bookblog.ro

Trăieşte-ţi fiecare zi ca şi cum ar fi ultima

Scris de • 16 December 2011 • in categoria

O zi David Nicholls

Titlu: O zi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 496
ISBN: 978-606-600-514-2

„Trăieşte-ţi fiecare zi ca şi cum ar fi ultima – sfatul tradiţional. Dar, pe bune, cine are energie pentru aşa ceva? Dacă plouă sau te simţi prost dispus? Pur şi simplu, nu e practic. E mult mai bine să încerci pur şi simplu să fii bun, curajos şi îndrăzneţ, şi să schimbi ceva. Nu chiar să schimbi lumea, dar măcar puţin în jurul tău. Să te duci cu pasiune, cu maşina de scris electrică, şi să munceşti din greu să faci... ceva. Poate să schimbi vieţi prin artă. Să îţi preţuieşti prietenii, să îţi respecţi principiile, să trăieşti cu pasiune, din plin şi bine. Să experimentezi lucruri noi. Să iubeşti şi să fii iubit, dacă ţi se iveşte vreodată şansa.”

Atunci când citesc gândurile la început de viaţă ale unui personaj mă întreb dacă a reuşit să-şi respecte principiile sau s-a mulat atât de mult pe logistica vieţii încât lucrurile acelea s-au pierdut într-un suflu şi nepractic.

După cum majoritatea ştiţi şi din recomandarea noastră de lectură, O zi descrie vieţile lui Dexter şi Emma care s-au apropiat în ziua absolvirii, pe 15 iulie. Vieţile lor sunt descrise an de an, timp de 20 de ani, în data aceea. Uneori sunt împreună iar alteori nu, dar ceea ce îi leagă cu adevărat se descoperă pe parcurs şi creşte odată cu timpul, pe măsură ce ei îşi dau seama ce contează pentru ei.

Este genul de carte care devine mai bună pe măsură ce o citeşti. Nu mi-a plăcut la început, apoi nu-mi venea să cred că aş fi putut să nu o continuu. La început, legătura dintre personaje nu este foarte clară, dar cine este cu adevărat înţelept atunci când termină facultatea? Astfel încât să construiască ceva solid? Emma şi Dexter sunt foarte diferiţi, şi totuşi au ceva special care le menţine sufletele aproape.

Emma este ca în paragraful de la început. One in a million. Dexter vede asta, dar nu se hotărăşte ce vrea, pentru că are un succes nebun şi superficial ca prezentator de televiziune. Iar ea este o fată complicată, ca în clasicul film The way we were.

Ideea romanului este una genială, structura nu este numai inedită şi provocatoare, dar dezvăluie punctual cum evoluează o persoană. Atunci când scrii despre cum au trecut anii şi personajul a schimbat multe aspecte din viaţa sa, cariera şi viaţa de familie au luat o întorsătură neașteptată etc., nu ai atât de mult control asupra realismului faptelor. O poveste anuală este ca o analiză orientată pe cifre şi rezultate: ce a făcut, punctual, Emma de anul trecut până anul acesta cu cariera sa? Cum s-a schimbat Dexter în relaţie cu femeile?

Stilul de scris nu este cel mai fermecător cu putinţă, undeva între literatura contemporană şi traducerea dintr-o limbă în alta capătă chiar un stil impersonal, cu detalii inutile, nu ca în scrierile lui Lawrence unde fiecare colţ de faţă de masă descria o senzaţie. Prin ceea ce se deosebeşte O zi de toate celelalte cărţi contemporane este că priveşte printr-un ochi mai practic evoluţia unor personaje, fără a încerca să le picteze într-un sens de Hollywood.

Cât costă cartea O zi?

 • Plusuri

  Realismul şi construcţia personajelor

 • Minusuri

  Un stil literar nu foarte fermecător

 • Recomandari

  Amatorilor romanelor de dragoste şi romanelor care reflectă asupra vieţii, de la proiecţia tinerească asupra ei până la partea practică şi nu mereu matură ulterioară.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Ioana spune:

  Mie mi-a placut foarte mult si “filosofia” Emmei: “Not change the world exactly, but the bit around you”. Tocmai in acest fel se diferentiaza romanul: desi da, are un stil literar care lasa uneori de dorit, te frapeaza realismul faptelor. In afara de cateva momente care nu se intampla chiar mereu, restul e de un pragmatism si un cinism potrivit cotidianului. Am fost foarte dezamagita de film pentru ca nu a reusit sa redea intocmai aceea disperare pe care o traiesc personajele in privinta timpului care trece si nu se mai intoarce…si a unor scene cheie transpuse in film foarte prost.
  Dar da, per total, este o carte de recomandat, macar pentru asemanarea ei cu o existenta banala, mai ales dupa facultate. Angoasele Emmei au reflectat din plin situatia in care se regasesc multi proaspeti absolventi de facultate :))

  raspunde

 2. Andreea spune:

  daca vreti o carte mai buna despre mediul academic, angoasele absolventilor si relatiile de cuplu incercati Intriga casatoriei. O zi mi-a captat interesul prin structura dar m-a si enervat prin stil, mi s-a parut prea lunga pentru continut, ca sa nu mai vorbim despre coincidentele neverosimile- cam multe lucruri se intampla in aceasi zi, asa ca realismul paleste. Multe intamplari triviale de asemenea, nu erau necesare. Mie mi s-a parut o carte mediocra care se vrea mult mai mult decat este.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro