bookblog.ro

The island of misfit toys

Scris de • 10 December 2014 • in categoria

Titlu: Jurnalul unui adolescent timid
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 256
ISBN: 978-973-707-738-7
Cumpara cartea

„Noi acceptăm dragostea pe care credem c-o merităm.”

Cumpără titlul în engleză

În 1994, pe când Chbosky lucra la o altă carte, a scris „I guess that's just one of the perks of being a wallflower", apoi s-a oprit realizând că undeva în acele cuvinte se ascundea puștiul pe care se chinuia să-l găsească. Abia după 5 ani a luat naștere Jurnalul unui adolescent timid (The Perks of Being a Wallflower), un roman epistolar, semi-autobiografic, ce urmărește transformarea adolescentului Charlie în primul an de liceu, sub povara unui imens bagaj emoțional.

Jurnalul 1
Charlie nu e un adolescent obișnuit. Împovărat cu numeroase secrete, măcinat de anxietate și cu o stimă de sine scăzută din cauza incapacității de a se adapta, preferă să fie mai mult un observator, decât un participant la propria sa viață. Asta până ce-i cunoaște pe Patrick și Sam, cei doi prieteni care devin compasul și busola sa spre teritorii încă neexplorate. Prieteni care, în ciuda carismei și-a siguranței de sine pe care-o manifestă, au de luptat la rândul lor cu tot felul de „demoni”.

De-a lungul călătoriei pe care timidul Charlie o împărtășește cititorului sub forma unor scrisori adresate către un prieten imaginar, acesta încearcă să înțeleagă mai bine structura societății din care face parte. Deși trăiește în prezent, încercând să se ascundă de trecut, cu ajutorul celor apropiați, se regăsește și își descoperă potențialul. Învață că e ok să fii dispus să-ți dai viața pentru cineva, dar nu e ok să trăiești pentru o altă persoană. Sau că nu trebuie să-ți ignori durerea și să te simți vinovat pentru ea doar fiindcă alții o experimentează mai intens.

Un fel de odă a anilor ’90, presărat cu tot felul de trimiteri la cultura pop specifică acelor timpuri, dar și numeroase referințe literare (Kill a Mockingbird, Catcher in the Rye, On the Road, The Great Gatsby, Hamlet), romanul lui Chbosky e ca o supradoză de toate acele elemente care constituie trauma adolescenței (droguri, abuz, avort, sex). O carte cu mult potențial care, totuși, se pierde în încercarea autorului de a atinge prea multe subiecte tabu, ceea ce duce la inabiliatea de a le trata în profunzime.

Jurnalul 2
Încercările de a interzice acest roman în școlile din America au fost probabil resimțite de adolescenți ca o tentativă de reducere la tăcere, de negare a identității lor. Nu-i de mirare că a devenit rapid atât de popular, nu pentru valoarea sa literară, cât mai degrabă ca o formă de protest, o declarație izvorâtă din nevoia de a se face ascultați, înțeleși, și mai ales pentru sentimentul de apartenență.

Oamenii întotdeauna se vor îndrăgosti de persoana nepotrivită, vot face greșeli sau vor experimenta un sentiment de alienare. Se vor întreba cine sunt și încotro s-o apuce. Mizând pe aceste teme, Chbosky realizează cumva un roman care transcende generația anilor ’90, devenind o carte-cult pentru adolescenții de pretutindeni.

Dragă Charlie,

Îți mulțumesc că ai încredere în mine și-mi povestești atât de detaliat cele mai intime gânduri și momente ale vieții tale. Deși nu te cunosc și nu mă cunoști, mă simt cumva îndatorată să-ți spun câteva lucruri pe care alții le-au ignorat. Să nu-nțelegi greșit, mă bucur că ai un profesor precum Bill, care te-ncurajează mereu, dar ai grijă. Nu-i de mirare că ești atât de confuz, când cineva îți tot repetă cât ești de special, dacă nu ai mijloace să o dovedești, astfel de încurajări pot deveni o povară. Cred c-ai înțeles greșit când el ți-a spus că unii oameni se folosesc de gândire ca să nu participe la viață. Doar pentru că acum ai decis să participi în mod activ la viață, nu înseamnă că trebuie să renunți la a scrie. Sau că nu poți din când în când să privești de pe margine cum se desfășoară lucrurile. Nu renunța tocmai la acel lucru care te face special. Nu renunța la identitatea ta doar pentru a te integra undeva.

  • Plusuri

    Un roman simplu atât ca stil cât și conținut, dar mai ales saturat cu emoții.

  • Minusuri

    Charlie îmi pare un personaj inconsistent, deși este prezentat ca fiind cu mult mai inteligent decât ceilalți de vârsta sa, emoțional pare cu cel puțin 5 ani mai tânăr.

  • Recomandari

    Adolescenților.

Categorie: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro