bookblog.ro

Umanizarea lui Isus

Scris de • 1 June 2012 • in categoria

Titlu: Evanghelia după Isus Cristos
Autor:
Rating:
Editura:
Traducere:
Numar pagini: 412
ISBN: 978-973-46-2541-3

Povestea este brodată în jurul a ceea ce ne relatează Evangheliile. Nu este o negare a faptelor biblice, ci o joacă de scriitor care îndrăznește să-și imagineze toate sfintele personaje în ipostaze ceva mai umane.

Cartea m-a captivat imediat în mare parte datorită stilului scriitoricesc a lui Saramago – cursiv și alert chiar dacă nu are mult dialog. Însă acum este destul de dificil pentru mine să scriu o recenzie a ei deoarece este un roman care încă mă contrariază.

Să începem cu marele pion al cărții: Dumnezeu. Este într-adevăr Dumnezeul evreilor unul mai dur și mai răzbunător, dar Demiurgul din aceste pagini se arată capricios și ceva mai neatent cu supușii lui oameni.

Isus este doar o unealtă prin care El vrea să atingă un scop. Dar autorul schimbă țelul fixat în Biblie cu dorința Atotputernicului de a stăpâni peste întreaga lume, du doar peste un popor. Și pentru a deveni celebru, are nevoie de un emisar, adică de Isus.

Multe citate cunoscute din Evanghelii - cum ar fi „Cine se crede fără de păcat, să arunce primul piatra.” - sunt contextualizate surprinzător. În ansamblu, viața Celui Ales și a ucenicilor săi este lipsită de aura mistică și de imboldul sfânt. Sunt niște oameni cuviincioși, dar îți lasă impresia că totul a fost idilizat o dată cu trecerea veacurilor.

Isus este primul născut al Mariei și al lui Iosif. Băiețandrul de 17 ani își pierde tatăl de care îl legau sentimente puternice, iar pentru că relația cu mama sa se deteriorează, alege să plece de acasă. Mai este la mijloc și un secret, o vină a lui Iosif pe care se pare că a preluat-o copilul. Ucenicia tânărului începe alături de ...Diavol. Iar cartea nu face o delimitare foarte clară între bine și rău. La urma urmei și Diavolul e complice, dacă aria de influență a lui Dumnezeu crește, și el va avea mai multe victime la îndemână.
Un moment de cotitură îl reprezintă episodul în care Isus o întâlnește pe Maria din Magdala. Dragostea dintre ei este un fir neîntrerupt pe parcursul cărții, iar această Marie este mult mai prezentă decât mama lui Isus. Încet, încet apar și ucenicii, iar minunile Lui par înfăptuite din întâmplare.

Evanghelia după Isus Cristos are câte pagini cutremurătoare în care sunt descrise suferințele viitoare ale martirilor: ”Adalbert, ucis de o suliță, Adrian, ucis de lovituri de ciocan pe nicovală, Afra, moartă pe rug, Agapit, mort pe rug, spânzurat de picioare, Agata, moartă cu sânii tăiați, Agnesa, eviscerată, Agricola, mort răstignit și ciuruit de cuie”. Rezistați la zece pagini în același registru ? Eu m-am cutremurat sincer, pentru că nume după nume, cantitatea lor te face să devii conștiente de ororile pe care le citești. Acesta este pasajul în care Saramago se ridică împotriva Bisericii Catolice, iar șirul de omoruri este pus chiar în gura personajului Dumnezeu.

Isus se dovedește a fi doar un suflet nesigur care se zbate între bunătatea lui firească și planurile mărețe făcute pentru el de Tatăl. Încarcă să scape de destinul trasat și să zădărnicească mersul lucrurilor, dar oare va reuși?

Cartea nu aparține unui scriitor ateu, ci din contră, unui om care cunoaște foarte bine Evangheliile. Sper să vă desfătați cu jocurile lui și cu felul subtil de a urmări psihologia unui personaj. Marea valoare a cărții rezidă în eliminarea tiparelor în ilustrarea unor fapte, dar nu prin ignorarea lor, ci folosindu-le ca sprijin pentru fabulație.

 • Plusuri

  Fantezia cu care sunt schimbate faptele cunoscute, veridicitatea modului în care sunt construite personajele și surpriza pe care o rezervă finalul cărții.

 • Recomandari

  Celor care apreciază romanele ce se construiesc pe măsură ce le citești și celor care nu consideră că o carte îți pierde din farmec dacă deja cunoști o parte din acțiune.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  A trecut cam mult timp de când o recenzie de carte m-a influențat în căutarea unei lecturi. Aceasta m-a convins și voi porni către librărie cât de repede se poate !

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro