bookblog.ro

Un viciu cât 50

Scris de • 15 October 2013 • in categoria

Titlu: Fifty Shades of Grey
Autor:
Rating:
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 616
Cumpara cartea

Cele cincizeci de vicii ale Domnului Grey este doar primul volum din trilogia scrisă de E.L. James, o serie care a avut parte de-o traiectorie extrem de interesantă. Autoarea a început prin a scrie pe un site dedicat fanilor Twilight. Mai departe, povestea a fost publicată ca şi e-book, iar popularitatea de care s-a bucurat a transpus-o în forma actuală, aducându-i şi un contract pentru ecranizare.

O carte care este pe cât de vândută, pe atât de criticată, nu poate decât să-ţi provoace sentimente paradoxale. Este foarte captivantă (cele 600 de pagini le-am citit în două seri), dar şi nespus de enervantă, Repetiţiile sunt atât de numeroase încât zgârie urechea, iar vocabularul cam limitat şi atât de simplu încât ai impresia că-i scriitura unei puştoaice. Aproape că am catalogat-o drept o carte de-a dreptul superficială înainte de a-i rumega un pic sensurile.

Superficialitatea aparentă nu-i deloc întâmplătoare, nici clişeele, am impresia că această carte e aproape o parodie a relaţiilor din vremurile noastre, care au de toate numai iubire nu, altfel nu-mi explic cum o carte erotică e atât de amuzantă şi lipsită de senzualitate. Personajele reprezintă tipologii clare, schiţate la modul extrem. Christian şi Ana sunt un fel de Bella şi Edward, fără colţi şi într-un mediu abundent în sexualitate. Ea- fata timidă, retrasă, virgină, ştearsă şi neîndemânatică. El- mai în vârstă, bogat, atrăgător, misterios, adică tipul cool care-i lasă pe toţi fără cuvinte, care poate avea totul, dar o preferă pe ea.

Cele 50 de vicii nu sunt chiar atâtea, cred că e mai degrabă doar un fel de-a zice, viciul suprem al lui Christian Grey fiind nevoia de control, manifestată în diverse forme şi despre care aflăm chiar în prima scenă în care acesta apare, dacă observăm că se călăuzeşte după unul dintre principiile lui Carnegie: ” Un om care dobândeşte capacitatea de a intra în deplină posesie a propriei sale minţi poate să ia posesia oricărui alt lucru, pe care este îndreptăţit să-l posede”.

Cine nu şi-ar da ochii peste cap la un tip cu voce caldă şi aspră precum ciocolata neagră topită, sau “delicios”, cum zice Ana de vreo 50 de ori. Naivă din fire, nu ţine cont de sfatul mamei ”Niciodată să nu ai încredere într-un bărbat care ştie să danseze”, nu i-a aminte nici la avertizările lui Christian, sau la cuvintele romanului său preferat: ”De ce nu mi-ai spus că trebuie să mă feresc de bărbaţi? De ce nu mi-ai spus înainte? Doamnele ştiu de ce să se ferească, pentru că citesc romane în care se vorbeşte despre primejdiile astea”. Aşa că intră în jocul acestuia, sau mai bine zis, acceptă să fie torturată în Camera roşie a durerii. Evident, tot printr-un citat din Tess d’Urberville: “Sunt de acord cu condiţiile, Angel. Pentru că tu ştii mai bine care trebuie să-mi fie pedeapsa. Dar…dar nu o face mai grea decât pot să îndur!”.

Ana îl crede un erou romantic, un brav şi strălucitor cavaler alb, dar mai târziu descoperă un bărbat cu probleme emoţionale profunde. Ca orice fată pură, atrasă de cavaleri întunecaţi, vrea să-l salveze. Dar relaţia lor se va dovedi mai dificilă decât se aştepta. Ideea lui Christian de relaţie seamănă mai mult cu o ofertă de slujbă. Are stabilit un orar, o fişă a postului şi o procedură destul de severă de rezolvare a plângerilor. El îi declară făţiş că nu serveşte chestia cu prietenele, că nu e genul de bărbat cu inimioare şi floricele, nu face dragoste, ci sex. Un bărbat tipic care se teme de implicare.

Oricât ar părea de amuzant, grotesc sau ireal, contractul pe care tânăra trebuie să-l semneze nu-i prea departe de felul în care se desfășoară o relaţie. Atât că, în realitate lucrurile se petrec mai cu discreţie. Cred că orice femeie ştie că odată intrată într-o relaţie, somnul, alimentaţia, îmbrăcămintea vor suferi modificări drastice. Că orice relaţie presupune un fel de contract, cel puţin verbal, între cei doi parteneri, şi o mulţime de reguli.

Lăsând la o parte latura erotică a cărţii şi umoru , cred că ea se vrea a fi şi un fel de avertisment atât pentru bărbaţi, care trebuie să nu mai confunde la o femeie timiditatea cu supunerea, cât mai ales pentru femeile lipsite de experienţă care nu sunt conştiente că uneori lucrurile se pot petrece şi invers, prinţul se poate dovedi a fi de fapt un broscoi. Dar mai ales, ne atrage atenţia că fiecare partener intră în relaţie cu un bagaj “cât să intre în cala unui 747”, că alături de o persoană închistată emoţional nu vei avea decât de suferit şi că prima iubire nu e niciodată aşa cum ţi-ai închipuit.

Povestea vine ca o dovadă a felului în care traumele din copilărie/adolescenţă îţi afectează prezentul.

Odată ce ai închis cartea, în mintea ta vor naşte o mulţime de întrebări.

Tu cât de departe ai merge într-o relaţie?

*În plus, la eMAG găsești toată luna octombrie Fifty Shades of Grey cu 15% reducere! Și au transport gratuit pentru orice comandă de cărți.

  • Plusuri

    Limbajul accesibil, amuzant

  • Minusuri

    Prea multe repetiţii şi clişee

  • Recomandari

    Celor care vor un roman erotic mai uşor de digerat

Categorie: | Autor: |



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro