bookblog.ro

---

Biografii de scriitori – Orhan Pamuk – lectura ca o plimbare pe străzile din Istanbul

Scris de • 9 August 2012 • in categoria Biografii de scriitori, Recomandari

Acum câțiva ani, dupa ce terminasem de citit al treilea roman consecutiv de Haruki Murakami, am simțit nevoia de o schimbare de ritm. Uitându-mă prin bibliotecă am pus mana pe Fortăreața albă a lui Orhan Pamuk . La început, stilul descriptiv, cu multe detalii și referinte la istoria și arta orientală mi s-a părut prea lent pentru gustul meu. Dar când intriga prindea contur, deveam din ce în ce mai captivată. Și așa, după Fortăreața albă au urmat Cartea Neagră , Mă numesc Roșu , Viața cea nouă și, în curând pe lista de lectură, Istanbul și Muzeul inocenței . Și iata-mă dintr-o dată cititoare avidă de Pamuk.

Scriitor de Nobel

Ferit Orhan Pamuk este nu numai primul scriitor turc, ci și primul cetățean turc ce a primit premiul Nobel, pentru literatură, în anul 2006. Inițial student la arhitectură și pasionat de pictură, a început să-și contureze ocupația de scriitor în 1974.

A avut succes în rândul criticilor încă de la primele romane ( Cevdet Bey ve Oğulları – Domnul Cevdet și fiii săi ), primind distincții atât în Turcia cât și în afara țării natale. Succesul comercial a sosit cu Cartea Neagră , ce a devenit unul dintre cele mai populare, dar și controversate romane din literatura turcă. Recunosc că dintre tot ce am citit de Pamuk, Cartea neagră mi-a plăcut cel mai mult – tenta de roman polițist, misterul care învăluiește personajele până aproape de final, descrierea bogată a Istanbulului, cu străzile, oamenii și atmosfera care mă duceau într-o călătorie virtuală prin universul cărții.

Pentru că tot menționam de Murakami la începutul acestui articol, am găsit asemănarea între stilurile celor doi – ambii scriu despre ciocnirea civilizației occidentale cu cea a țării natale. Pamuk explorează conflictul dintre Vest și Est, manifestat în artă și societate, prin diluarea sau pierderea identității (pregnant în Mă numesc Roșu și în Zăpadă, singurul său roman politic).

Activist pentru liberatea de exprimare

Se pare că numele lui Orhan Pamuk a devenit cunoscut și pe altă cale decât cea literară. În 2005, în cadrul unui interviu pentru o publicație elvețiană, scriitorul ar fi declarat, în încercarea de a promova libertatea de exprimare, că ”treizeci de mii de kurzi au fost omorâți aici și un milion de armeni. Și aproape nimeni nu îndrăznește să menționeze asta. Așa că o fac eu”, referindu-se la genocidul comis de Imperiul Otoman la începutul anilor 1900.

Din cauza acestei declarații a fost dat în judecată de către un avocat ultra-naționalist, pentru defăimarea forțelor armate turcești. Reacția internațională a fost puternică, de la Uniunea Europeană și Amnesty International, la scriitori ca Saramago, Marquez și Updike, iar acuzațiile au fost într-un final retrase.

Muzeul inocenței

Dacă ajungeți vreodată în Istanbul, vă recomand să mergeți pe strada Çukurcuma, pentru a vizita un altfel de muzeu – Muzeul Inocenței , creeat de Pamuk pentru a însoți romanul omonim. Muzeul, inaugurat în 2012, cuprinde exponate ce evocă personaje și secvențe ale cărții, alături de mărturii ale farmecului orașului pe care îl descrie cel mai frecvent în cărțile sale. Colecția este împărțită în 83 de vitrine ce reprezintă câte un capitol al romanului, cu sute de obiecte adunate de scriitor pentru a-și construi opera.

Pentru Orhan Pamuk, scrisul este atât pasiune cât și carieră. Într-un interviu acordat cu ocazia câștigării premiului Nobel, Pamuk povestește că este fericit doar în prezența hârtiei și a instrumentului de scris, și că se află de-abia la jumătatea carierei de scriitor.

Vă îndemn să încercați cel puțin una din cărțile sale și, dacă acest articol v-a trezit curiozitatea despre viața scriitorului, puteți începe cu romanul autobiografic Istanbul .

Teodora

Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Diana spune:

  Pe noptiera mea se afla “Muzeul inocentei”, sunt la jumatatea lecturii. As spune ca e versiunea turca a cartii lui Marquez “Dragostea in vremea holerei”. Urmeaza “My name is red”(pentru ca am varianta in engleza).

  raspunde

 2. tibi spune:

  Dacă veţi vizita vreodată Istambulul, neapărat trebuie să citiţi acest roman, în care evoluţia oraşului de pe Bosfor, de la un trecut, cu tradiţii seculare, la un prezent dinamic, dar imprevizibil este sugestiv descrisă. Autorul nu-şi reprimă o anume melancolie, la gândul ca el a crescut, a învăţat, a iubit, odată cu metamorfozarea oraşului, dintr-o aşezare cu iz oriental, într-o metropolă trepidantă. Parafrazând un citat arhicunoscut, afli din romanul Istambul, mai multe, decât din zece ghiduri turistice.

  raspunde

 3. Pingback: Orhan Pamuk – lectura ca o plimbare pe străzile din Istanbul | 1traducator's Blog

 4. facebook spune:

  Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a
  community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on.
  You have done a extraordinary job!

  raspunde

 5. And I hoped I was good at posting, you are a overlord compared to me.

  raspunde

 6. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist
  with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Appreciate it!

  raspunde

 7. Dinulescu Radu spune:

  Omul asta scrie extraordinar! Descoperisem deja Istambulul și Turcia în general, înainte de a lua contact cu primul său roman: „Mă numesc Roșu”, văzând un spectacol de obiecte la Avignon și apoi citind cartea, din curiozitate. A urmat „Citadela albă”, „Casa tăcerii”, „Zăpada” și am vizitat din nou Turcia, cu ocazia unui festival… Am înțeles cu totul altfel locrurile… oamenii… fenomenele. A urmat „Viața cea nouă” și „O ciudățenie a minții mele” și aștept cu nerăbdare să merg din nou la Istambulul să văd și muzeul inocenței pentru că urmează să citesc cartea. Tocmai am terminat „Femeia cu părul roșu”! Mă uit altfel la știri când este vorba de Turcia… După „Frații Karamazov”, „Narcis și Golmudmund”, „Castelul” și „Insula din ziua de apoi” „Viața cea nouă” a devenit romanul meu preferat.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro