bookblog.ro

---

Cum am descoperit arta urbană

Scris de • 19 November 2020 • in categoria Recomandari

Pentru că e toamnă și vremea ne îndeamnă mai degrabă să stăm în casă decât pe afară, dincolo de restricțiile impuse de 2020, am ales să mă culturalizez un pic și să fac un Curs online de Artă Urbană. De ce tocmai artă urbană? Pentru că prin vară am urmat un alt curs despre artă contemporană și asta părea o continuare firească, dar mai ales pentru că îmi place să privesc cu alți ochi ceea ce până acum poate am privit doar în trecere și nu am știut să apreciez la adevărata valoare.

Arta urbană s-a născut la nivelul cartierului în primă fază și a pornit de la arta de stradă sau graffiti, după care a evoluat spre alte stiluri și medii.

Mie îmi place pentru că vine ca o reacție la ceva anume și spune o poveste ceva mai palpabilă în comparație cu arta modernă care uneori mă lasă perplexă. Apoi ar fi libertatea de exprimare și viteza cu care stârnește reacții, pulsul rapid și adaptarea la nou și la cultură. Dar probabil cel mai important lucru este faptul că e mai accesibilă decât o galerie de artă sau un muzeu și că înfrumusețează viața de zi cu zi pentru că cine nu a zâmbit un pic atunci când a dat cu ochii de îndemnul ce împânzește orașul cu „Privește cerul!”?

Dar arta urbană nu se limitează la graffiti, deși probabil că asta e forma cea mai recognoscibilă a ei. Mai există și sculpturi, poster art, graffiti 3D, Sticker Street Art, mural spray paint, arta în cretă, knit graffiti.

Cursul de Introducere in arta urbană: mesaj, culoare, emoție de la Fundația Calea Victoriei are trei întâlniri care te trec prin istoria artei urbane, mesajele ei, scena internațională cât și cea locală și ce putem recunoaște la noi în țară și în oraș.

Dincolo de Banksy, căruia îi este dedicată o bucată generoasă de curs, mai facem cunoștință și cu alți artiști ca Blek le Rat, Miss Van, Martin Ron, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring și mulți alții.

Cu ce am rămas la final de curs?

Cu o apreciere mult mai mare pentru ceea ce unii consideră simple mâzgăleli. Cu o dorință de a o lua la pas prin București, descoperind fiecare colț de stradă și ce are de oferit, dornică de o plimbare cu unul dintre tramvaiele decorate de Sweet Damage Crew. 

Mi-a plăcut ce a ales lectorul cursului, Mihaela Ion, să ne arate chiar dacă a fost o avalanșă de artiști și imagini și asta a imprimat celor trei seri un ritm alert. În fond așa e și arta urbană, desprinsă din jungla orașului și îmblânzită pe pereții acestuia.

Iar pe cei care încă o desconsideră, îi invit la o scurtă căutare pe la celebrele case de licitații a câtorva dintre artiștii menționați, căci poate zerourile din prețuri le vor schimba opinia și le vor arată că arta nu s-a oprit în Renaștere sau la început de secol XX și nici nu e obligatoriu ca ea să fie agățată într-un muzeu.

 FOTO: (1) Street art cu cretă, (2) ilustrație Keith Haring , (3) mural de Eduardo Kobra. Sursa – arhiva personala.





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro