bookblog.ro

Un joc cu mintea ta. Ești gata?

Scris de • 27 March 2023 • in categoria

Titlu: Fetele care ard
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2022
Traducere:
Numar pagini: 380
ISBN: 978-606-43-1314-0

Ce îl împinge pe om să fie rău? Ce înseamnă să fii rău într-o lume unde există atât de multe nuanțe de gri? Unde se termină credința și începe lupta pentru supraviețuire? S-ar părea că aceste întrebări ar trebui să-și găsească răspuns într-un volum filosofic, dar de ce nu ar fi oglindite într-un roman detectiv? Sau într-un thriller?

În această cronică, scrisă sub imperiul unor emoții deloc mascate, vom discuta despre un altfel de roman de suspans, despre experimentul literar în care construcția prevalează emoției. Obiectul discuției este romanul lui C. J. Tudor, intitulat Fetele care ard și tradus de Alexandru Macovescu, pentru colecția Armada de la Editura Nemira.

Fetele care ard

Pentru o mai bună înțelegere vă ofer câteva indicii asupra subiectului. Jack este o femeie vicar, un soi de preot. Da, numele masculin ar duce în eroare pe oricine, dar să nu ne lăsăm prinși în capcana autoarei, pentru că Jack aka Jack Brooks este o femeie în deplinătatea facultăților sale mintale, care, după un incident nefericit, ajunge să fie paroh în Chapel Croft, un sătuc uitat parcă de Dumnezeu. Aceasta, alături de fiica sa în plină pubertate, Flo, sunt exilate în acest colț de Anglie, departe de civilizația, în inima unei comunități în care toți îi știu pe toți și unde, la prima vedere, par să nu existe secrete. Doar că, vorba clasicului, satele mici sunt locurile unde toți știu despre toți.

Fără a exagera, Fetele care ard se încadrează lejer în lista celor mai bune cărți de suspans pe care le-am citit în acest an. C. J. Tudor, autoarea care ne-a încântat cu romanul Omul de cretă, decide să ne arunce în inima unor evenimente greu de explicat și de înțeles. Legendele unor martiri arși pe rug pentru credință, oameni care nu pot accepta că există o femeie vicar, adolescenți care caută senzații noi – toate la un loc formează un micro cosmos narativ, foarte fluent și fluid, cum rar mi-a fost dat să întâlnesc.

Dar, cel mai important lucru, n-am putut ghici răufăcătorul de la bun început. Asta face pentru mine diferența între un roman thriller excelent și unul bun sau slab. Dacă nu pot face un pronostic, dacă tainele rămân taine până aproape de finalul cărții, atunci atenția mea este câștigată. C. J. Tudor se joacă cu mintea cititorului. O face cu o plăcere malefică, transferând planurile temporale, mutându-ne dintr-un spațiu în altul, alternând și transformându-și personajele, demonstrându-ne cu ferocitate că aparențele chiar sunt înșelătoare și că diavolul se ascunde în detalii.

Pe alocuri amuzant, romanul reușește să descrie și anumite realități sociale, legate de interacțiunea dintre Biserică și mireni, dintre religie și oameni simpli:

„E amuzant cum atât de mulți oameni încep să creadă imediat ce-și pun prima proteză dentară.”

Sau

Oamenii care se bat ca să vadă cine e mai aproape de Dumnezeu. E ca și cum te-ai certa cu cineva pe cine posedă cerul sau soarele.”

Nonconformist, pe alocuri deloc confortabil, cu scene greu de digerat și cu un final demn de filme de la Hollywood, Fetele care ard este, înainte de toate, o reflecție asupra răului pur, asupra ideii că unii oameni se nasc răi, iar pe alții îi modelează societatea. Este un roman în care contează nuanțele, mai puțin decât culorile de bază.

    Categorie: | Autor: | Editura:



    Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Citeste si

    Copyright ©2011 Bookblog.ro