care nu apar din neant, ci își au o menire anume. Avem o linie de subiect care se stratifică și poartă cititorul de la suspans spre deznodământ, aruncându-l în diferite extreme, scoțându-l din zona confortului uzual.

În egală măsură, romanul este o fericită îmbinare dintre narațiunea fluentă, răsturnări de situație bruște și flash-uri, care te fac, în calitate de cititor, să execuți câțiva pași înapoi pentru a nu rata unele momente vitale, de care depinde înțelegerea și soluționarea enigmei ascunse în roman.

După ce am citit o groază de romane din această nișă, înțeleg că eforturile de a crea o narațiune consecventă, cu mult suspans sănătos și cu personaje demne de atenția cititorului, sunt aproape titanice. Taylor Adams reușește să marcheze niște elemente de bază ale genului, respectând canoanele, dar fără a fi habotnic.

De ce spun asta? Pentru că nu avem un personaj clasic bun. Nu avem oi negre și oi albe. Nu avem jumătăți de măsură. Avem acea culoare gri a realității noastre, în care se înglobează metehne, vicii și păcate, mai mult sau mai puțin uitate.

Sinceră să fiu, cred că de mult timp n-am mai citit cu atâta curiozitate un roman de suspans. Este demn de apreciere faptul că scriitura lui Adams nu te plictisește. Este un amestec în care regăsesc cumva tenta nordică, nițel King (dar fără fanatism) și o porție sănătoasă de fidelitate față de așteptările cititorului, or de asta depinde nemijlocitul succes al cărții.

Cred că o astfel de carte își va găsi și „adopta” ușor cititorul, deoarece poate fi savurată rapid, efervescent și la cote maxime. Se pare că Taylor Adams a mai câștigat un cititor fidel, care va aștepta cu sufletul la gură alte noi apariții editoriale.

    Categorie: | Autor: | Editura:    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro