bookblog.ro

Un medic deconspiră

Scris de • 19 April 2012 • in categoria

Titlu: Pseudoștiința
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 510
ISBN: 978-973-707-547-5

Cartea aceasta nu este o adunătură de nonsensuri banale. Urmează un crescendo firesc, pornind de la nerozia șarlatanilor, trecând prin atenția ce li se acordă în mass-media, continuând cu șmecheriile în valoare de 30 de miliarde de lire sterline ale industriei producătoare de suplimente alimentare, cu relele industriei farmaceutice și ale pieței sale de 300 de miliarde de lire sterline.

Ben Goldacre este un medic englez care a avut curajul să privească dincolo de aparențele marilor industrii farmaceutice și ale studiilor științifice prost făcute pentru a le deschide ochii consumatorilor și a-i feri de înșelăciune și, de multe ori, chiar de îmbolnăvire sau moarte. Fie că ia în discuție branșa homeopaților și a minciunilor care îi conving pe oameni să nu accepte un tratament medical corespunzător, fie că detaliază gravele erori din industria cosmetică și a statisticilor falsificate, autorul vrea să educe oamenii și să îi avertizeze cu privire la eventualele pericole care le amenință sănătatea sau bugetul.

Pseudoștiința, cu numele original Bad Science, nu este deloc o carte tehnică sau greoaie. Goldacre tratează toate problemele pe care le ridică cu seriozitate, dar și cu o suficientă doză de ironie și autoironie menite să facă lectura cărții una plăcută, nu doar folositoare. Am auzit cu toții de detoxifiere, de beneficiile extraordinare ale antioxidanților, de diete minune sau de sfaturile extraordinare pe care nutriționiștii fără nicio calificare le împrăștie în toate canalele media. Cartea tratează fiecare subiect în parte (plus multe altele) și evidențiază părțile bune, demascând totodată scamatoriile din spatele lor.

Mi-a plăcut ideea cărții încă dinainte de a începe să o citesc, însă după ce am citit-o, m-am simțit mai protejată de avalanșa de produse care sunt aduse în prim-plan de mass media, pretinzând că vom avea o sănătate mai bună, un ten mai frumos sau un corp de invidiat. Am aflat că medicamentele mai scumpe nu sunt în mod necesar mai bune, dietele minune nu sunt chiar atât de minunate, iar escrocii care încearcă să ne vândă produse cu efecte placebo sau chiar dăunătoare pot fi ușor încercați și depistați. Dacă ați fost vreodată măcar puțin interesați de vreunul din subiectele deja amintite, este imposibil să nu considerați lectura cărții de față un pas necesar pentru sănătatea personală sau a familiei.

 • Plusuri

  ideea de bază a cărții, de a educa oamenii cu privire la alegerile pe care sunt nevoiți să le facă în ceea ce privește sănătatea

 • Recomandari

  așa cum spune și autorul: „pentru toți cei interesați”

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. kalin spune:

  m-ai facut foarte curios :)

  raspunde

 2. Andra Silivestru spune:

  Ma bucur! Astept impresiile tale daca o citesti

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro