bookblog.ro

Umbre anoste

Scris de • 19 February 2013 • in categoria

Titlu: Cincizeci de umbre descătuşate
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 720
ISBN: 978-973-707-711-0
Cumpara cartea

Se spun multe despre 50 Shades, trilogia scrisă de E.L. James, cum că ar fi o carte delicioasă, psihologică, porno, sexy, relaxantă, care te stimulează, ba chiar te și învață. Părerile oscilează între extreme iar adevărul e, evident, mereu undeva la mijloc. Și totuși se vinde. Se vinde pentru că șochează la un nivel accesibil și stânjenitor cu măsură. Se vinde pentru că de undeva dintre paginile acestei cărți se conturează o revoltă împotriva femeii ca obiect, femeii-pansament numai bună de pus pe traumele din copilărie ale bărbatului. Se vinde pentru că pune într-o lumină nouă vulnerabilitatea și sensibilitatea masculină, promovând-o nu ca pe ceva rușinos, ci ca pe o necesitate. Ba mai mult, dovedește că sexul poate fi folosit și pe post de instrument de comunicare.

Șocant poate fi pentru unii și faptul că acest roman e recomandat până și de către psihologi de renume. Dar nu vă lăsați înșelați, asta nu o face mai valoroasă. Ajungând iarăși, în mod inevitabil, la întrebarea „e o carte bună sau proastă?” cred că nu are nimeni dreptul să emită judecăți absolute, e irelevantă măsurarea valorii unei cărți, pentru că nu este unul dintre acele aspecte constante, ci mai degrabă ceva ce depinde de unghiul din care o privim, de context, de concentrarea atenției pe detalii sau pe imaginea de ansamblu. Ca și calitate a scriiturii o consider aproape jalnică (deși am citit și cărți mai proaste) și poate tocmai acest aspect o face populară, garantându-i un grad neașteptat de accesibilitate și capacitatea de a le trasforma în cititoare chiar și pe deja omniprezentele fete de mall, obișnuite numai cu răsfoirea revistelor cu multe poze și pozne.

Dacă o privim ca pe o carte-obiect și vrem neapărat să-i calculăm gradul de utilitate, da, în acest caz o putem considera o carte bunicică. Printre „ah”-uri și „oh”-uri împiedicate se pot pescui și câteva lecții despre rolul și importanța dimensiunii lui homo ludens în cuplu. 50 Shades este o carte proastă în cel mai util mod posibil, poate fiindcă te învață cum nu se scrie o carte erotică. Când vine vorba de recomandări, în acest moment m-aș gândi să o recomand celor cu aspirații scriitoricești fiindcă o vor putea folosi pe post de oglindă pentru a-și vedea mai limpede propriile stângăcii de limbaj.

Povestea de dragoste dintre Ana și Christian Grey, cea care în 2012 pare să fi zguduit lumea erotismului literar, răsturnând o sumedenie de valori prin bifarea titlului de bestseller mondial, continuă și în 50 de umbre descătușate. Relația celor doi se lovește de tot felul de provocări pe care nici unul dintre ei nu le-a anticipat. Ana este nevoită să se adapteze stilului de viață al lui Christian, încercând să nu-și piardă identitatea, integritatea sau libertatea. Adesea cuplul face un pas înainte și zece înapoi, ea își continuă viața în aceeași ignoranță și naivitate în timp ce el și obsesia lui de a controla conturează imaginea unui psihopat în haine de erou.

Uneori o lectură frustrantă, livrând doze concentrate de stângăcii sâcâitor de repetitive, parțial amuzantă când vine vorba de mesajele schimbate între cei doi îndrăgostiți, este o călătorie a încrederii și a învățării la care se înhamă două vieți fragmentate, în căutarea iubirii necondiționate. Ce mă bucură este că la noi 50 Shades nu prinde. E poate destul de citită, de curiozitate, din naivitate, dar nu se bucură de apreciere, poate pentru că, așa cum zicea cineva pe un blog „în România băieții de 27 de ani locuiesc cu mama și cu tata, nu zboară cu elicopterul, nu știu să facă noduri marinărești la iahturi și nu sunt preocupați de energie alternativă sau de agricultură ecologică și mai mult, nu se gândesc nici măcar în preajma Crăciunului să facă o mică donație unui orfan care nu știe cum arată un laptop”.

 • Plusuri

  Accesibil și amuzant

 • Minusuri

  Aceleași clișee, repetiții ca în cele două volume precedente, povestea care bate pasul pe loc.

 • Recomandari

  Dacă sunteți fani Sandra Brown, probabil și 50 Shades vă va fi pe plac.
  Dacă sunteți în căutarea erotismului de calitate, citiți mai bine ceva de Anais Nin.

Categorie: | Autor: | Editura:Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro