bookblog.ro

---

Biografii: Paulo Coelho – Alchimist al cuvintelor

Scris de • 11 September 2012 • in categoria Biografii de scriitori, Recomandari

Primul roman citit de Paulo Coelho a fost „Alchimistul”. Țin minte că vorbea despre legea atracției, despre modul în care universul complotează că ție să ți se îndeplinească dorințele, dacă tu crezi în ele cu suficientă intensitate. Interesant, am zis și m-am apucat să răsfoiesc și alte cărți de Coelho găsite prin casă: Veronika se hotarăște să moară, Al cincilea munte, Diavolul și domnisoara Prym, 11 minute.

Recunosc că la acel moment, deși mi-au plăcut, niciuna din cărți nu m-a determinat să mă interesez de scriitor, până când o prietenă mi-a povestit că are o poveste de viață interesantă. Așa că îl descopăr pe Coelho alături de voi, scriind acest articol.

Tinerețe zbuciumată
Născut la Rio de Janeiro, într-o familie conservatoare, Paulo Coelho a avut o tinerețe agitată. Și-a dorit de mic să scrie, dar firea introvertită și înclinația către solitudine i-a determinat pe părinți să îl interneze într-o instituție pentru tratarea bolilor psihice. Astfel, între 16 și 20 de ani tânărul Coelho a evadat de trei ori, până să fie într-un final eliberat.

A abandonat facultatea de drept pentru o viață în stil hippie, călătorind prin toată lumea. A experimentat diverse ocupații, fiind jurnalist, scenarist și compozitor. Cel mai cunoscut artist pentru care a scris versuri este starul rock Raul Seixas. Din nefericire, această ultimă activitate i-a adus asocierea cu ocultismul, pentru care a fost arestat și torturat, sub acuzația desfașurăii de activități subversive.

Pelerinajul la Santiago de Compostela
Pelerinajul la Santiago de Compostela, drumul străbătut de pelerini până în Spania pentru a ajunge la mormântul apostolului Iacob din Santiago de Compostela, este experiența care l-a iluminat și l-a determinat să își urmeze visul de a deveni scriitor. Primul rezultat a fost cartea numita „Pelerinajul", inspirată de această experiență.

Alchimistul, carte devenită cult a fost primul succes comercial al lui Coelho. Romanul povestește despre călătoria spirituală a unui păstor în căutarea unei comori care i-a apărut în vis și îi îndrumă pe cititori să creadă cu putere în dorințele lor. Romanul a bătut recordul de „cea mai tradusă carte din lume", fiind publicată în prezent în 71 de limbi.

Susținător al distriburii gratuite a materialelor cu drept de autor
Ce mi s-a parut foarte interesant la Coelho, și cred că îl distinge de majoritatea scriitorilor este faptul că și-a „piratat" singur cărțile pe site-ul The Pirate Bay. Paulo este unul dintre cei mai activi scriitori în mediul online, are propriul blog (unde se găsesc multe informații interesante și interviuri cu scriitorul) și petrece foarte mult timp pe conturile sale de Facebook, Twitter și MySpace. În mod surprinzător, sprijină descărcarea gratuită a cărților sale de pe internet. Ceea ce, contrar părerii editurilor, a generat o creștere spectaculoasă a cărților în format fizic. Puteți citi mai multe despre viziunea sa despre copyright aici .

Deși cărțile sale au avut mare succes, niciuna nu a fost încă ecranizată. Așa că Paulo le-a propus cititorilor săi un experiment îndrăzneț – „The Experimental Witch”, prin care îi invită să transpună pe pelicula cartea „Vrăjitoarea din Portobello”. Cele mai bune clipuri urmează sa fie editate și puse împreună pentru a compune filmul.

Recunosc că, deși mi-au plăcut romanele lui Coelho, am niște prejudecăți față de modul în care scrie, motiv pentru care nu am mai citit nimic din aparițiile recente. Ceea ce nu pot să contest însă, este că are o poveste de viață extrem de interesantă.

Teodora

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Sanda spune:

  Am citit si eu cartile pe care le-ai enumerat in art.tau si m-am oprit aici.Sunt frumos scrise,are un stil aparte,nu se poate nega.Ce mi-a placut la el este modul in care apar personajele lui,sunt oameni cu bune si rele,cu indoieli si framantari ca noi toti,nu sunt supereroi.Mi-a placut mult cum l-a creionat pe S.Pr.ilie in Al 5-lea munte.Nu stiu de ce insa nu ma mai pasioneaza sa citesc alt roman de-al sau.Multumesc pentru articolul tau ca nici nu ma gandeam ca a avut o astfel de viata!

  raspunde

 2. Daniela spune:

  Foarte frumos articol ! Iar Coelho este un scriitor desavarsit si ….modern …dar intr-un mod foarte placut si interesant

  raspunde

 3. Andreea Eater spune:

  Doar Alchimistul e singura carte scrisa de el pe care am citit-o. si bineinteles ca habar nu avem de viata sa. interesant. multumesc

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro