bookblog.ro

Trecut, prezent, maturizare

Scris de • 15 November 2017 • in categoria

Titlu: Șoseaua Jellicoe
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2017
Traducere:
Numar pagini: 312
ISBN: 978-606-94493-0-1
Cumpara cartea

Maturizarea, coming of age, cum ar spune prietenii noștri de peste ocean, este o temă destul de întâlnită în romanele young adult, Șoseaua Jellicoe de Melina Marchetta, roman multi-premiat, reușind exemplar să redea acea perioadă plină de încercări din viață fiecărui om pe care autorii par să o îndrăgească atât de mult. Uneori lăudat, alteori blamat, stilul neconvențional, complex și pe alocuri greu de digerat au făcut din Șoseaua Jellicoe o carte fenomen, de care tot mai mulți cititori – de toate vârstele – se îndrăgostesc iremediabil deoarece redă genul acela de poveste care te schimbă, fie și numai puțin, și nu are cum să te lase rece.

Povestea este împărțită în două secțiuni distincte: povestea a cinci prieteni, veche de 24 de ani, și momentul prezent, planul principal, în centru căreia este Taylor, o fată ce urmează cursurile la Școala Jellicoe după ce mama ei a abandonat-o. Din fericire pentru ea, Hannah, o femeie care trăiește lângă școală, decide să-și asume răspunderea pentru viitorul lui Taylor și îi devine a doua ei mamă. Însă începerea luptelor anuale pentru teritoriu între elevii de la Jellicoe, Orășei și Cadeți, coincide cu dispariția lui Hannah iar Taylor începe să-și pună tot mai multe întrebări despre trecutul său și modul în care Hannah s-ar putea să-i fi influențat viața chiar de pe-atunci. Singurele indicii par să provină dintr-un manuscris ce spune poveste veche... de 24 de ani. Va reuși Taylor să pună cap la cap piesele unui puzzle vast cât însăși experiența ei?

Șoseaua Jellicoe este un amestec omogen de părți bune și mai puțin bune, dar, per total, aș pune-o undeva deasupra altor romane YA care tratează subiecte similare. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera misterioasă a cărții, felul în care autoarea a jonglat cu cuvintele pentru a te băga și mai mult în ceață, răspunsurile care au fost servite cu porția, modul ingenios în care – asemeni unui puzzle complex, care-ți fură câteva ore din viață pentru a-l rezolva – povestea din trecut și cea din prezent s-au „amestecat” pentru a da naștere unei alte povești, unice și inedite. Mi-a plăcut până și de Taylor, cu tot cu imperfecțiunile sale și atitudinea enervantă de protagonistă-adolescentă-a-unui-roman-pentru-adolescenți; în spatele acestei fațade s-a ascuns un personaj extraordinar conturat, măcinat de incertitudini și gânduri care mai de care mai dificil de digerat, un personaj care nu doar că trebuie să-și confrunte demonii actuali, cei care nu-i dau pace în prezent, ci e nevoit să se ia la trântă cu fantomele înfricoșătoare ale trecutului, care o pot lua cu asalt atunci când se aștepată mai puțin și din cele mai surprinzătoare ascunzișuri. Au existat părți care m-au lăsat fără aer, asta datorită stilului, dar mai toate au pornit de la revelații la care nu mă așteptam, așa că nu pot vorbi despre ele în amănunt.

Cartea a avut și părți mai puțin bune, din păcate. Practic, toți adulții au tratat-o pe Taylor destul de ciudat începând cu Hannah și pe Jude și încheind cu domnii Palmer, Santangelo și oricine altcineva care deși știa informații, nu răspundea la întrebările lui Taylor, deși ea avea tot dreptul să-și cunoască povestea. Poate m-a deranjat mai mult decât trebuia, dar cred că am depășit de mult stadiul în care adolescenții sunt tratați precum niște copii în scutece de către adulți, precum niște ființe cu un intelect inferior lor care nu ar putea suporta să știe adevărul crunt despre ei înșiși. Pe urmă ar fi marea majoritate a personajelor secundare cărora le-a lipsit până și cel mai insignifiant strop de personalitate sau charismă care să-i facă oarecum interesanți; cu toții au fost doar niște stereotipuri mult prea des întâlnite pentru a-mi păsa câtuși de puțin de ei.

Șoseaua Jellicoe, cu bune și cu rele, e una dintre cărțile pe care orice tânăr cititor ar trebui să le aibă în bibliotecă.

  • Plusuri

    Stilul misterios, protagonista perfect de imperfectă, modul în care narațiunile din trecut și prezent se împletesc pentru a da naștere unei povești mult mai ample.

  • Minusuri

    Gândirea - mult prea- învechită a adulților legată de adolescenții din carte și personajele secundare.

  • Recomandari

    Fanilor literaturii YA.

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro