bookblog.ro

Un geniu nesuferit

Scris de • 17 February 2013 • in categoria

Titlu: Fără dogmă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 592
ISBN: 978-973-724-455-0
Cumpara cartea

La ce-ți folosește să fii un geniu dacă nu te poți determina să întreprinzi nimic ? Și mai mult, dacă din prea multă infatuare și pentru că nu te mai saturi să-ți analizezi creierul raționând, pierzi marea iubirie a vieții tale ?

Cumpără titlul în engleză

Leon este un nobil polonez, descendent al unei vechi familii nobiliare și grav afectat de boala secolului sau incapacitatea slavă. Mai exact, face parte din aceeași familie ca și copilul secolului a lui Musset. Are toate darurile și însușirile posiblie, dar nu le utilizează nicicum. Nefiind nevoit să facă nimic pentru a supraviețui, imensa avere moștenită oferindu-i mai mult decât mijloacele necesare traiului, el se complace în a-și analiza la nesfârșit propriile reacții și pe cele ale celor din jur, de la înălțimea piedestalului pe care se situează.

Toate astea pot fi trecute cu vederea atâta timp cât îl afectează doar pe el, dar atunci când în scenă intră o ea, incapacitatea lui de a face un gest decisiv începe să te scoată din sărite. Inițial observi cum este pe nesimțite atras de Aniela. Apoi, la o mică distanțare de ea, apar îndoielile, credință că de fapt sentimentele nu există... Dar nu suntem în epoca messengerului și a femeilor emancipate, o domnișoară nu poate aștepta prea mult propunerea unui domn, așa că Leon o pierde pe Aniela care se mărită cu altcineva deși pare să-l prefere pe el.

Da, firește, acum realizează că de fapt o iubește din tot sufletul și ar da orice ca să fie a lui. Urmează zeci de pagini înfiorătoare în care suferința personajului se împletește cu revolta și disperarea. Forma în care este scrisă cartea, ca paginile unui jurnal, face ca stările sufletești prin care trece Leon să ne fie nemijlocit împărtășite.

Am oscilat între mila pentru suferința atroce a personajului (știm cu toții cum este să suferi din dragoste, nu ? ) și furia pentru îngânfarea și misoginismul de care dă dovadă. Să vă explic: deși Aniela s-a căsătorit, el nu vrea să renunțe și se gândește că și un adulter ar fi acceptat în cazul lor. Și încearcă să-i inoculeze această idee ca unui copil sau unui cățeluș, îi face viața imposibilă, deoarece Aniela este o femeie virtuasă, și este preocupat doar de propriile sentimente.

Am citit cu sufletul la gură ultimele 50 de pagini pentru a afla deznodământul poveștii de dragoste, dar n-o să vă dezvălui ce se întâmplă cu personajele și cum se termină totul. Tot ce pot să vă spun este că la un moment dat Leon se gândește să se sinucidă, sau să-l omoare pe soțul Anielei, dar destinul poate lua atâtea forme neașteptate.

Dacă ați citit Quo vadis, această carte vă va oferi o perspectivă diferită asupra lui Sienkiewicz. Rămâne aceeași abilitate de a analiza fin psihologia personajelor, dar tema abordată și problemele dezbătute sunt net diferite. Pot părea mai frivole, dar stilul și talentul autorului vă vor încânta cu siguranță.

  • Plusuri

    Psihologia personajelor este atent analizată

  • Minusuri

    Romanul este deprimant pe alocuri.

  • Recomandari

    Fanilor romanelor de dragoste și celor curioși să citească și o altă operă a unui autor cunoscut.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro