bookblog.ro

Stampe şi valuri

Scris de • 15 September 2011 • in categoria

Titlu: Tumultul valurilor
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2011
Traducere:
Numar pagini: 192
ISBN: 978-973-689-358-2


Doi tineri bărbaţi, dorind aceeaşi fată, trebuie să treacă proba mării pentru a rămâne doar unul ales. Yukio Mishima ne restituie astfel în Shiosai (sau Tumultul valurilor) o poveste arhetipală, simplă şi picturală precum o fină stampă japonez
ă.

Al doilea roman după debut al celebrului autor-samurai, Tumultul valurilor, apare în 1954, în acalmia de după cel de-Al Doilea Război Mondial şi conturează o lume discretă, în disipare. Ne aflăm în mica insulă Utajima, cu doar o mie patru sute de locuitori şi cu nici patru kilometri circumferinţă. O oază de tradiţie niponă izolată în mare. Pline de înţelesuri, două sunt punctele de atracţie ale insulei: templul şintoist Yashiro şi farul de pe muntele Higashi. Ambele aflate la altitudine, le identificăm desigur ca fiind metafore ale tradiţiei(templul) şi, respectiv, ale inovaţiei (farul, simbolul navigaţiei şi al schimbului cu alte culturi).

Victimă, în viaţa privată, a unei educaţii paterne foarte stricte, Yukio Mishima transferă acest element în toate scrierile sale. Astfel că spiritul competiţiei, dârzenia masculină, disciplina interioară, vocaţia răbdării devin virtuţile intrinsece care îl fac pe Shinji, tânărul îndrăgostit, să răzbească prin sine însuşi. Tăcut, discret, inconştient de frumuseţea sa, Shinji este un tânăr pescar care s-a îndrăgostit mai presus de fire de Hatsue, cea mai frumoasă, dar şi cea mai bogată fată din sat. Discrepanţa financiară dintre cei doi, într-o comunitate aproape ermetică, simbolizată de tatăl violent şi temut al fetei, părea ceva de netrecut.

Dincolo de frumuseţea construcţiei epice, cel mai mult mi-a atras atenţia priceperea cu care Yukio Mishima identifică particularităţile de gen ale personajelor sale, fie ele centrale ori secundare. Astfel, devin de neuitat paginile în care sunt descrise trupurile feminine ale căutătoarelor de perle, dar şi acelea în care sunt surprinse tăcerile pline de emoţie ale lui Shinji, bărbatul îndrăgostit. Lovit de un taifun emoţional, tânărul bărbat nu-şi poate numi trăirile, comunică prin gesturi, interiorizează şi ştie că va trece orice probă pentru împlinirea dragostei. În singurătatea mării, pe vasul de pescuit, fotografia lui Hatsue îi ţine dorinţa pe cât de trează, tot pe atât de perseverentă: ,,La lumina hubloului, Shinji a cercetat atent fotografia. O înfăţişa pe Hatsue, sprijinită de un pin uriaş. Briza îi învolbura rochia albă de vară, mângâindu-i pielea fină. Shinji şi-a amintit că o dezmierdase şi el o dată, la fel ca briza, şi a prins curaj.’’

Cumpără cartea Tumultul valurilor

  • Plusuri

    Romanul aduce o prospeţime aparte, revizitând tema iubirii unice şi definitive într-o viaţă de om, în contraponderea demitizării postmoderne a erosului.

  • Minusuri

    Femeia niponă a vremii este privită pe alocuri moralizator.

  • Recomandari

    O lectură lină de o naturaleţe rafinată, inconfundabilă.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro