bookblog.ro

Visul american şi Buddha din podul casei

Scris de • 6 January 2014 • in categoria

Titlu: Buddha din podul casei
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2013
Traducere:
Numar pagini: 176
ISBN: 978-973-46-3788-1
Cumpara cartea

,,Unii dintre noi am plecat plângând. Iar unii dintre noi am plecat cântând. Una dintre noi a plecat cu mâna la gură şi râzând isteric. Câţiva am plecat beţi. Alţii am plecat tăcuţi, cu capetele plecate, jenaţi şi ruşinaţi. Un bătrân din Gilroy a plecat pe targă. Un alt bătrân – soţul lui Natsuko, un frizer din Florin ieşit la pensie – a plecat în cârje, îndesându-şi pe cap o şapcă de veteran a Legiunii Americane. […] O fată cu cozi lungi dintr-un orăşel din Tulare a plecat cu nişte cretă roz groasă. S-a oprit o dată să le spună la revedere celor ce stăteau pe trotuar şi apoi le-a făcut repede cu mâna şi a început să ţopăie. A plecat râzând. A plecat fără să se uite în urmă.”

Cumpără titlul în engleză

În anii 1920, în San Francisco au fost ,,importate” mii de japoneze pe pământul american, tratate adeseori ca o marfă. Apoi a urmat cel de-al Doilea Război Mondial şi lagărele de concentrare menite japonezilor. Un număr, un oraş, un an. Date istorice, reci, fără amintiri. Privind însă cu adevărat în trecut, trecând de faptul că Istoria este scrisă de învingători, cum putem alege un personaj, un erou sau un antierou dintre toţi cei înghiţiţi de timp? Fiecare număr ascunde o fiinţă umană, vie cândva, cu o istorie proprie, nescrisă, neauzită – a Ei, a Lui, a Lor, a Noastră.

Julie Otsuka ia acest ,,noi” şi rescrie povestea japonezelor într-o manieră diferită: nu există structura personajelor cu care suntem atât de familiarizaţi, ci un cor de voci, puternic, liric, feminin, în care fiecare glas neauzit îşi spune propria dramă. Fiecare capitol prezintă un aspect din viaţa japonezelor: călătoria spre visul american, ceea ce au lăsat în urmă, deziluziile din America şi viaţa la fermă sau ca menajeră, viaţa de ,,familie” – acolo unde a putut exista una, dezrădăcinarea - fie forţată, fie reprezentată de copiii lor - cel de-al Doilea Război Mondial şi deportarea japonezilor.

Prinse în acest melting-pot, în ruperea de tradiţiile, visurile şi zeii lor, japonezele au fost văzute ca Ceilalţi dintr-o dublă perspectivă: faptul că făceau parte dintr-un alt popor şi faptul că erau femei, supuse atât soţilor, cât şi celorlalte culturi. Dispariţia lor începe cu primul lor pas în America. Lumea nouă le anihilează prin brutalitatea schimbării, prin diferenţa dintre ei şi restul, dintre ei şi ele.

,,Sunt dintre ei unii care au lăsat nume, ca să se vestească laudele lor. Şi sunt alţii care nu au pomenire şi au pierit ca şi cum n-ar fi fost, şi s-au născut ca şi cum nu s-ar fi născut ei şi fiii lor după ei.” Ecclesiasticul 44.9-10

Buddha din podul casei adună toate aceste glasuri disparate, înghiţite de pământ dinainte de a fi avut şansa de a fi auzite. Este un roman extrem de scurt, care se poate citi cu uşurinţă într-o după-amiază de iarnă, în a cărui simplitate stă întreaga sa profunzime; paginile sale nu se centrează pe Istoria pe care o cunoaştem cu toţii, cu lagărele şi numerele sale, ci pe amintirile neauzite a celor care au format această Istorie, amintiri firave sau brutale, din viaţa unei fiinţe umane.

  • Plusuri

    Stilul folosit, persoana întâi plural, felul în care povestea este spusă.

  • Recomandari

    Cititorilor care preferă literatura lirică, celor interesaţi de feminism, de proza altor popoare de pe teritoriul Statelor Unite.

Categorie: | Autor: | Editura:



Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

Copyright ©2011 Bookblog.ro