bookblog.ro

Viaţa din visele lui Suhanov

Scris de • 23 August 2010 • in categoria

0Viata din visele lui Suhanov recenzie
Autor: Olga Grushin
Rating: Viata din visele lui Suhanov rating - recenzii carti
Editura: Leda
Anul apariţiei: 2007
Traducere: Irina Bojin
360 pagini
ISBN:978-973-102-047-1

Dacă mai puneai la socoteală pălăria cafenie de fetru şi valijoara umflată de la picioarele lui, arăta exact ca un personaj de-al lui Cehov.

Astfel intră Suhanov pe poarta regală – visul: apariţia umilului văr Dalevici, căci el este personajul cehovian descris mai sus, declanşează o alunecare vertiginoasă în trecut, un înec în ce-ar fi dacă-uri, în remuşcări si consolari. Fiindcă Anatoli Suhanov, funcţionar sovietic, instalat confortabil în casa şi căsnicia sa, reîncepe să privească în interiorul lui, văzînd numai gol şi pustiire.

Viaţa reală, de suprafaţă a lui Suhanov este însă plină: articole comunist-educative pentru Arta în lume, petreceri, amabilităţi, favoruri, drame de salon. Fostul pictor îinfierează fără să clipească operele care îl atrăgeau în tinereţe, scrie automat despre realismul socialist, predicîndu-i virtuţile, preia logica oficială, care sfidează orice simţ estetic. Pe scurt, Suhanov se neagă pe sine, îngroapă tot mai adînc visele de tinereţe (arta poate schimbă lumea) pentru a afişa un vis nou, deloc neobişnuit, dar cu dublu tăiş (lumea schimbă arta). Aşa cum schimbă el perspectiva asupra picturii occidentale, pentru a conveni instrucţiunilor, respectarea acestora din urmă îl secătuieşte de el însuşi. Treptat Suhanov nu mai e Suhanov, ci un aparatchik.

Re-identificarea este dureroasă. Suhanov pierde toată stabilitatea pentru care plătise cu propriile aspiraţii (şi nu numai cu ale lui), îşi pierde statutul, onoarea, luciditatea, pragmatismul. Suhanov redevine el însuşi într-o viaţă a viselor, a fantasmelor, a fantomelor, a spaimelor şi dorinţelor respinse, uitate, exact ca într-un proces terapeutic, însă fără ajutor din exterior. La început este înspăimîntat şi revoltat de întorsăturile neaşteptate, apoi reînvaţă ce sunt mizeria, umilinţa, frica, singurătatea, libertatea. Pe ruinele vieţii reale a lui Suhanov se ridică viaţa lui din vis, neînfrîntă, fără oprelişti.

Felul în care autoarea abordează această dramă psihologică din socialism merită discutat. Neutralitatea, tonul rece subminează autenticitatea pe care o implică stările personajului central, însă stabileşte o distanţă favorabilă analizei procesului de schimbare prin care trece Suhanov. De asemenea, în faţa raportului cu stările şi întîmplările din viaţa lui Suhanov, cititorul poate găsi că e dificil să empatizeze cu personajul.

Acest neajuns nu este o piedică în faţa unei lecturi agreabile. Viaţa din visele lui Suhanov este un roman de interior, scris dinspre persoană spre lume, poate scris cu intenţie autobiografică şi rezultat romanesc. Există multe scene la marginea oniricului, diafane şi terifiante, al căror sens transformă drama personală într-o întrebare universal valabilă: care existenţă spune mai multe despre cine suntem cu adevărat, cea interioară sau cea arătată lumii?

Scris de Mihaela Butnaru

Categorie: | Autor: | Editura:Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro