bookblog.ro

---

Biografii de scriitori – J.D. Salinger

Scris de • 4 July 2012 • in categoria Biografii de scriitori, Recomandari

Îndrăznesc să cred că J.D. Salinger nu are nevoie de introducere, având în vedere că recenzia romanului De veghe în lanul de secară e unul dintre cele mai citite și comentate articole de pe Bookblog. Cu toate acestea, nu se cunosc foarte multe detalii despre viața scriitorului - în special din a doua jumătate a vieții, pe care și-a petrecut-o în izolare, în vila sa din New Hampshire. Cu alte cuvinte, există o cantitate limitată de informații pe care o poți afla despre Salinger.

Primii 40 de ani

Parafrazând începutul romanului De veghe în lanul de secară , ”presupun c-o să vreți să știți din capul locului unde m-am născut, cam ce copilărie nasoală am avut, cât de ocupați erau ai mei până să mă facă”. Prin urmare, Jerome David Salinger, alintat în tinerețe ca Sonny, s-a născut în prima zi a anului 1919, în New York. Tatăl era un evreu comerciant, iar mama era pe jumătate irlandeză.

Pentru că a fost dat afară de la școala privată McBurney, părinții l-au înscris la Academia Militară Valley Forge, care a servit drept inspirație pentru Pencey Prep (unde studia Holden Caulfield). După ce a început și renunțat la două facultăți, studiile universitare au început să capete sens la Universitatea Columbia, unde a urmat cursul de scriere ținut de Whit Burnett, editorul revistei Story. Burnett i-a devenit mentor și a sprijinit debutul literar al lui Salinger, prin publicarea în Story a povestirii ”The Young Folks”, în martie 1940.

Între 1942 – 1944 a luptat în al Doilea Război Mondial, soldatul J.D. Salinger participând la acțiunea din D-Day. Interesant este că nu a renunțat la scris în această perioadă, lucrând la conturarea personajului Holden Caulfield.

După război, Salinger a încercat insistent să fie publicat în The New Yorker. A primit refuz după refuz, până când, în 1947 i-a fost acceptată cu entuziasm povestirea ”O zi perfectă pentru peștii banană”, care îl introduce pe Seymour Glass, cel mai mare dintre cei șapte copii ai familiei Glass - personaje recurente în nuvelele și povestirile lui Salinger (fie vorba între noi, pe mine m-a atras mai mult povestea clanului Glass, decât aventurile lui Holden). Din acest moment, Salinger a publicat exclusiv în The New Yorker și a dezvoltat o relație apropiată cu editorul acesteia, căruia i-a dedicat romanul ”Franny și Zooey”.

Ajungem astfel la momentul 16 iulie 1951 – data publicării romanului ”De veghe în lanul de secară” – ce i-a asigurat lui Salinger un loc în compania selectă a scriitorilor care se studiază la școală.

Poate v-ați întrebat, ca și mine, de ce oare nu există niciun film făcut după carte. Se pare că Salinger a refuzat să mai vândă drepturile de difuzare a operelor sale după ce prima astfel de tentativă, ecranizarea povestirii ”Sărmana gleznă scrântită”, a fost un mare eșec.

50 de ani de izolare

După apariția ”De veghe...”, Salinger începe să regrete popularitatea câștigată. Prin urmare, în 1953 scriitorul se retrage la Cornish, New Hampshire, în izolare, concentrându-se aproape exclusiv pe protejarea intimității sale. A fost căsătorit de trei ori, iar cu cea de-a doua soție, Claire Douglas, a avut doi copii, Margaret și Matthew, pe care i-a crescut la Cornish până în momentul divorțului.

Cu toate că nu-a mai publicat nimic din 1965 până în prezent, se zvonește că nu a renunțat niciun moment la scris și că există în jur de 10 volume finalizate, încuiate în seiful din casa de la Cornish.

Viața personală

Cum scriam la începutul articolului, viața lui Salinger, cel puțin în perioada petrecută la Cornish, rămâne sub semnul misterului. În încercarea de a-și proteja intimitatea, scriitorul l-a dat în judecată pe Ian Hamilton, care intenționa să publice o biografie a lui Salinger. Ulterior au apărut romanele Dream Catcher: A Memoir, scrisă de fiica lui Salinger și At Home in the World: A Memoir, scrisă de o studentă cu care Salinger a fost într-o relație de câteva luni, care îl portetizează pe Jerry într-un ton negativ, ca fiind posesiv și obsesiv. Până la urmă a fost publicată și o biografie, în 2011 - J. D. Salinger: A Life, de Kenneth Slawenski.

Pentru cei care vor să pătrundă în universul privat al lui Salinger, am o știre care s-ar putea să-i bucure: în septembrie 2012 producătorul Shane Salerno va lansa documentarul Salinger, alături de biografia de 800 de pagini The Private War of J. D. Salinger, care promite să ne prezinte o ipostază a scriitorului complet diferită față de cea cu care suntem obișnuiți.

P.S. Un pic de trivia - pe Matt Salinger, fiul lui Salinger, îl puteți vedea în câteva seriale recente, cum ar fi 24, Damages, Law&Order. E actor :-)

* sursa imaginii: http://www.biography.com/people/jd-salinger-9470070

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro