bookblog.ro

Visul de opal

Scris de • 27 January 2011 • in categoria

0 Pobby și Dingan
 recenzie

Titlu: Pobby şi Dingan
Autor: Ben Rice
Rating: rating - recenzii carti
Editura: Univers
Anul apariţiei: 2007
Traducere: Dan Ciobanu
109 de pagini
ISBN: 978-1-60257-048-1

Pobby şi Dingan vorbeşte despre copilărie, puterea imaginaţiei, prietenie, inocenţă, toate într-un decor cu tuşe fantastice.

Kellyanne este singura fiică a unui englez stabilit într-un orăşel din Australia, unde majoritatea bărbaţilor se ocupă de minerit, visând să găsească pietre preţioase care să le schimbe viaţa. Diferenţa dintre Kellyanne şi alte fete de vârsta ei este că aceasta are doi prieteni imaginari: Pobby şi Dingan. Aceştia sunt “imaginari şi tăcuţi, uneori fluieră”, Pobby “şchiopătă puţin şi poate trece prin ziduri”, iar Dingan are în buric un opal pe care nu-l poate vedea oricine. Kellyanne este o fetiţă retrasă, iar ceilalţi membri ai familiei o văd că vorbeşte mereu singură, în timp ce fratele său Ashmol o ia mereu peste picior datorită celor doi “prieteni”. În schimb, alţi locuitori ai oraşului intră în jocul fetiţei, o întreabă ce-i fac prietenii sau îi oferă câte trei acadele, câte una pentru fiecare. De asemenea, mama ei pune masa şi pentru Pobby şi Dingan, doar că aceştia preferă de cele mai multe ori să mănânce… dulciuri.

Deşi iniţial pare mai degrabă o carte pentru copii, registru devine mai grav după ce Pobby şi Dingan nu se întorc acasă într-o seară. Kellyanne se îmbolnăveşte, iar problemele din sânul familiei şi al comunităţii sunt scoase la iveală. Tatăl nu are nici un succes cu mineritul, mama suferă şi regretă plecarea din Anglia deoarece este nevoită să întreţină familia, iar Ashmol începe să creadă în prietenii imaginari ai surorii lui pentru a afla ce s-a întâmplat cu ei, asta fiind singura cale de a-şi salva sora. De asemenea, sunt ocoliţi şi huliţi de ceilalţi orăşeni. Ashmol lasă deoparte toate crezurile lui şi va începe o cursă de unul singur în care va încerca să se convingă întâi pe sine, apoi toţi ceilalţi din jurul lui ca puterea de a o salva pe Kellyanne este a lor.

Acesta este volumul de debut al scriitorului britanic Ben Rice, stilul abordat fiind simplu însă rezultatul este unul foarte reuşit pentru un exerciţiu creativ. Atmosfera pitorească a oraşului în care timpul pare că stă în loc, drama familiei şi eforturile disperate ale lui Ashmol pentru a-şi salva sora creionează un peisaj dramatic. Micro-romanul degajă o inocenţă copilărească, pentru a descrie apoi sfârşitul acesteia cauzat de contactul cu o realitate mult prea crudă pentru visele unui copil de nouă ani.

Deşi am rămas plăcut impresionat de acest volum, de limbajul duios-fermecător, am avut senzaţia uneori că autorul a trecut prea repede prin unele momente care ar fi trebuit să fie mult mai dramatice.

Plusuri: atmosfera, suprinderea unui colţ uitat al copilăriei şi începutul maturizării

Minusuri: final grăbit, unele elemente dezvoltate incomplet

Recomandare: pentru o lectură uşoară sau dacă vreţi să retrăiţi senzaţia verilor dogoritoare petrecute la bunici atunci când o ploaie scurtă aducea o mireasmă proaspată, însoţită apoi de amarul sfârşitului vacanţei.

Scris de Ioan Todoran

Categorie: | Autor: | Editura:Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Alexandru spune:

  Frumos , dar cam scurtut :D

  raspunde

  • Ioan spune:

   mersi. da, e scurta recenzia, dar si romanul e la fel :D, se poate citi in 45-60 de minute. si ma gandeam sa nu intru mai adanc in detalii sau sa supra-analizez ca sa nu va stric placerea lecturii.

   raspunde

 2. Zina spune:

  Ioan Todoran, ai reuşit, cu recomandarea ta, să faci să mi se strângă inima de dorul acelor veri…Voi căuta cartea !

  raspunde

  • Ioan spune:

   ma bucur. fiind vorba de un volum de debut, am apreciat la Ben Rice tonul pe care povesteste (ma rog, Ashmol e cel care face naratiunea) si faptul ca pastreaza o inocenta pe care nu o mai gasesti asa des, mai ales in cazul debutantilor (majoritatea vor sa uimeasca, sa surprinda sau sa socheze cu orice pret)

   raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Citeste si

 • Cititorul din pestera Rui Zink

Copyright ©2011 Bookblog.ro