bookblog.ro

Un nou an la Magisterium

Scris de • 22 April 2016 • in categoria

Titlu: Mănușa de aramă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 288
ISBN: 9789731286327
Cumpara cartea

După un prim volum interesant, despre care am scris aici, Holly Black și Cassandra Clare ne invită la o nouă aventură în lumea populată de magi și creaturi fantastice numite elementale, de oameni obișnuiți și animale Călăreți ai Haosului. De această dată, mizele sunt mult mai mari; cei trei prieteni – Call, Aaron și Tamara –, împreună cu Havoc, lupul pe care l-au crescut în secret până acum, fiind puși față în față cu noi provocări și secrete.

Vacanța de vară se dovedește a fi un adevărat chin pentru Call: tatăl lui încă nu este împăcat cu ideea că el o să devină, într-o zi, un mag cu acte-n regulă, iar o serie de evenimente nu tocmai plăcute îi dau de înțeles băiatului că Alastair știe secretul său și că vrea să se folosească de Alkahest, o armă străveche cunoscută și sub denumirea de „mănușa de aramă” pentru a-l omorî. Așa că decide să fugă de acasă, alături de credinciosul Havoc, și își petrece restul vacanței alături de prietenii săi Aaron și Tamara în casa impozantă a familiei acesteia din urmă. Întorși la Magisterium, viața celor trei pare să-și reia cursul normal, cel puțin pentru o vreme, dar Call și amicii săi sunt aruncați într-un vârtej de situații care mai de care mai incredibile și mai periculoase.

manusa 2

Nu am avut așteptări foarte mari de la carte, așa cum nu am avut nici de la Testul fierului, și am lăsat povestea să mă cucerească treptat. Fără să fi citit nicio recenzie înainte să încep lectura – dacă stau bine să mă gândesc, cred că nu am citit nici măcar descrierea de pe spate –, habar nu aveam ce urma să se întâmple în acest al doilea volum al seriei Magisterium. Și bine am făcut. Pentru că, deși pe alocuri a fost puțin clișeică și mi-a amintit din nou de Harry Potter (ca să fiu mai exact de a doua carte cu micul vrăjitor, când Harry evadează din casa unchilor săi doar pentru a sta la familia Weasley până la începutul școlii), Mănușa de aramă mi-a plăcut mai mult decât primul volum, a fost mult mai alertă, mai plină de răsturnări de situație, iar personajele parcă au fost și mai frumos portretizate, evoluția acestora față de personalitățile lor din volumul anterior fiind sesizabilă.

Deși în Testul fierului mi s-a părut a fi o bilă neagră, relația dintre cei trei eroi a fost mult mai bine conturată în volumul doi al seriei, iar de această dată nu am mai simțit că autoarele au încercat să-i facă prieteni doar de dragul de a avea un grup de amici care să se lupte cu forțele răului. Nu. Call, Tamara și Aaron acționează ca o echipă bine sudată și, cu toate că uneori balamalele ce-i țin împreună mai scârțâie din cauza secretului ascuns de Call, per total, mi-a plăcut să-i văd lucrând atât de bine împreună. Un punct bonus pentru Havoc, lupul Călăreț al Haosului care nu se desparte nici în ruptul capului de Call, fiindcă a fost protagonistul unor scene care m-au făcut să râd cu gura până la urechi.

Cartea se citește foarte ușor, fiecare capitol fiind însoțit de câte o ilustrație minunată care aduce la viață o scenă sau un obiect important din capitolul respectiv; pentru mine, aceste ilustrații au jucat rolul unor teasere și m-au făcut curios să descopăr ce se va întâmpla în continuare cu personajele de care am prins atât de mult drag.

Acțiune non-stop, momente de respiro din care nu lipsesc glumele foarte reușite, un trio de personaje ușor de îndrăgit, de care ajungi să te atașezi fără să-ți dai seama, toate acestea sunt ingredientele care fac din Mănușa de aramă o lectură obligatorie pentru orice fan al seriilor middle grade fantasy, dar și pentru un cititor la început de drum.

 • Plusuri

  Evoluția personajelor, relațiile mult mai veridice dintre protagonști, Havoc și umorul care nu lipsește din niciun capitol.

 • Minusuri

  Încă nu am scăpat de senzația că autoarele s-au inspirat puțin prea mult din cărțile lui J.K. Rowling pentru a aduce la viață povestea magilor.

 • Recomandari

  Celor cărora le-a plăcut Testul fierului și fanilor lui Holly Black și/sau Cassandra Clare.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Monique spune:

  Cred ca ar fi potrivita pentru a o face cadou unui pusti (inebunit dupa Harry). Ar fi utila si o recomandare, in cadrul recenziilor, de varsta… Cu multumiri!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro