bookblog.ro

Viața în două acte

Scris de • 20 January 2013 • in categoria

Titlu: Când Dumnezeu era iepure
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2012
Traducere:
Numar pagini: 336
ISBN: 978-606-93314-4-6
Cumpara cartea

„Am fost adusă pe lume de o infirmieră iesită din tură, în dormitorul părinților mei, pe o plapumă de puf câștigată la tombolă. După un travaliu rapid, de douăzeci și două de minute, mi s-a ivit capul, infirmiera a strigat „Împinge! ”, tata a strigat „Împinge!”, iar mama a împins, și eu am văzut imediat lumina zilei în acel an legendar. Anul în care Parisul ieșea în stradă. Anul ofensivei Tet. Anul în care Martin Luther King și-a pierdut viața pentru un vis. ”

Cumpără titlul în engleză

Sarah Winman este actriță și scriitoare britanică. A crescut în Essex, a urmat cursurile de Arte Dramatice Webber Douglas, apoi a început o carieră în teatru, film și televiziune. Romanul său, Când Dumnezeu era iepure a devenit bestseller international și a câștigat mai multe premii precum Galaxy National Book Award secțiunea New Writer of the Year.

Povestea este narată de Elly, o fetiță născută în 1968 în Anglia. Ea îți construiește viața în jurul evenimentelor culturale din lume, învață ce înseamnă să fii englez, femeie și ce înseamnă să faci parte dintr-o familie iubitoare. Acțiunea romanului începe cu copilăria lui Elly din Londra și nu numai. Principalele personaje din viața ei sunt fratele ei Joe, care o protejează și o iubește foarte mult, prietena ei Jenny Penny, a cărei mama schimbă iubiții precum șosetele și nu în ultimul rând iepurele de cîmp belgian primit de la Joe. Numele iepurelui vă las să-l aflați singuri, dacă nu cumva v-ați dat seama deja…Această primă parte a romanului, legată de copilăria lui Elly, este cea mai frumoasă după părerea mea, amuzantă, emoționantă, uneori tristă, reușește să constituie o poveste fascinantă.

În partea a doua a romanului, Elly ca adult, misterul se pierde iar așteptările mele de la acest personaj se spulberă și ele. Este posibil ca din cauza lipsei misterului și curiozităților copilărie, această parte să nu mai aibă același impact. În orice caz, finalul romanului nu întâlnește așteptările mele, dar poate asta-i frumusețea- contrastul între cele două perioade ale vieții.

În concluzie trebuie spus că povestea lui Elly este în același timp o poveste despre copilărie, prietenie, despre problemele vieții de adult și despre forța legăturilor de familie.

 • Plusuri

  Autoarea reușește să redare aspecte de copilărie prin vocea unică și prin stilul haios și fără rețineri al unui copil.

 • Minusuri

  Sfârșitul neașteptat, sau mai bine spus ne preconizat.

 • Recomandari

  Celor ce vor o poveste emoționantă, nu și celor ce vor multă acțiune de la cartea pe care o citesc.

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Zina spune:

  O carte ca o viață. Începe frumos, original, amuzant și la un moment dat, nu se știe de ce (!) devine cam plicticoasă !

  raspunde

 2. Renata spune:

  @Zina- Poate din cauza ca inceputul nu ne pregateste pentru sfarsit…ne asteptam la altceva. Dar cateodata asta-i viata nu?

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro